Image 1
Image 2

SĂTMĂREL

Activităţi de grădinărit şi permacultură pentru 20 de copii romi

Udatul plantelor, curăţarea jardinierelor, şi plantarea de noi răsaduri de castraveţi au fost doar câteva dintre activităţi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Temperaturile de afară au ţinut cu micuţii, care au putut desfăşura activităţi pedagogice de grădinărit şi permacultură, în cele mai bune condiţii. Acestea fac parte din proiectul Impreună – mobilizare locală pentru educaţie şi sănătate în Sătmărel.

Este vorba despre implicarea comună a mai multor instituţii din municipiul Satu Mare, precum Direcţia de Asistenţă Socială Satu Mare, care lucrează în parteneriat cu Asociaţia Stea pentru a sprijini atât dezvoltarea copiilor, cât şi relaţia lor cu părinţii care fac eforturi să-i susţină cât mai bine pe drumul  spre un viitor mai bun, se precizează în informaţiile furnizate de reprezentanţii organizaţiei non-profit.
Copiii sunt cei mai fericiţi când au prilejul să se conecteze cu natura, ajutându-i să se dezvolte nu doar fizic, ci şi să lucreze în echipă şi să colaboreze, astfel dobândind abilităţi de comunicare şi învăţare.
Cei mici abia aşteaptă să culeagă, la propriu, roadele muncii lor
 
În ultimele zile, temperaturile au fost numai bune pentru ca jardinierele să fie curăţate de iarba de prisos, dar şi pentru udarea plantelor, respectiv punerea în pământ de noi răsaduri de castraveţi. “Am fost foarte harnic azi, am grădinărit împreună cu Kata neni. Când o să iasă o tură nouă de castraveţi, o să mâncăm din ei. De abia aştept”, a declarat Patric, în vârstă de numai 7 ani.
Acestea nu sunt toate activităţile în care cei 20 de copii din Sătmărel sunt implicaţi, prin intermediul Asociaţiei Stea din municipiul Satu Mare şi Direcţia de Asistenţă Socială. Este vorba despre o iniţiativă menită să-i ajute să dobândească importante abilităţi de viaţă prin care să poată să lucreze cu solul, chiar în condiţii vitrege, să pună plante, să cultive răsaduri, să îngrijească diferite tipuri de plante.
Prin asemenea activităţi, cei mici îşi cultivă răbdarea, grija pentru natură, simţul responsabilităţii, respectul pentru plante şi importanţa lor, mai ales prin faptul că ne asigură o nutriţie sănătoasă.
Pe lângă toate aceste beneficii şi aspecte pozitive ale proiectului, dezvoltarea socială a copiilor este cea care primează. Educaţia non-formală prin permacultură este un instrument foarte bun pentru dezvoltarea abilităţilor de relaţionare, însă favorizează şi incluziunea socială.
Acest proiect comun a vizat nu numai implicarea copiilor în anumite activităţi recreative pentru ei, ci şi părinţii lor. Direcţia de Asistenţă Socială Satu Mare a continuat, în acest timp, să se ocupe de părinţi, prin specializarea lor pe anumite domenii de activitate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with