Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alianta PSD, PNL şi PC va fi validata maine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator urmează să decidă, maine, în forurile superioare de conducere ale fiecărei formaţiuni, asupra formării unei alianţe înregistrate juridic între PSD şi Alianţa de Centru – Dreapta PNL-PC.

Tot sâmbătă, cele trei formaţiuni ale opoziţiei ar putea semna protocolul de constituire a alianţei PSD – ACD, care va fi prezentat spre validare Consiliului Naţional al PSD, Delegaţiei Permanente a PNL şi Consiliului Naţional al PC.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, dar şi cel al PC, Daniel Constantin, anunţau, pe 24 ianuarie, la Iaşi, că toate cele trei formaţiuni vor convoca forurile superioare de conducere pentru o decizie în ceea ce priveşte alianţa PSD – ACD.
Tot atunci, preşedintele social-democraţilor afirma că noua alianţă va avea “obiective naţionale esenţiale” şi va urmări stoparea măsurilor antisociale şi antinaţionale adoptate de actuala putere.
Ponta mai spunea că, în ciuda doctrinelor diferite, PNL, PSD şi PC au elemente comune care să le permită să formeze o alianţă pe termen mediu sau lung.
În ceea ce priveşte candidaturile la viitoarele alegeri, liderul PSD afirma, pe 1 februarie, că la principalele funcţii – preşedinte al ţării, premier desemnat şi votat de Parlament, preşedinţi de Consilii Judeţene şi primar general al Capitalei – “intenţia este de a avea un candidat comun, care să câştige acele alegeri şi care, practic, să pună bazele viitoarei victorii în campania parlamentară”.
“Noi îi propunem şi îi susţinem pe cei care, din sondajele de opinie şi din celelalte cercetări, va rezulta foarte clar că sunt cei doriţi de oameni. (…) Vrem să scăpăm ţara de PDL şi nu există niciun fel de orgoliu sau de competiţie între noi în opoziţie. Singura competiţie va fi cu PDL şi singura competiţie va fi la guvernare – cine are cei mai competenţi şi mai buni miniştri, cine are cei mai buni parlamentari, preşedinţi de CJ sau primari. (…) Toţi cei din PSD, PNL şi PC vor să scăpăm România de PDL şi să guvernăm împreună”, a spus Ponta.
El mai afirma că, după încheierea alianţei PSD – ACD, primele măsuri politice vor fi cele de încheiere a protocoalelor de colaborare la toate structurile locale, inclusiv la nivelul Parlamentului.
Liderul PNL, Crin Antonescu, anunţa încă din 27 decembrie 2010 posibilitatea realizării unei alianţe cu PSD, pledând pentru “o forţă politică majoră” al cărei obiectiv să fie înlăturarea actualei puteri.
“Sugerez o comasare a PSD şi PNL pentru ca bătălia să nu se mai dea între stânga şi dreapta, ci între lipsa de soluţii şi încercarea de a scoate ţara din impas”, spunea Antonescu la vremea respectivă.
Pe 20 ianuarie, preşedintele PNL făcea apel la liderii social-democraţi să nu se lase influenţaţi de eforturile pe care actuala putere le-ar putea face pentru a împiedica această alianţă.
“Suntem hotărâţi să construim o asemenea alianţă pe baza principiului parităţii, care e unul esenţial, neapărat necesar acestei construcţii. Şi eu şi Victor Ponta şi Daniel Constantin, fiecare trebuie să sacrifice ceva, dacă doreşte să pună mai presus de interesele strict înguste, mecanice – vorba cuiva – ale fiecărui partid, să pună înainte interesul naţional, nevoia de alternativă coerentă”, a adăugat Antonescu.
El admitea că principiul parităţii ar putea însemna pentru social-democraţi “un sacrificiu de natură aritmetică”, dar explica faptul că şi liberalii fac prin alianţa cu PSD “un sacrificiu la nivelul imaginii”. Antonescu arăta că liberalii vor trebui să le explice alegătorilor lor necesitatea alianţei cu PSD, “un partid în legătură cu care există o lungă istorie de confruntare şi de adversitate”.
Preşedintele PNL adăuga, pe 24 ianuarie, că alianţa cu PSD nu este “una de conjunctură”, ea urmând a avea la bază “obiectivele majore pentru ţară, pentru statul român în următorii ani, pentru economia românească, pentru instituţiile româneşti, pentru tot ceea ce înseamnă serviciul pe care statul, autorităţile, Guvernul trebuie să îl ofere într-un parteneriat reaşezat, corect şi eficient, tuturor cetăţenilor săi”.
Cu patru zile înainte de data stabilită pentru încheierea alianţei, Antonescu se declara “sută la sută optimist” în privinţa realizării acestui obiectiv şi spunea că nu vede “niciun obstacol semnificativ” în cale.
Preşedintele PC, Daniel Constantin, declara, pe 28 ianuarie, că o alianţă între ACD şi PSD reprezintă “singura soluţie pentru a opri abuzurile exprimate de actuala putere fie în Legislativ, fie în mod public sau prin ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de Guvern”.
Anunţul unei posibile alianţe între PSD şi ACD a stârnit reacţii critice din partea liderilor democrat-liberali.
La 18 ianuarie, preşedintele PDL, premierul Emil Boc, spunea că noua alianţă politică din opoziţie îl apără pe Ion Iliescu şi statul creat de acesta – “un stat greoi, birocratic, obez, nereformat, de inspiraţie socialistă”.
Boc arăta că această viziune asupra rolului şi structurii statului este opusă celei promovate de actuala guvernare, adică “un stat care încurajează munca, plăteşte munca, consumă cât produce, împrumută eventual bani pentru investiţii şi îi ajută pe cei care nu pot munci”. “Încurajarea muncii, susţinerea acesteia reprezintă singura soluţie pentru un stat social veritabil’, susţinea Emil Boc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns