Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

A crescut preţul căpşunelor comercializate în Piaţa Someş

Postare ( Sablon)
A crescut preţul căpşunelor comercializate în Piaţa Someş
Postare ( Sablon)
Dacă zilele de 17 şi 18 mai au fost cu alternanţe între vremea bună, adesea cu nori pasageri şi cu precipitaţii, nu a fost un moment favorabil legumicultorilor ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….  care şi-au făcut o sursă de venituri din a produce răsaduri şi apoi a le oferi micilor cultivatori de hobby.

În ultima perioadă, pieţele sătmărene au fost pline de răsaduri, preţurile au început undeva la 2 lei firul, indiferent că am vorbi despre diferite soiuri de roşii, de ardei şi chiar de vinete. Doar răsadurile de varză şi cele de gulii au avut preţuri undeva  la un leu firul. S-au redus la jumătate acum preţurile în lipsa cumpărătorilor. Până şi banalul răsad de tutun s-a vândut cu 2 lei firul. Tot la fir s-au vândut răsaduri de ţelină, de mărar, de cimbru şi te miri ce altele.
Pe fondul celor menţionate mai sus, duminică, 19 mai, în chiar ziua de Rusalii a enoriaşilor catolici şi reformaţi, am făcut o vizită în Piaţa Someş din Satu Mare.

 

Chiar se simţea aerul de sărbătoare prin prisma ofertei bogate de flori la buchet şi/sau la ghiveci şi prin numărul redus de cumpărători de legume şi fructe. Da, se cumpărau flori, dar la oferta care a fost, credem că ar fi fost necesare câteva zile consecutive de sărbătoare pentru ca stocul de flori de diverse culori să fie valorificat, iar cultivatorii de flori să poată pleca acasă satisfăcuţi, fie şi pentru faptul că au vândut marfa scoasă în acest scop, fără câştigul planificat.
Vremea de duminică a fost deosebit de frumoasă, cu valori termice în uşoară creştere faţă de zilele de vineri şi de sâmbătă, numai bună pentru o plimbare în interesul cumpărăturilor.
Multe din mesele din piaţă au fost acoperite cu prelate, ceea ce era un semn că marfa care nu s-a vândut sâmbătă, a rămas acolo pentru ziua de luni.
Majoritatea meselor erau pline cu diverse verdeţuri, dar şi cu o serie de fructe de sezon. Ceea ce s-a putut remarca în mod expres a fost oferta de căpşune. Spre surprinderea unor cumpărători, preţurile au crescut comparativ cu cele de la mijlocul săptămânii trecute, atunci când se puteau cumpăra la preţuri între 8 şi 12 lei kilogramul, iar duminică preţurile erau cuprinse între 12 şi 15 lei kilogramul.

 

Este lesne de intuit că cele cu 12 lei kilogramul aveau un aspect comercial mai bun, mai provocator, dar şi dimensiuni mai mari comparativ cu cele mai accesibile.
Am remarcat şi apariţia pe piaţă a cartofilor noi, la preţ de 6 lei kilogramul, la concurenţă cu cartofii recoltaţi în toamna anului trecut şi vorbim despre 3 – 3,5 lei kilogramul.
La capitolul scăderi spectaculoase de preţ am putea include arpagicul, al cărui preţ a scăzut de la 20 de lei litrul, la 10 lei kilogramul. Se naşte întrebarea firească  ce priveşte câştigul şi pierderea.

 

Un mucalit spunea că era mai bine pentru comerciant dacă vindea arpagicul la preţul de 15-18 lei kilogramul, dar în urmă cu două sau trei săptămâni, atunci când avea căutare.
Acum, sigur se lucrează în pierdere în condiţiile în care la început de sezon, unele aprozare vindeau arpagicul la 13 lei kilogramul, moment în care samsarii s-au aprovizionat. A fost expus zile la rând.
Ca o noutate de fapt divers se cuvine subliniat faptul că, în vecinătatea Pieţei Someş, un cetăţean vindea ciuperci – hribul la 35 de lei kilogramul, cules, aşa cum am aflat, în păduri din judeţul Sălaj.

 

Ofertă modestă de legume, dar foarte mare de flori

 

Revenind la ceea ce înseamnă oferta de legume, am consemnat câteva din oferte, dar şi preţurile de comercializare. Iată câteva legume şi fructe care se puteau cumpăra duminică, 19 mai: căpşune 12-15 lei kilogramul; cireşe la 15 lei kilogramul; cartofi noi la 6 lei kilogramul; cartofi din toamna anului trecut la 3 – 3,5 lei kilogramul; roşii olteneşti – scria pe etichetă 13 – 15 lei kilogramul; castraveţi 15 – 20 lei kilogramul; ardei gras 15 lei kilogramul; morcovi 6 lei kilogramul; ţelină 3 – 5 lei bucata; la fel şi gulii din anul trecut; ridichi şi ceapă verde 1,5 – 2 lei legătura; ceapă galbenă uscată 5-6 lei kilogramul; frunze de leuştean, de ţelină, de pătrunjel şi de mărar la 1 – 1,5 lei legătura; prune uscate cu sâmbure 20 lei kilogramul; prune uscate fără sâmburi 30 lei kilogramul; sâmburi de nucă 40 lei kilogramul şi lista ar putea continua.

 

Florile, aşa cum anticipam, au fost scoase la vânzare în cantităţi mari, dar şi de diverse specii şi culori. Florile la buchet s-au vândut la 5 – 8 lei buchetul, iar cele la ghiveci la 3 – 35 de lei. Desigur, printre florile scoase la vânzare s-au regăsit panseluţele, muşcatele, năstureii şi câte altele.
În piaţa agroalimentară din municipiul Carei nu au existat schimbări substanţiale de preţuri la legumele de sezon, chiar dacă oferta este în creştere şi acolo. Soiuri de flori similare cu cele menţionate în Piaţa Someş din Satu Mare s-au regăsit şi la Carei, alături de o ofertă bogată de răsaduri de legume, ca urmare a numărului mare de legumicultori din zonă.

 

Din păcate, vremea schimbătoare a redus în bună parte socotelile producătorilor de răsaduri, indiferent că am vorbi despre cei din Satu Mare sau din Carei. Ca o noutate, în Piaţa din Carei au apărut păstăile la 30-35 de lei kilogramul.
La Satu Mare păstăile au apărut în unele magazine de legume-fructe, la preţul de 29,90 lei kilogramul.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Piața locală a rămas în vacanță

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

GREVĂ LA CFR

Navetiştii vor ajunge cu greu la muncă

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane a anunţat că va declanşa o grevă de avertisment pe data de 15 septembrie 2023, cu scopul de a atrage atenţia asupra unor probleme care nu mai pot fi neglijate şi care nu ar trebui să rămână nesoluţionate în birourile Ministerului Transporturilor sau Guvernului.