Image 1
Image 2
Acasa

CONTROALE DSVSA SATU MARE

Alimentare din Babța și Satu Mic amendate drastic

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada 13-19 octombrie 2023, 92 de acțiuni de control în domeniul siguranței alimentare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe, piețe agro alimentare.

 

Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectarea cerințelor specifice programului HACCP, cu respectarea și realizarea programului de Autocontrol în unitățile de producție și procesare produse alimentare de origine animală și n

 

D.S.V.S.A. Satu Mare, va continua acțiunea de verificare a unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților județului, precum și a pensiunilor de pe raza județului. Acțiunea va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care mai organizează în perioadă următoare nunți, precum și alte evenimente, pentru a preîntâmpina apariția unor episoade nedorite.

 

În urma acestor controale au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 20.000 lei , din care – 2 amendă contravențională în valoare de 20.000 lei, pentru 2 Magazine Alimentare, din localitățile Babța și Satu Mic (10.000 lei + 10.000 lei) – pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și pentru nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare, dar și 7 avertismente pentru 7 producători particulari, de produse lactate și de legume fructe din piețele agro alimentare din Satu Mare și Negrești Oaș – pentru manipularea necorespunzătoare a produselor aduse în piață, pentru comercializare.

 

Tot în această săptămână, în urma examinări specifice, în direcția depistării Trichinei din carcasele a 8 mistreți împușcați în fondurile de vânătoare din județul Satu Mare, un mistreț împușcat în fondul de vânătoare al Asociației de Vânătoare 27 Sâi, a fost diagnosticat pozitiv la Trichină. Carcasa mistrețului diagnosticată cu Trichineloză, a fost pusă sub sechestru/reținere oficială sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, de inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA, după confirmarea diagnosticului de către Secția de Parazitologie din cadrul LSVSA Satu Mare și dirijat spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului din județ.

 

D.S.V.S.A. Satu Mare, prin inspectorii de specialitate din cadrul serviciului de control oficial al siguranței alimentare, continuă acțiunea de verificare a cantinelor școlare, a cantinelor care deservesc grădinițele și căminele de copii, a unităților și chioșcurilor din incinta unităților de învățământ pentru a preîntâmpina apariția unor evenimente nedorite odată cu începerea noului an școlar.

 

În cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare preparate fără respectarea condițiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate și siguranță a alimentelor, prevăzuți de legislația în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgentă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației.

 

Inspectorii DSVSA Satu Mare, vor proceda și la suspendarea temporară sau interzicerea desfășurării activității blocurilor alimentare/cantinelor amenajate în incinta creșelor, grădinițelor, unităților de învățământ cu program normal sau care funcționează în regim “ Școală după Școală „, semi-internat și/sau internat, în cazul în care se constată că acestea nu respectă condițiile de igienă sau nu au remediat deficiențele constatate cu ocazia controalelor anterioare.

 

Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, apelați 0800.826.787 sau 0261.715.956.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with