Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se va reinventa USR-ul condus de o femeie?

Sigla Informatia Zilei
Pe fondul disputei dintre PNL și PSD pe data alegerilor prezidențiale, ca urmare a eșecului de la locale USR se reinventează.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Alegerile organizate online s-au terminat fără obișnuitul spectacol festiv de la alegerile clasice. La un procent de 68% noul președinte USR este Elena Lasconi. Fostă jurnalistă, este la al doilea mandat de primar al orașului Câmpulung Muscel.

La congresul din 29 iunie va fi validată candidatura câștigătoarei la votul online și vor fi aleși cei 24 de membri ai noului Birou Național.
Până acum USR a avut o serie de președinți, dar niciun lider. Nicușor Dan, fondator, s-a retras din funcție. Dan Barna a avut probleme penale și s-a retras. Dacian Cioloș și-a dat demisia din cauza lipsei de disciplină de partid.  Ultimul președinte, Cătălin Drulă, și-a asumat răspunderea pentru rezultatele slabe la locale și europarlamentare și și-a depus mandatul.

Un partid ghinionist. Născut în stradă, foarte vocal până AUR a reușit să strige mai tare, USR nu a reușit să facă pasul de la un partid de grupă mijlocie la un partid de grupă mare.

Nu a reușit nici să-și găsească o ideologie, drept pentru care este numit când progresist, când neomarxist, când, în derâdere, #rezist.
Ca orice partid de protest, s-a remarcat prin proteste de stradă. A înfierat corupția, adoptând un slogan care a făcut ceva carieră “Fără penali în funcții publice”. A prins și nu a prins.

Ca orice partid protestatar a avut nevoie de o țintă. L-a găsit pe Liviu Dragnea. Dispariția fostului președinte PSD din viața politică i-a lăsat pe useriști fără obiectul muncii în stradă.

Partidele de proteste se caracterizează prin teme politice și electorale puține. Ca în cazul AUR, au dispărut restricțiile din pandemie, partidul anti-sistem a fost nevoit să-și inventeze puncte de atracție noi.

USR, spre deosebire de AUR, trece o formațiune politică în rând cu moda timpului. În USR este loc pentru toată lumea, și pentru gay, spune președintele nou ales. Ea însăși a avut o problemă de familie pentru care fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă de pe listele pentru alegerile europene. Primărița din Câmpulung Muscel a declarat că la referendumul pentru familie a votat pentru familia tradițională. Fiica ei, care face parte din comunitatea LGBT, s-a supărat rău pe mamă.

Este un episod care arată ce partid vrea să fie USR. Adică un partid care îmbrățișează ideea de societate deschisă. Chiar și în formula reprezentată de controversatul miliardar George Soros.

Care sunt noile măsuri anunțate de președintele nou ales? În primul rând va denunța Alianța Dreapta Unită. Forța Dreptei și PMP se vor descurca singure sau vor găsi altă formulă electorală pentru președinție și alegerile parlamentare.

În al doilea rând Elena Lasconi își anunță candidatura la alegerile prezidențiale. Într-o măsură mai mică sau mai mare, ea va strica anumite jocuri politice.

Dar ceea ce se așteaptă de la noua conducere a USR este poziția față de PNL. Va accepta echipa lui Lasconi intrarea într-o eventuală coaliție de dreapta alături de PNL și UDMR?  Nu are altă șansă.

La viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, USR va trebui să demonstreze că este a treia forță politică din România. Pentru asta trebuie să depășească AUR.

Congresul USR cade într-o perioadă în care atenția opiniei publice se concentrează pe disputa dintre PNL și PSD privind data alegerilor prezidențiale.
USR trebuie să-și exprime un punct de vedere în această chestiune. De altfel partidul condus, pe rând, de Dan Barna, de Dacian Cioloș, de Cătălin Drulă, a cuprins o paletă redusă de probleme, oarecum în contratimp cu agenda publică a cetățeanului.

Va imprima Elena Lasconi un nou dinamism USR-ului? Pe cât de nesatisfăcătoare sunt rezultatele la ultimele alegeri pe atât de multe tabere sunt în partid.  Le va aduna noua șefă a USR s-au opozanții ei își vor face propria lor jucărie?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Demisiile de la miezul nopții

Asculta acest articol Petre Tobă, ministrul de Interne, și-a dat demisia după ce DNA a cerut avizul președintelui pentru urmărirea