Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COMPENSAREA PIERDERILOR

350 familii de albine din Beltiug, otrăvite cu produse toxice pentru stropit

350 familii de albine din Beltiug, otrăvite cu produse toxice pentru stropit
În urma evenimentelor petrecute vineri, 5 aprilie 2024, pe raza comunei Beltiug legate de pagubele suferite de apicultorii din zonă cauzate de tratamentele aplicate culturilor de rapiță, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. fără respectarea procedurilor legale de înștiințare de către fermieri, prefectul Radu Roca a convocat în dimineața zilei de 8 aprilie, o întâlnire la sediul Instituției Prefectului județul Satu Mare.

Au participat subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop, directorul Cancelariei, Radu Iancu, primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor DSVSA Satu Mare, ai Oficiului Fitosanitar Satu Mare, Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și ai Oficiului Județean de Zootehnie Satu Mare.

 

Apicultorii păgubiți prezenți la întâlnire alături de președintele Asociației Crescătorilor de Albine Satu Mare, Alin Andreescu, au solicitat sprijin din partea instituțiilor statului pentru a fi despăgubiți ca urmare a pierderilor de minim 50% în primele două zile iar conform specialiștilor întreg efectivul din stupi va fi afectat în scurt timp, iar producția din anul acesta va fi compromisă.
Prefectul Radu Roca a dispus instituțiilor abilitate efectuarea de verificări de specialitate, de îndată, identificarea fermierilor vinovați, aplicarea măsurilor legale și identificarea căilor pentru ca apicultorii să fie despăgubiți în cel mai scurt timp.

 

Primarul Ioan Bartok Gurzău, din Beltiug, ne-a spus că ar fi vorba despre aproximativ 350 de familii de albine aparţinând stuparilor Bandi Marin Ilie, Bodea Aurora Voichiţa, Kerti Attila, Bom Iosif, Codrea Eduard şi Tephenhart Zoltan.
Gradul de afectare a stupilor este de peste 50%, dar pagubele se vor amplifica în urma morţii albinelor lucrătoare, posibila otrăvire a puietului necăpăcit, iar despre pierderile privind producţia de miere, nici că mai merită a se face vorbire.

 

Câteva prevederi pentru agricultori şi stupari

 

În scopul reducerii riscului de impact asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor, precum şi pentru protecţia albinelor şi a mediului înconjurător, sunt interzise: aplicarea tratamentelor la plante melifere, cât şi la cele care îşi realizează polenizarea cu ajutorul albinelor, cu produse toxice pentru albine, în perioada înfloritului.
Unele tratamente se pot face numai în cazuri deosebite, cu aprobarea şi sub controlul oficiilor fitosanitare, al filialei silvice şi al agenţiei judeţene pentru protecţia mediului; Nerespectarea acestui articol constituie contravenţie sancţionată cu amendă conform art.31, pct.4 lit.g sau amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei: aplicarea tratamentelor la plantele melifere, precum şi la cele care îşi realizează polenizarea cu ajutorul albinelor, cu produse toxice pentru albine, în perioada înfloritului, fără aprobare.

 

Consiliile locale vor lua măsuri pentru anunţarea în scris sau telefonic, cu cel puţin 24 ore înainte a tuturor culturilor care au vatră de stupină staţionară/permanentă sau temporară/pastorală situate în raza teritorială a localităţii, precum şi circumscripţia sanitar-veterinară, despre locul, data începerii şi mijloacele cu care se execută tramentele cu insecticide.
Obligaţiile apicultorilor sunt în principal: să comunice autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află stupina, locul de amplasare al acesteia, perioada utilizării vetrei de stupină, numărul familiilor de albine, sediul sau adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare; să închidă sau să indepărteze la o distanţă de peste 5 km de suprafeţele supuse tratamentului, familiile de albine, atunci când au fost înştiinţaţi.

 

Intervalul de timp în care este necesar ca familiile de albine să fie închise sau îndepărtate, poate fi de 48 ore la erbicide şi insecticide, 24 ore la fungicide şi acaricide.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Se vor acorda 25 de lei pe familia de albine eligibilă, pentru a compensa pierderile

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns