Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROGRAM ÎN ȘCOLI

Guvernul plătește 15 lei per elev pentru Programul “masă sănătoasă”

Guvernul plătește 15 lei per elev pentru Programul “masă sănătoasă”
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus că e foarte posibil ca suma de 15 lei alocată per elev în programul “masă sănătoasă” să crească “într-un program viitor”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El a subliniat că suma a crescut de 2 ori de la începutul programului anterior, “masă caldă”, în urmă cu 8 ani. Sorin Ion a făcut declarațiile în cadrul unei dezbateri privind lansarea raportului World Vision privind programul “masă sănătoasă”, introdus în acest an școlar. Potrivit raportului, programul a fost implementat în mod real în puțin peste o treime din cele 450 de școli selectate. În cadrul aceleiași dezbateri, directoarea școlii Pesceana din județul Vâlcea, Cecilia Trașcă, a atras atenția că “o masă sănătoasă presupune niște costuri” și că meniul ar trebui să crească la 20-25 de lei.

Amintim, programul “masă caldă”, a fost pilotat timp de 8 ani, iar din acest an școlar, s-a aplicat noul program “masă sănătoasă”, ca o extindere a programului anterior, însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației. Guvernul Ciolacu a decis să facă economii în an electoral și să amâne până în ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi beneficiari.

 

 

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a fost întrebat de jurnaliști dacă suma de 15 lei per elev/copil de grădiniță este suficientă pentru o masă pe zi, iar el a răspuns că “nu valoarea sumei este problema principală” și că “suma de 15 lei este una rezonabilă” pentru orice furnizor. El a subliniat că “într-un program viitor este foarte posibil să crească”.

“Suma a crescut de două ori deja până acum de la inițierea programului “masă caldă” era de 7 lei pe elev, a urcat la 10 lei, actualmente este 15 lei. Suma trebuie să țină seama de prețurile din piață. Asta înseamnă că într-un program viitor este foarte posibil să crească. (…) Din analizele noastre, nu valoarea sumei este problema principală. În general, atunci când vorbim de cantități mari, pentru orice furnizor, suma de 15 lei este una rezonabilă. Însă problema cea mai mare, așa cum spuneam și mai devreme, este conținutul, sau masa caldă propriu-zisă. De asta mai mult de jumătate din autoritățile locale au optat pentru pachet alimentar”, a spus Sorin Ion.

 

 

În cadrul aceleiași dezbateri World Vision, directoarea școlii Pesceana din județul Vâlcea, Cecilia Trașcă, a atras atenția că “o masă sănătoasă presupune niște costuri”. Meniul ar trebui să crească la 20-25 de lei. “Reprezint o școală mică unde avem 80 de copii cu grădiniță. Am primit finanțare, dar masa nu o putem găti acolo. Am apelat la catering. Suntem departe de oraș, la 30 km dar drumul este așa cum este prin păduri și este neasfaltat de vreo 4 ani de zile. Profesorii își distrug în fiecare zi mașina, deci vă dați seama că și mașina de catering merge zilnic pe acele drumuri necesită o mulțime de reparații. Din cheltuielile de 15 lei pe de-o parte trebuie să suporte și această cheltuială de transport din partea celui care pregătește și livrează mâncarea. Da, 15 lei, nu știu dacă este suficientă această sumă. Să zicem un meniul zilei este undeva la 18 lei, dar să te duci să ți-l iei de acolo, nu cu livrare. Deci ar mai trebui adăugat nu știu, cred că 20 lei, un 25 lei dacă vrem o masă sănătoasă care să fie o ciorbică cu ceapă, cu cartof, nu cu vegeta pentru că unii mai practică și așa. O masă sănătoasă presupune niște costuri. Noi am reușit. Am trecut de la programul Pâine și mâine (n. red program al World Vision implementat cu ajutorul mediului privat) la masă sănătoasă, am combinat cele două proiecte și astfel copiii care să servească masa, apoi să rămână să-și definitiveze studiul prin cele două ore de program de ajutor la lecții, activități suplimentare”, a spus directoarea Cecilia Trașcă.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Proiecte care să ajute profesorii și școlile să crească nivelul de alfabetizare al elevilor

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns