Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TURISM MONTAN

Accesul străinilor pe Muntele Everest este din nou permis

Accesul străinilor pe Muntele Everest este din nou permis
Prima oară de la debutul pandemiei, China a redeschis accesul alpiniștilor străini către Muntele Everest prin Tibet, relatează CNN.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adrian Ballinger, un veteran alpinist care a cucerit Everestul de opt ori, se numără printre ghizii occidentali care preferă ruta tibetană către vârful celui mai înalt munte din lume (din nord), în contrast cu traseul mai popular din Nepal (din sud). În acest an, el va conduce un grup de alpiniști prin intermediul companiei sale, Alpenglow Expeditions.

Toate permisele pentru utilizarea traseului chinezesc către vârful muntelui, cunoscut în China sub numele de Qomolangma, sunt distribuite de Asociația de Alpinism China-Tibet (CTMA).

 

 

Străinii care obțin vize turistice pentru China trebuie să solicite o viză suplimentară, separată, pentru Tibet, care este o regiune semi-autonomă. CTMA oferă asistență în acest sens pentru alpiniști. Există un număr maxim de 300 de permise disponibile anual pentru alpiniștii de alte naționalități.

 

Perioada optimă pentru a escalada Everestul este foarte scurtă – de obicei, între sfârșitul lunii aprilie și mijlocul lunii mai. Echipa lui Ballinger va ajunge în China pe 25 aprilie, după ce se va aclimatiza anterior acasă pentru a economisi timp.

În timp ce ruta nepaleză este cea mai celebră și mai frecvent fotografiată către vârful Everest, numărul mai mare de vizitatori aduce și mai multe consecințe negative, precum creșterea cantității de gunoaie, eroziunea și deșeurile umane.

 

 

Cu toate acestea, această situație nu a fost mereu așa. „În trecut, escaladarea pe partea chineză era mai populară decât cea pe partea nepaleză. Așadar, între anii 2000 și 2007, partea chineză a fost preferată, motivul principal fiind siguranța mai mare”, explică Ballinger.

 

În 2008, China a găzduit Jocurile Olimpice de vară de la Beijing. Înainte de a ajunge în capitală, flacăra olimpică a călătorit spre Everest, în ciuda faptului că existau deja grupuri de turiști gata să abordeze cel mai înalt vârf din lume. „Cu opt zile înainte ca noi toți să ajungem pe munte în 2008, au închis muntele pentru întregul sezon, iar mulți oameni au pierdut o mulțime de bani”, spune Ballinger. „Și din cauza acestei decizii, afacerea s-a mutat în acel an pe partea nepaleză”.

 

 

Acum, cu alpiniștii străini care pot accesa Everestul pe ruta nordică prin Tibet pentru prima dată din 2020, această tendință ar putea începe încet să se inverseze.

CITEȘTE ȘI:

 

Un japonez în vârstă de 80 de ani a devenit cel mai bătrân om care a cucerit Everestul

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS LĂCAȘURI DE CULT

Mănăstirile, oază de liniște sufletească

Mănăstirile din țara noastră încă păstrează dovezile spiritualității românești, dar și istoria din cele mai vechi timpuri până în prezent.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now