Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PNL – PSD, manevre de diferențiere

La sfârșit de mandat fiecare partid vrea să-și arate apartenența la o ideologie, la o doctrină. Astfel cearta dintre PNL și PSD  este una programatică, una de fațadă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un partid vrea să arate că nu s-a lipit de celălalt partid decât din motive de stabilitate politică.

Mai mult decât PSD, pentru PNL este vital să-și recâștige identitatea risipită. Un pas important a făcut Nicolae Ciucă în momentul în care  a bătut palma cu Nicușor Dan. Primarul general al Capitalei este identificat cu dreapta, mult mai mult decât USR. În plus este recunoscut ca adversar  neîmpăcat al PSD.

Se poate merge pe aceeași idee și în cazul lui Klaus Iohannis. Președintele în cei zece ani de mandat nu a lăsat să se înțeleagă că ar avea vreo simpatie, sau chiar vreun respect, față de PSD.

Acestor manevre li se adaugă și anunțul lui Nicolae Ciucă despre intenția lui de a forma o alianță pentru un viitor guvern de dreapta.

Eforturile de a aduna fiii risipiți ai marelui PNL rezultat după fuziunea cu PDL au fost în bună parte compromise de intenția președintelui Iohannis de a candida ca independent pe listele PNL pentru Senat.  Demersul lui a fost mai degrabă înțeles ca o manevră personală de a reveni la conducerea PNL și eventual să fie desemnat cu formarea guvernului în cazul în care Nicolae Ciucă ar câștiga alegerile.

Dincolo de frământările de înțeles ale liderilor politici, ceea ce contează vor fi rezultatele obținute. Certurile vin și trec. Adevărate alianțe se fac după alegeri.  Fiecare președinte de partid este responsabil de formarea guvernului. Scopul final al fiecărui partid este să intre la guvernare.

Regula oarecum generală de până acum era formarea unei alianțe dintre două partide. Rezultatele din aproape toate țările din UE arată că ponderea formațiunilor politice mari a scăzut astfel este aproape imposibil să se formeze o majoritatea doar din mandatele a două partide. Sondajele cel mai optimiste, adesea comandate de partide, arată că este posibil ca PSD și PNL să nu întrunească o majoritate parlamentară. Poate nici dacă li se alătură UDMR.

Soluția este să înceapă negocieri cu unul din partidele populiste. AUR este dispus să intre la guvernare? Dacă ne uităm la rezultatele din Austria vom vedea că Partidul Libertății din Austria, partid de dreapta extremă, a obținut rezultate foarte bune.  Karl Nehammer a anunțat în timpul campaniei electorale că Partidul Popular ar fi dispus să intre într-o alianță cu Partidul Libertății cu condiția ca liderul său, Herbert Kickl, să nu intre în guvern.

Este același lucru cu a-i cere lui George Simion să nu se amestece în treburile guvernului, dar AUR să facă parte din coaliția de guvernare. Într-un fel asta a fost și situația PRM când a susținut guvernul Adrian Năstase. Liderul său, Vadim Tudor, a stat relativ cuminte. Drept pentru care a pierdut următoarele alegeri, după ce în anul 2000 obținuse peste 20%.

AUR și SOS România sunt făcute pentru scandal, supraviețuiesc politic datorită scandalurilor pe care le provoacă.

Exact în aceeași măsură partide precum PNL și PSD sunt obligate să-și conserve identitatea. Desigur, doar în preajma alegerilor. PNL se dă peste cap să demonstreze că nu are nimic de-a face cu PSD.

La urma urmei, bilanțul actual al acestui guvern nu este chiar atât de rău. În sensul că putea fi și mai rău. Mandatul de patru ani dus la capăt cu trei prim miniștri  împarte responsabilitățile. Ciucă și Ciolacu și-au împărțit doar trei ani de guvernare. Acum au tot dreptul să se certe. Interesant este că disputele lor au izbucnit pentru declarațiile de ultimă oră.

Dacă s-ar certa pe seama unor măsuri luate ar fi chiar de admirat. Dacă te uiți mai atent poți observa că pe probleme de guvernare comună PNL și PSD se protejează  reciproc. Ce să însemne asta? Că vor să guverneze împreună și după viitoarele alegeri. Nu au încotro.

Acum preocuparea lor majoră este să se diferențieze ca să  momească alegătorii. Uite, noi suntem de dreapta, spun cei de la PNL, suntem mai grozavi decât cei de la PSD, cu care după alegeri avem de gând să guvernăm din nou împreună.

Același lucru îl spun și cei de la PSD, în plus prin majorarea pensiilor arată că stânga ține cu poporul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Ca o joacă de copii

Asculta acest articol O veste a cutremurat societatea românească de la est la vest, de la sud la nord. Faptul

Sigla Informatia Zilei

15 minute de mânie

Asculta acest articol Protestul de 15 minute ar fi trecut drept un protest împotriva tuturor guvernelor care s-au perindat 30