Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alegerile în valuri politice de pedepsire

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Alegerile de duminică s-au desfășurat sub semnul valurilor uriașe, adevărate tsunami, care lovesc clasa politică pe neașteptate. Victoria zdrobitoare a lui Klaus Iohannis continuă valul anti-Băsescu de la referendum, soldat cu 7,4 milioane de voturi împotrivă și valul USL finalizat cu victoria  alianței PSD – PNL în alegerile locale și parlamentare din 2012. De fiecare dată diferențele dintre competitori au fost uriașe, de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de voturi.

Cum pot fi explicate aceste valuri? Prin votul negativ. Oamenii votează împotrivă, iar cei ce câștigă cad în greșeala de a crede că votează pentru ei. Pe moment, într-adevăr pare că se votează pentru ceva, dar cu prima ocazie valul nimicitor al electoratului îi rade. În ultimii trei ani au fost trei tipuri de alegeri în valuri politice de pedepsire. Este un nou mod de manifestare a electoratului care are tendința de a se rupe de partide.

Cum s-a ajuns la rezultatele de duminică atâta vreme cât toate sondajele arătau contrariul? Scânteia votului negativ a fost declanșată de românii din străinătate care nu au putut vota la turul întâi. Nemulțumirile au crescut, neținându-se seama de mersul general al campaniei. Românii nu au mai fost interesați de nimic.

Toate temele au sucombat sub presiunea oamenilor care își cereau cel mai simplu drept din lume, dreptul de a vota. Strategii PSD nu au înțeles ce se întâmplă, iar ACL abia dacă a sperat că s-ar putea schimba sensul opțiunilor în mod radical. Ceea ce s-a întâmplat duminică seamănă mai degrabă cu o revoluție decât cu un scrutin democratic. Cum a apărut acuzația de comunism adresată PSD-ului? Cât se poate de simplu: doar comuniștii nu acordau dreptul la vot.

Cum de n-au surprins sondajele direcția spre care se îndreptau alegerile?  Puținele sondaje care au fost confirmate nu au fost luate în calcul. Un astfel de sondaj a fost realizat de Informația Zilei. Pentru județul Satu Mare sondajul realizat pe  ediția electronică, ajustat cu date de pe teren, arăta încă de acum 10 zile un scor în favoarea lui Klaus Iohannis. Diferențele au crescut de la 5 la 10 apoi la 23% fără ca vreuna dintre echipele de campanie PSD sau ACL să sesizeze apariția unui adevărat val politic.

Misterul schimbării de opțiune a crescut până în ultimul minut al alegerilor. Toate exit-poll-urile au dat greș. De ce? Pentru că revoluțiile, mai precis mișcările de tip revoluționar, nu pot fi prevăzute. Dar a nu se uita că după terminarea revoluției nu mai e nevoie de revoluționari. Așa s-a întâmplat în 1989. După 25 de ani s-a vorbit iarăși despre comunism și s-a câștigat scandându-se “Jos comunismul”. Acest lucru îl obligă pe cel care a câștigat alegerile la un scor zdrobitor.

Ne place, nu ne place, în 1989 cel de la care a sărit scânteia revoluției a fost un maghiar, episcopul Laszlo Tokes. După 25 de ani românii își pun toate speranțele într-un neamț. Maghiarul a dezamăgit cumplit, fiind azi pe drept cuvânt unul dintre cele mai nepopulare personaje politice. Neamțul este la început de drum. Cum va evolua?

În timpul campaniei electorale Klaus Iohannis lăsa impresia că nu se pricepea la nimic, la politica la vârf, la politica internațională, la economie. Nu știm la ce se pricepe și cât se pricepe. Știm un singur lucru: că de la el se așteaptă mult, foarte mult. Lumea, și cei ce l-au votat și cei ce nu l-au votat, așteaptă să fie altfel decât toți ceilalți politicieni, altfel decât toți foștii președinți. Dar nu doar el trebuie să fie altfel de președinte.

Trebuie să promoveze un alt fel de politică. În caz contrar, următorul val va fi anti-Iohannis. Așa cum au fost spulberate rând pe rând guvernele și liderii politici, nici Klaus Iohannis nu va fi o excepție dacă se va dovedi un președinte ca oricare altul, un președinte care va intra în jocurile politice, va face politică partizană, va face și va desface guverne.

În perioada următoare toate privirile vor fi îndreptate spre PSD. Ce va face acest partid, cum va primi înfrângerea? Dar așa cum a guvernat de trei ani cu un președinte ostil, de altă culoare politică, va încerca să meargă mai departe cu noul președinte ales. Dar criza internă nu va fi ușor de depășit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Vârful de atac

Asculta acest articol     După dezamăgirea uriaşă în urma meciurilor cu Grecia se fac decontările. Tricolorii au fost jalnici, dar