Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EUROPA

Europa încheie iarna cu rezerve record de gaz și reducere majoră a dependentei de Rusia

Europa încheie iarna cu rezerve record de gaz și reducere majoră a dependentei de Rusia
Europa a ieșit din a doua iarnă de la invadarea Ucrainei de către Rusia cu depozite de gaz la niveluri record și o reducere semnificativă a dependenței de gazul rusesc, datorită diversificării surselor de aprovizionare și creșterii investițiilor în energii regenerabile.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europa a încheiat a doua iarnă consecutivă de la invazia Ucrainei de către Rusia având depozitele de gaz pline la niveluri record și beneficiind de surse de aprovizionare diversificate și o proporție crescută a energiei regenerabile, conform unui raport recent al Comisiei Europene. La sfârșitul sezonului de încălzire, pe 31 martie, rezervele de gaz atingeau un nivel impresionant de peste 58%. Această performanță se atribuie succesului în diversificarea surselor de energie, eforturilor de reducere a consumului de gaz din partea cetățenilor și companiilor, precum și investițiilor în energii regenerabile, acestea fiind principalele piloni ai planului REPowerEU.

 

 

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a subliniat că, deși existau temeri inițiale, Uniunea Europeană a reușit să devină mai puternică și mai sigură din punct de vedere energetic, cu un amestec energetic mai curat. Simson a reamintit că, în ciuda progreselor, UE nu trebuie să se complacă, ci să continue să sprijine cetățenii, industria și aliații, inclusiv Ucraina. Prioritățile rămân asigurarea securității energetice și competitivității Europei, reducerea prețurilor la energie și accelerarea tranziției către surse de energie nepoluante.

 

 

Planul REPowerEU a contribuit semnificativ la scăderea dependenței de gazul rusesc, cu importurile din Rusia reduse de la 45% în 2021 la 15% în 2023. Europenii au redus consumul de gaz cu aproape 20%, economisind peste 107 miliarde de metri cubi de gaz în ultimele 18 luni. Creșterea ponderii energiilor regenerabile a compensat echivalentul a 24 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în 2022 și 2023, iar emisiile din sectorul energetic au scăzut cu 24% în 2023, în timp ce economia a continuat să crească.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns