Image 1
Image 2
Acasa

LUMEA TUMULTOASĂ A LITERATURII ROMÂNEȘTI

Cleopatra Lecca, femeia de ”Pe lângă plopii fără soț” ai lui Mihai Eminescu

Cleopatra Lecca, fiica pictorului Lecca și verișoara celebrului dramaturg I. Luca Caragiale, a fost o prezență strălucitoare în viața lui Mihai Eminescu.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

”Plătesc amorul meu cu viața!” Cleopatra Lecca, femeia de ”Pe lângă plopii fără soț” ai lui Mihai Eminescu

 

În lumea tumultuoasă a literaturii românești, iubirile și pasiunile poetice au reprezentat, dintotdeauna, unul dintre subiectele cele mai fierbinți și fascinante pentru cititori. Ultima iubire din viața lui Mihai Eminescu a fost o tânără aristocrată, cu ochi pătrunzători, trup firav și chip blajin, care a inspirat una dintre cele mai frumoase poezii din literatura română, ”Pe lângă plopii fără soț.” Cât de mult a iubit-o Eminul pe verișoara lui Ion Luca Caragiale, de fapt.

 

Cucerită de Eminescu, râvnită de Maiorescu
Cleopatra Lecca, fiica pictorului Lecca și verișoara celebrului dramaturg I. Luca Caragiale, a fost o prezență strălucitoare în viața lui Mihai Eminescu.

 

Renumită pentru frumusețea, candoarea și personalitatea puternică, tânăra domniță a intrat în viața poetului într-un moment crucial, după despărțirea de Veronica Micle și idilă neîmplinită cu Mite Kremniz.

Râvnită de criticul Titu Maiorescu, tânăra a intrat în cercurile scriitorilor din Capitală, devenind, rapid, invitata de onoare la sediul Junimii, prezența ei adăugând strălucire și farmec acestor întâlniri literare.

 

În ciuda farmecului și a atracției pe care o exercita asupra celor din jurul său, Cleopatra Lecca a trăit și ea propriile drame ale iubirii.

 

Fostul soț i-a cerut divorțul după ce a aflat că i-a fost infidelă
Divorțul său celebru de căpitanul Poenaru, în urma unui scandal amoros, a fost subiectul unor discuții aprinse în protipendada bucureșteană, aducându-i și mai multă notorietate în lumea aristocrației.

 

Gurile rele ale acelei perioade spuneau că fostul soț ar fi prins-o pe tânăra domniță în intimitate cu un alt domn, în căminul lor conjugal. Orbit de gelozie și cu orgoliul rănit, Poenaru nu a putut trece peste trădarea partenerei sale de viață, căreia i-a cerut imediat, desfacerea căsniciei.

La început, Cleopatra Lecca a refuzat avansurile Luceafărului poeziei românești, ceea ce a stârnit focul din inima Eminului.

 

”Cleopatra era atunci o femeie de peste 30 de ani trecuţi, înaltă frumoasă şi blândă ca o icoană. Fie din motive pe care nu le putem şti, fie că, pentru ea, un ziarist şi un poet modest în toate ale lui nu o putea interesa, fie că inima ei nu era liberă, rămase indiferentă la gândurile lui.”, relata scriitorul Nicolae Petraşcu, potrivit Adevărul.

 

Muza poeziei ”Pe lângă plopii fără soț”
Ea a devenit muza lui, poetul redactându-i scrisori de dragoste pentru a o convinge de veridicitatea sentimentelor sale.

Legătura dintre Mihai Eminescu și Cleopatra Lecca a ars cu o pasiune tulburătoare, care a răsunat puternic în inima poetului, bruneta reușind să vindece sufletul rănit al romanticului incurabil.

”Ei bine, fii a mea…nu o noapte întreagă…ceea ce n-aş fi cerut…ci o oră, o singură oră…şi-ţi promit pe mormântul mamei mele că de la tine plec acasă şi mâine vei primi o scrisoare din partea unui om ce nu ar mai fi şi care va zice că moare pentru c-ai fost crudă cu el.

 

Numele tău rămâne neîntinat, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, gura care-a putut să-ţi facă o asemenea propunere va fi închisă pentru totdeauna. Vezi dar cât te iubesc, dacă plătesc amorul meu cu viaţa, să plătesc cu el un moment de fericire”, îi scria Eminescu muzei sale.

 

Cei doi s-au iubit între anii 1881 și 1883, înainte ca starea de sănătate a marelui poet să se degradeze. Din iubire pentru cea care i-a salvat inima, Eminescu i-a făcut un cadou impresionant.

I-a dedicat iubitei sale poezia”Pe lângă plopii fără soț”, considerată una dintre cele mai frumoase opere ale literaturii române. Versurile pline de melancolie reflectă tumultul interior al poetului și dorința sa neîmplinită de a fi alături de persoana iubită.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Farmacia Tabajdy: Povestea celei mai mari farmacii din Satu Mare

IFPLUSPATRIMONIU LOCAL

Farmacia Tabajdy: Povestea celei mai mari farmacii din Satu Mare

Situată strategic pe strada Mircea cel Bătrân, Farmacia Tabajdy din Satu Mare a devenit un nod crucial în rețeaua de asistență farmaceutică, sub îndrumarea tehnică și istorică a lui György Tabajdy Sr. Prin integrarea metodelor inovatoare de farmacie cu practici tradiționale, a contribuit semnificativ la evoluția serviciilor de sănătate publică și la îmbogățirea patrimoniului medical local.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now
O scurtă istorie a celui mai  necesar accesoriu feminin

GENȚILE

O scurtă istorie a celui mai necesar accesoriu feminin

De la poşetele decorate cu mărgele ale preoţilor africani din cele mai vechi timpuri la poşetă haute couture a femeii moderne, genţile au fost dintotdeauna atât simbolul puterii, statutului şi frumuseţii, cât şi cel de posesoare al secretelor celei care o purta.