Image 1
Image 2

DEFILARE CU LAMPIOANE

Alaiul Sfântului Martin a adunat din nou peste 1000 de participanți

Joi după masa, vremea a fost cât se poate de plăcută, a ținut cu copilașii care au venit să participe, sau doar să vadă Alaiul Sfântului Martin, organizat an de an în centrul municipiului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De câțiva ani buni această procesiune organizată la Satu Mare are loc în două serii, însă, chiar și așa, biserica romano-catolică Calvaria se dovedește neîncăpătoare pentru numărul mare de copii care vin cu lampioanele lor să participe la acest eveniment. În total, în cele două grupe, peste 1.000 de copii de toate cultele au participat joi, 9 noiembrie, după masă, la defilarea cu lampioanele.

 

Această tradiție  este de origine nemțească, dar a căpătat o răspândire tot mai mare și la noi. În zona noastră a început la Satu Mare, dar acum se organizează și la Mărtinești (așezare, care poartă tocmai numele acestui sfânt), la Baia Mare, căci și acolo, în centrul orașului a existat cândva o biserică a cărui patron ceresc a fost Sfântul Martin dar și în alte localități predominant șvăbești.

 

Realizarea acestui eveniment la noi în municipiu este meritul organizaţiei Tinerilor Germani Sătmăreni Gemeinsam, a elevilor Liceului Teoretic German Johann Ettinger şi el Comunității Germane din cadrul bisericii Calvaria. Printre piticii care duceau lămpașurile confecționate cu mânuțele lor la școală, la grădiniță, cu sprijinul cadrelor didactice, sau acasă, cu ajutorul părinților sau bunicilor, au fost prezenți copii de la Grădiniţa Hám János, Grădinița Nr. 13, Grădiniţa Nr. 9 cu secţia de predare în limba germană, clasele primare de la Liceul Teoretic German Johann Ettinger precum şi copiii de la Grădinița Nr.6, dar şi copiii cumunităţii române a bisericii Calvaria, respectiv alți zeci și sute de prichindei din oraș, care au venit însoțiți de părinți și de bunici.

 

 

În prima parte preșcolarii s-au întâlnit la biserică, unde părintele Pakot Géza, parohul comunității germane le-a prezentat viața Sfântului Martin. S-au cântat cântece despre Martin și s-au rostit rugăciuni, toate acestea desfășurându-se în limba română, maghiară și germană. Și aici a urmat o mică schimbare față de programul anuilor trecuți, ceea ce a și creat o mică confuzie, mai ales în rândurile părinților, dar lucrurile s-au limpezit repede. Din cauza lucrărilor din centru, de data acesta traseul micilor pelerini s-a modificat. Ieșind de la biserică, cei mici din prima grupă s-au întâlnit cu cei mai mărișori în fața Muzeului Județean, iar alaiul cu lampioane, în frunte cu Fanfara din Foieni, a pornit spre Calvaria. Au trecut pe lângă parcul Lucaciu, pe la Policlinica Veche, iar de la Calvaria cei mici au plecat spre casă, iar școlarii au intrat în biserică. Părintele Pakot le-a prezentat și lor virtuțile Sfântului Martin, apoi a urmat un moment care a devenit tradiție la Satu Mare. Micii participanți, la fel cum a procedat și Sfântul Martin, îi ajută pe cei aflați la nevoie.
În lampioane au aprins lumânări procurate de la voluntarii Liceului German şi a Organizaţiei Gemeinsam, cu scop caritativ. Suma astfel adunată a fost înmânată reprezentantului Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, și va fi folosită pentru a sprijini nevoiașii asistați de acest ONG.

 

CITEȘTE ȘI:

Sfântul Martin I (? – 655) – papă şi martir

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with