Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ROMÂNII CU CREDITE DE NEVOI PERSONALE SUNT PRIMII VIZAȚI

Ce se întâmplă cu ratele dobânzilor la credite în 2024, avertismentul lui Mugur Isărescu de la BNR

Ce se întâmplă cu ratele dobânzilor la credite în 2024, avertismentul lui Mugur Isărescu de la BNR
Economiștii avertizează cu privire la riscul supraîndatorării și îndeamnă la analizarea atentă a tuturor condițiilor înainte de a contracta un credit de consum.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Românii, în fața inflației și a imposibilității de a economisi pentru achiziționarea bunurilor necesare, se văd nevoiți să caute soluții prin împrumuturi bancare, chiar dacă acestea implică dobânzi ridicate.

 

 

În ultima perioadă, valoarea creditelor de consum a înregistrat o creștere constantă și se apropie de pragul de 70 de miliarde de lei.

 

Creșterea cererii de credite de consum

 

Potrivit celor mai recente date furnizate de Banca Națională a României (BNR), volumul total al creditelor de consum a înregistrat o creștere de aproape 8% în luna martie față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere semnificativă reflectă o tendință evidentă printre români de a apela la împrumuturi pentru a-și satisface nevoile personale.

 

 

În ciuda dobânzilor ridicate, tot mai mulți români recurg la împrumuturi, iar valoarea creditelor de consum a depășit deja 67,5 miliarde de lei, reprezentând aproape 40% din totalul împrumuturilor. Această tendință a devenit tot mai pronunțată încă din vara trecută.

 

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a adus în atenție fenomenul creșterii cererii pentru creditele de consum, subliniind că populația a recurs la împrumuturi întrucât a perceput corect că dobânzile înalte sunt sub rata inflației. Astfel, împrumutul a fost considerat relativ avantajos și chiar ieftin.

 

 

 

În ultima perioadă, dobânzile fixe la creditele de consum au înregistrat o tendință de scădere. Cu toate acestea, analiștii recomandă prudență și calcule atente înainte de a lua un împrumut, sugerând că acesta ar trebui solicitat doar în cazuri de reală necesitate.

 

 

Economiștii avertizează cu privire la riscul supraîndatorării și îndeamnă la analizarea atentă a tuturor condițiilor înainte de a contracta un credit de consum. Este esențial să se anticipeze eventualele schimbări economice care ar putea afecta capacitatea de rambursare a împrumutului.

 

 

În concluzie, deși inflația și costurile ridicate ale vieții îi determină pe mulți români să apeleze la credite de consum, este imperativ să se facă acest lucru cu prudență și cu o înțelegere clară a obligațiilor financiare pe termen lung, pentru a evita dificultățile financiare ulterioare.

 

CITEȘTE ȘIRomânii asaltează băncile pentru credite ipotecare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Persoane reținute pentru trafic de droguri

JUDEȚUL SATU MARE

Persoane reținute pentru trafic de droguri

La data de 14 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, au efectuat o acțiune de prindere în flagrant delict, într-un dosar având ca obiect comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.