Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROIECTE DE MEDIU ȘI RECTIFICARE BUGETARĂ

Consilierii judeţeni au adoptat proiecte privind cooperarea cu Zakarpattia

Consilierii judeţeni au adoptat proiecte privind cooperarea cu Zakarpattia
Rata de finanțare acordatăprin Programului Interreg VI-A Next Romania-Ucraina este de max. 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului cu TVA
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Vineri, 12 iulie, consilierii judeţeni sătmăreni au fost convocaţi pentru a participa la şedinţa extraordinară, care iniţial avea propus doar un proiect de hotărâre pe ordinea de zi.

 

 

Fusese vorba despre aprobarea proiectului „Small River Rescue Partnership: Waste Recovery Program for Satu Mare and Zakarpattia”, acronim „RIREP”, a cheltuielilor legate de proiect și a parteneriatului aferent proiectului. La deschiderea şedinţei la distanţă, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a propus completarea ordinei de zi cu alte două proiecte de hotărâri: aprobarea proiectului „Sustainable yield through modeling and networked efforts for riverbank and dams governance underlying community climate resilience”, acronim „Climate Synergy”, a cheltuielilor legate de proiect și a parteneriatului aferent proiectului; respectiv rectificare bugetară. După prezentarea noii ordini de zi, aceasta a fost supusă votului, fiind votată. Cum de regulă la şedinţele ordinare lipseşte punctul diverse, dar nici nu s-au remarcat în timp luări de cuvânt, vă prezentăm câteva informaţii din cele două proiecte de hotărâri adoptate, în cadrul Programului Interreg VI-A Next România Ucraina 2021- 2027.

 

 

La convocare au răspuns prezent 30 de consilieri judeţeni, din cei 33.

 

 

Informații de interes pentru cetățeni

 

 

Proiectul „Sustainable yield through modeling and networked efforts for riverbank and dams governance underlying community climate resilience”, acronim „Climate Synergy”, are ca tematică obiectiv de cooperare teritorială europeană (Interreg) şi urmărește săîncurajeze cooperarea între statele membre și regiunile acestora din interiorul Uniunii și între statele membre, regiunile acestora și țările terțe, țările partenere, alte teritorii sau țările de peste mări (TTPM) sau organizații de integrarea și cooperarea regională.

 

 

Programul Interreg VI-A Next România Ucraina 2021-2027 contribuie la realizarea obiectivelor specifice și a obiectivului general Interreg.

 

 

UAT Județul Satu Mare dorește depunerea pentru finanțare a proiectului menționat în cadrul Programului Interreg NEXT Romania-Ucraina, Prioritatea 1: Focus transfrontalier asupra mediului, Obiectiv specific: 1.1: Promovarea adaptării la schimbările climaticeși prevenirea riscurilor de dezastre, reziliență, luând în considerare abordările bazate pe ecosistem.

 

Proiectul va fi depus în parteneriat cu Consiliul comunal Kholmok, districtul Uzhhorod, regiunea Zakarpattia din Ucraina, în calitate de lider de parteneriat, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Asociația Internațională IARDI din Uzhhorod, Ucraina, în calitate de parteneri.

 

 

Obiectivul principal al proiectului urmărește o abordare multimodală susținută pentru coordonareași colaborarea tuturor celor implicațiîn scopul modelării comunității precum și a efectelor cauzate de schimbările climatice.

 

 

În perioada de implementare a proiectului vor avea loc mai multe întâlniri informative și educaționale pentru populația din zonele poluatoare și pentru dezvoltarea cu partenerii din proiect, a strategiilor comune pentru eliminarea factorilor de poluare.

 

 

Rata de finanțare acordatăprin Programului Interreg VI-A Next Romania-Ucraina este de max. 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului cu TVA. Cofinanțarea va fi de cel puțin 10% din costurile totale eligibile ale proiectului și va fi asigurată de toți partenerii din proiect care primesc sprijin financiar din partea Programului, cofinanțarea asigurată de fiecare partener ar trebui să reprezinte cel puțin 10% din propriile cheltuieli eligibile.

 

 

Bugetul total al proiectului este de 1.400.000 euro, din care bugetul UAT Județul Satu Mare este de 199.752 euro inclusiv TVA. Contribuția proprie în proiect a UAT Județul Satu Mare este de 19.975,20 euro, reprezentând 10% din cheltuielile eligibile.

 

Cel de al doilea proiect transfrontalier aflat pe ordinea de zi – intitulat ,,Small River Rescue Partnership: Waste Recovery Program for Satu Mare and Zakarpattia”, acronim „RIREP”, a cheltuielilor legate de proiect și a parteneriatului aferent proiectului, face parte din Programul Interreg VI-A Next România Ucraina 2021-2027 şi contribuie la realizarea obiectivelor specifice și a obiectivului general Interreg. Programului Interreg NEXT Romania-Ucraina, Prioritatea 1: Focus transfrontalier asupra mediului, Obiectiv specific: 1.1: Promovarea adaptării la schimbările climaticeși prevenirea riscurilor de dezastre, reziliență, luând în considerare abordările bazate pe ecosistem.

 

 

Proiectul va fi depus în parteneriat cu Asociația Multisalva Satu Mare, în calitate de lider de parteneriat, Departamentul Interregional de Management al Apelor din Berehovo, Ucraina și Compania de salubritate din localitatea Berehovo, Ucraina.

 

 

Obiectivul principal al proiectului urmărește monitorizarea deșeurilor de pe râurile mici și pâraiele care trec din regiunea Zakarpatia în județul Satu Mare, precum și localizarea surselor de poluare, colectarea deșeurilor dupăcreșterea nivelului apei și îndepărtarea lor înainte ca aceste deșeuri să ajungă în râurile mai mari.

 

 

De asemenea, în perioada de implementare a proiectului vor avea loc mai multe întâlniri informative și educaționale pentru populația din zonele poluatoare și pentru dezvoltarea cu partenerii din proiect, a strategiilor comune pentru eliminarea factorilor de poluare.

 

 

Rata de finanțare acordatăprin Programului Interreg VI-A Next Romania-Ucraina este de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului cu TVA. Cofinanțarea va fi de cel puțin 10% din costurile totale eligibile ale proiectului și va fi asigurată de toți partenerii din proiect care primesc sprijin financiar din partea Programului, cofinanțarea asigurată de fiecare partener ar trebui să reprezinte cel puțin 10% din propriile cheltuieli eligibile.

 

 

Bugetul total al proiectului este de 1.254.243 euro, din care bugetul UAT Județul Satu Mare este de 53.960 euro inclusiv TVA. Contribuția proprie în proiect a UAT Județul Satu Mare este de 5.396 euro, reprezentând 10% din cheltuielile eligibile.

 

 

La rectificarea bugetarăau fost făcute câteva transferuri de sume de la un capitol bugetar la altul

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns