
… a cererilor unice de plată, se pare că primăriile sunt pregătite a elibera adeverinţele necesare fiecărui solicitant de subvenţie. Este totuşi demn de remarcat faptul că, pentru a reduce din stresul fermierilor, a fost oarecum redusă birocraţia referitoare la acele adeverinţe. După cum menţionează publicaţia Agroinfo, adeverințele emise de primării pentru subvențiile APIA aferente acestui an trebuie semnate doar de primar/reprezentat legal, celelalte semnături fiind eliminate de pe acest act, a anunțat miercuri, 13 martie, Ministerul Agriculturii. Decizia a fost luată în urma consultărilor avute cu fermierii și crescătorii de animale pe marginea proiectului de Ordin MADR privind condițiile de acordare a subvențiilor agricole.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat marți, 12 martie 2024, în prezența ministrului Florin-Ionuț Barbu, a secretarului de stat Sorin Moise și a directorului general al AM PNDR, Daniela Rebega, o consultare pe marginea proiectului de Ordin privind modalitatea de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic. La întâlnire au participat asociațiile reprezentative ale fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic.
În deschiderea ședinței, directorul general al AM PNDR a prezentat principalele modificări ale ordinului care se referă exclusiv la sprijinul acordat prin intermediul FEGA. Între acestea, menționăm eliminarea perioadei de depunere a cererilor de plată cu penalități, modificarea definiției fermierului activ, în concordanță cu prevederile Planului Strategic (PS), precum și modificările aferente eco-schemelor din sectorul vegetal în corelare cu derogarea GAEC 8 pentru anul 2024.
În ceea ce privește eco-schemele pentru sectorul zootehnic, s-au evidențiat modificările ce vizează flexibilizarea accesării pentru PD-07 Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte și PD-08 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, precum și noua eco-schemă PD-27 Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.
Alte modificări care se regăsesc în proiectul de Ordin au în vedere: Introducerea noii forme de sprijin care vizează sprijinul cuplat – porumb pentru siloz; Modificarea termenului final de depunere a documentelor justificative în cazul sprijinului cuplat vegetal – pentru toate intervențiile termenul limită este 31 martie al anului următor de cerere; Modificarea condițiilor de eligibilitate în cazul sprijinului cuplat zootehnic în cazul intervenției PD-24 ovine/caprine (în concordanță cu prevederile PS): Eliminarea raportului de sexe
Animalele eligibile sunt cele înscrise în registrul genealogic/BND. Vârsta animalului se calculează în anul de cerere și nu la data limită de depunere a cererii; Actualizarea Anexei privind adeverința emisă de deținătorii de registre genealogice; Actualizarea adeverințelor emise de Primării, în sensul că au fost eliminate restul semnăturilor de pe adeverință, unica semnătură fiind a Primarului/reprezentat legal.
Mai mult, fermierii vor putea beneficia de plata acordată prin eco-schema PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil într-un mod mai facil și vor avea posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu: zone și caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă; și/sau culturi fixatoare de azot și/sau culturi secundare.
Fii primul care comentează