Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROGNOZE AGRICOLE

România este, în 2024, cel mai mare producător de porumb

România este, în 2024, cel mai mare producător de porumb
România este, în 2024, cel mai mare producător de porumb atât după suprafața cultivată cât și după producție.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

După ce anul 2022 s-a dovedit unul catastrofal pentru o După ce anul 2022 s-a bună parte a agriculturii europene, inclusiv a celei din România, ca urmare a căldurilor excesive şi a secetei prelungite, însemnate suprafeţe de culturi de primăvară precum porumb pentru boabe, floarea-soarelui, soia ş.a., au fost calamitate în proporţie de 100%, iată că specialiştii emit prognoze privind producţiile anului în curs.

 

Vremea de până acum a fost favorabilă dezvoltării şi recoltării culturilor de toamnă, dar şi celor aflate în stare de vegetaţie, fiind vorba despre culturile de primăvară.

 

 

După cum menţionează publicaţia Agroinfo, prognozele referitoare la producţia agricolă din România nu sunt cele mai favorabile. România va rata și anul acesta pragul de 10 milioane de tone de grâu, arată ultima prognoză a Comisiei Europene în care randamentele au fost ajustate în minus cu 5% față de estimările din mai. Inițial, specialiștii europeni calculaseră pentru România o producție de 10,1 milioane de tone.

 

 

Fermierii Români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE, arată calculele  Economica pe baza ultimelor estimările ale Comisiei Europene. În prognoza din iunie, analiștii europeni au estimat pentru România un randament de 4,41 tone la hectar, cu 5% mai mic decât în luna mai, ceea ce înseamnă că producția totală ar putea ajunge din nou sub pragul de 10 milioane de tone.

 

 

În 2023, potrivit statisticilor oficiale, România a produs 9,6 milioane de tone de grâu de pe 2.208.000 hectare, în timp ce în 2022 producţia a fost de 8,6 milioane de tone de pe 2.169.000 tone.

 

 

Cât despre porumb (boabe), producția anului s-ar putea cifra, conform estimărilor din iunie, la 10,5 milioane de tone de pe o suprafață de 2.327.000 de hectare, față de 10,9 milioane de tone cât se estimase în luna mai. Cu un an în urmă, producția de porumb a țării a fost de 8,5 milioane de tone de pe 2.373.000 de hectare.

 

România este, în 2024, cel mai mare producător de porumb atât după suprafața cultivată cât și după producție.

 

CITEȘTE ȘI: MADR propune modificări în ceea ce priveşte documentaţia de valorificare a producţiei de soia

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns