Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Activităţi desfăşurate la Şcoala Gimnazială ”Bălcescu – Petofi”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Porolissum
La Porolissum

Pe parcursul săptămânii trecute, elevii şi cadrele didactice, cu sprijinul părinţilor şi al altor instituţii implicate, au avut un program bogat în activităţi diverse şi interesante. Astfel, săptămâna a început cu o excursie ”Pe urmele strămoşilor”, coordonată de profesorii: Radu Ştefan, Cuceu Vasile şi Paşca Ioan.

Excursia s-a desfăşurat pe un traseu din judeţ, încărcat de istorie, cultură şi cu oameni foarte primitori, incluzând obiectivele: Casa Memorială dr. Vasile Lucaciu din Apa, Castelul Lonyai, Situl arheologic conţinând cuptoarele dacice, Şcoala Gimnazială ”George Coşbuc” din Medieşu Aurit şi Balastiera de la Iojib.

Cu acest prilej elevii au rememorat la faţa locului evenimente din istoria neamului, pe care apoi, în zilele următoare au avut ocazia să le prezinte în cadrul activităţii intitulate ”Personalităţi istorice, culturale, stiinţifice româneşti şi universale”, la care au participat elevi din clasele V-VIII. Ei au apreciat prestaţia colegilor care au prezentat diferite personalităţi marcante pentru epoca lor.

 

Şcoli în parteneriat

Coordonatorii parteneriatului
Coordonatorii parteneriatului

 

Săptămâna s-a încheiat într-un mod plăcut, relaxant, pe parcursul a două zile cu activităţi din Parteneriatul educaţional, fiind implicate şcoli din judeţele Satu Mare, respectiv: Şcoala Gimnazială ”Bălcescu-Petofi”, Şcoala Gimnazială Călineşti-Oaş, din judeţul Maramureş: Liceul Tehnologic ”Grigore G. Moisil” Tg. Lăpuş, Şcoala Gimnazială ”N. Steinhardt” Rohia şi judeţul Sălaj, reprezentat de: Şcoala Gimnazială Someş Odorhei şi Şcoala Gimnazială Bălan. Parteneriatul poartă denumirea de ”Potenţialul turistic natural şi cultural din nord-vestul României” şi este în al doilea an de desfăşurare.

 

Obiective studiate

 

S-a început cu vizita la Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău, unde elevii au participat la o lectie de istorie pe viu, rămânând impresionaţi de personalitatea marelui voievod şi de spiritul său de sacrificiu, menţinând vie dragostea de ţară şi patriotismul pentru generaţiile prezente şi viitoare. Următoarea etapă a constat în vizitarea Castrului roman de la Porolissum, unde elevii au făcut cunoştinţă iarăşi cu trecutul istoric.

La Şcoala Gimnazială din Someş Odorhei a fost prezentată instituţia şi au avut loc jocuri distractive de cunoaştere şi socializare între elevii participanţi. De asemenea în program a fost inclusă şi Grădina botanică ”Vasile Fati” din Jibou, unde toţi elevii participanţi au putut cunoaşte biodiversitatea lumii vegetale şi animale, promovându-se educaţia ecologică în rândul acestora. Un alt moment l-a constituit jocul de orientare turistică cu întrebări din ştiinţele Pământului şi ecologie, desfăşurat în renumita ”Grădină a Zmeilor” – rezervaţie naturală şi ansamblul geomorfologic de la Gâlgăul Almaşului. Acolo, participanţii au fost întâmpinaţi de doi ”zmei paralei”, care au ieşit din peştera situată în situ, spre surpriza totală a acestora. După alte jocuri educative şi distractive care au animat activităţile, a avut loc un minispectacol ad-hoc pe scena din apropiere, în care gazdele din Sălaj au încântat audienţa cu diferite cântece antrenând toţi participanţii la voie bună.

Activităţile din acest parteneriat s-au încheiat cu vizita la Mănăstirea din Bălan, un loc încărcat de spiritualitate, unde au fost întâmpinaţi de sunete de toacă şi dangăte de clopot trase de un băieţel de clasa a II-a, pe nume David. El a trecut la religia ortodoxă şi este crescut de măicuţele din mănăstire, de maica stareţă care se îngrijeşte de bunul mers al treburilor zilnice fiind un bun ghid şi mentor spiritual.

La Şcoala Gimnazială Bălan a fost o ultimă întâlnire pentru activităţile din această perioadă a anului şcolar în curs, în judeţul Sălaj unde s-a făcut o evaluare a celor petrecute şi s-au stabilit proiectele pentru activităţile ce se vor desfăşura la vară în judeţul Maramureş.

Întâlnirea din judeţul Sălaj a fost una deosebit de rodnică atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice, care au avut de câştigat mult din această experienţă, pe care cu siguranţă nu o vor uita şi le-a dat un imbold şi o încredere de a o continua pe mai departe această colaborare.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns