Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O afacere de miliarde de euro care afectează grav România

O afacere de miliarde de euro care afectează grav România
În concluzie, traficul de persoane rămâne o problemă majoră în România, iar fără voință politică și măsuri eficiente, acest flagel va continua să facă victime
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Traficul de persoane este una dintre cele mai profitabile afaceri ilegale din Uniunea Europeană, cu câștiguri estimate la aproximativ 3 miliarde de euro anual, obținute din exploatarea tinerelor obligate să se prostitueze. În România, problema este deosebit de gravă, țara noastră având cel mai mare număr de minori traficați sexual la nivel global.

 

 

 

Lipsa unei Strategii Eficiente de Combatere

 

 

România are o strategie de combatere a traficului de persoane doar pe hârtie, însă implementarea acesteia lipsește aproape cu desăvârșire. Deși fenomenul capătă amploare an de an, autoritățile nu iau măsuri concrete pentru a-l stopa. Silvia Tăbușcă, coordonator al Human Security Program la Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, subliniază că politicile publice în acest domeniu sunt doar declarative, fără rezultate practice.

 

 

„România a fost și rămâne țara cu cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane din Uniunea Europeană. Inabilitatea statului de a-și proteja cetățenii face ca România să fie considerată o țară în curs de dezvoltare. Victimele suferă în condiții inumane, iar statul este incapabil să ofere servicii adecvate pentru a le ajuta,” a declarat Silvia Tăbușcă.

 

 

Situația Minorilor Traficati în România

 

 

România se confruntă cu cea mai mare criză de minori traficați sexual din lume. Potrivit Silviei Tăbușcă, acești copii și adolescenți sunt exploatați sexual, fără a beneficia de sprijinul de care au nevoie odată ce sunt salvați. În absența unui adăpost care să ofere sprijin integrat, mulți dintre acești copii rămân fără asistență psihologică și sanitară adecvată.

 

 

„Acești copii, atât băieți, cât și fete, care sunt scoși din traficul de persoane au nevoie de asistență urgentă. Fără adăposturi sau programe integrate de suport, acești minori nu au șansa de a-și reveni din trauma provocată de violurile repetate și exploatarea constantă,” a menționat Silvia Tăbușcă.

 

 

Legislația Deficientă și Conexiuni Politice în Traficul de Persoane

 

 

Un alt aspect alarmant este protecția de care se bucură rețelele de criminalitate organizată, inclusiv din partea autorităților locale. Silvia Tăbușcă a dat exemplul unei grupări de proxeneți din Bacău, condusă de un afacerist cu conexiuni politice. Această grupare a funcționat timp de zece ani, recrutând tinere, în multe cazuri eleve, pe care le drogau și le violau. Membrii rețelei includeau și polițiști, ceea ce făcea activitatea de proxenetism extrem de bine protejată.

 

 

„Fetele erau recrutate folosind metoda ‘lover boy’. Odată ce ajungeau la o petrecere, erau drogate și violate. Această rețea era protejată de oameni influenți, inclusiv polițiști, și folosea materialele pornografice pentru șantajarea victimelor și a unor persoane importante din comunitate,” a povestit experta.

 

 

Victimele Nu Sunt Protejate și Suportul este Inexistent

 

 

Traficul de persoane lasă în urmă traume adânci, însă statul român nu are capacitatea să ofere protecția necesară acestor victime. Silvia Tăbușcă a subliniat că România nu dispune de suficiente echipe interdisciplinare pentru a lucra cu victimele traficului de persoane, iar majoritatea experților care pot oferi sprijin sunt în mediul privat, unde costurile sunt prohibitive pentru multe familii.

 

 

„În fiecare an, sunt salvați în jur de 250 de copii din traficul de persoane. România are doar cinci experți care pot lucra cu astfel de cazuri, iar ședințele de terapie sunt foarte costisitoare, adesea imposibil de acoperit pentru familiile acestor copii,” a adăugat ea.

 

 

Lipsa Voinței Politice în Lupta cu Traficul de Persoane

 

 

Silvia Tăbușcă consideră că principala problemă este lipsa de voință politică pentru a combate traficul de persoane în mod eficient. Măsurile și politicile sunt adoptate doar sub presiune internațională, fără să fie cu adevărat dedicate protejării cetățenilor români și a victimelor acestui flagel.

 

 

„Crima organizată nu este considerată o problemă de siguranță națională. Deși traficul de droguri a fost recunoscut recent ca o amenințare la adresa securității, traficul de persoane nu a primit aceeași atenție. Aceasta este o problemă care afectează profund societatea românească și imaginea țării noastre, și ar trebui să fie tratată la fel de serios ca orice altă amenințare la siguranța națională,” a declarat Tăbușcă.

 

 

În concluzie, traficul de persoane rămâne o problemă majoră în România, iar fără voință politică și măsuri eficiente, acest flagel va continua să facă victime, lăsând în urmă mii de vieți distruse și o societate marcată de suferință și neputință.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns