Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CONTROALE VETERINARE ȘI MĂSURI DE PREVENIRE

Amenzi pentru 6 gospodării din județul Satu Mare aplicate de medicii veterinari

Amenzi pentru 6 gospodării din județul Satu Mare aplicate de medicii veterinari
Este important de menționat că mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În ultima săptămână, medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. Satu Mare – Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat 77 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. 

 

În Uniunea Europeană, evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare la păsări din exploatații non profesionale și păsări sălbatice, în Germania, Portugalia și Polonia.

 

 

În urma controalelor amintite au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7.200 lei – din care 6 sancțiuni contravenționale în exploatații non profesionale, din localitățile Ambud 2, ( 2 x 1.200 lei), Hrip 1, ( 1 x 1.200 lei), Petin 1, ( 1 x 1.200 lei) ), Dabolț 1, ( 1 x 1.200 lei), Pișcolt 1, ( 1 x 1.200 lei) și 8 avertismente pentru 8 exploatații non profesionale din localitățile – Amați 4 , Beltiug 2, Ambud 1, Păulești 1, pentru – vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare și pentru nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotaliilor și/sau a pașapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte.

 

 

În această perioadă, în Uniunea Europeană evoluează Pestă Porcină Africană în Cehia, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Croația, Estonia

 

 

În județul Satu Mare, nu mai există restricții sanitare veterinare datorate Pestei Porcine Africane.

 

 

Orice suspiciune de Pestă a Micilor Rumegătoare trebuie comunicată DSVSA

 

 

Având în vedere evoluția mai multor focare de boalăîn România, medicii veterinari ne informează căPesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. DSVSA Satu Mare solicităoperatorilor economici din județ implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție acestei boli pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici. Rugăm crescătorii de animale să evite orice mișcare a animalelor, în această perioadă.

 

 

Orice caz de îmbolnăvire sau moarte se comunică în regim de urgență medicului veterinar. 

 

 

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp și la DSVSA Satu Mare.

 

 

Crescătorii de ovine și caprine trebuie să ia măsuri de prevenire a Variolei la acestea 

 

 

Odată cu apariția primului focar de Variolă Ovină/Caprină într-o exploatație de ovine din Bulgaria, D.S.V.S.A. Satu Mare recomandă crescătorilor de ovine și caprine din județul nostru să aplice următoarele măsuri: să aplice măsuri stricte de biosecuritate în ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor și vehiculelor; să notifice imediat medicul veterinar în cazul în care observă semne clinice suspecte la ovine și caprine (erupții cutanate, febră, stare generală proastă); să respecte toate recomandările și măsurile dispuse de autoritățile veterinare.

 

 

Variola Ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.

 

 

În majoritatea cazurilor, boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite pentru o perioadă mai lungă de timp. Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine și caprine.

 

 

Variola Ovină/Caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și animale sănătoase și prin contact indirect cu lichidul din conținutul veziculelor, pustulelor și prin inhalarea prafului din crustele descuamate.

 

 

Virusul poate fi răspândit și prin: secrețiile nazale, oculare și orale; leziuni cutanate rupte; obiecte contaminate (furaje, echipamente).

 

 

Este important de menționat că mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă și biosecuritate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Sfinţii Mihail şi Gavril – patronii spirituali ai jandarmilor

Jandarmii sătmăreni i-au sărbătorit pe Sfinţii Mihail şi Gavril prin organizarea unui ceremonial religios. Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril reprezintă pentru jandarmii români un prilej de sărbătoare datorită faptului că Sfinţii Arhangheli – căpetenii de îngeri -sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.