Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ambiţia politică şi politica din ambiţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Ambiția joacă un rol important în politică. S-ar putea enumera o serie de cazuri în care proiecte promițătoare s-au prăbușit din ambiție. Coalițiile realizate de-a lungul timpului s-au destrămat în urma unor declarații jignitoare  la adresa partenerilor. Traian Băsescu, ministru al Transporturilor, a distrus armonia din CDR, jignindu-l pe primul ministru Victor Ciorbea și PNȚCD-ul. Mai aproape de zilele noastre, Ioan Oltean cu broscoiul său din gât a contribuit la ruperea alianței dintre PSD și PD.

Recent, Teodor Atanasiu i-a jignit pe foștii pedeliști, iar el, din ambiție, refuză să-și ceară scuze.
Poate că tot din ambiție PSD face zid în fața lui Dan Șova. Senatorii majorității refuză să aprobe cererea DNA de ridicare a imunității lui Dan Șova ca și cum de el ar depinde soarta guvernului. Este vorba despre un calcul sau pur și simplu o fac din ambiție? Nu mai este un secret că între cele trei puteri din stat există o tensiune extremă.

Victor Ponta merge atât de departe încât spune că în România există o singură putere, cea judecătorească, celelalte puteri “fac ce pot”. Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, deci omul numărul doi în stat, acuză interese oculte la vârful DNA și al Curții de Casație și Justiție și cere demisia conducerilor. SRI este acuzat de magistrați că se amestecă în actul de Justiție. Partidele s-au aliniat în funcție de interese. PNL merge pe mâna instituțiilor de forță, sprijină tot ce fac DNA, SRI, ÎCCJ, CSM. În linii mari PNL a preluat temele fostului președinte Băsescu, respectiv statul de drept și independența justiției. PSD a tăcut cât a tăcut, dar în ultimele zile a răbufnit. Atacă frontal DNA și mecanismele oculte din justiție.

Nu mai este vorba doar despre ambiție. În joc este supraviețuirea PSD. Victor Ponta spunea recent că nu PNL o să debarce PSD de la guvernare, ci DNA. Asta ar explica de ce s-a tergiversat atâta vreme rezolvarea cazului Șova. Prima bătălie s-a dat în comisia juridică. Trebuiau să decidă între votul secret și votul la vedere. De fapt votul prin excelență este secret. Doar în democrația românească se pune o astfel de problemă, mai cu seamă de către partidele care nu au încredere în propriii membri.

Cu sau fără imunitate, Dan Șova este terminat ca om politic. PSD, încercând să-l apere, își  reîmprospătează renumele de partid care își apără corupții. Oricum ar fi votat, PSD se afla în pierdere, cazul Șova fiind, de fapt, o capcană, o situație fără ieșire. Practic, puterea rămâne fără un senator. În rest nu este decât o bătălie politică, în care ambițiile personale joacă un rol esențial. Cu o zi înainte de votul din Senat, Victor Ponta a dat un semnal clar că este total nemulțumit față de modul în care se derulează actul de justiție. Dacă un membru CSM își permite să comenteze o decizie definitivă a justiției, Victor Ponta se întreabă de ce el nu ar avea acest drept.

În acest cadru s-a votat ieri în Senat cererea DNA de ridicare a imunității senatorului Dan Șova. Aceste dispute între puterile din stat i-au determinat pe senatori să voteze într-un număr relativ mare în favoarea colegului lor. Se poate invoca și ambiția majorității de a arăta că nu se lasă intimidată, dar în realitate toți senatorii, la fel ca restul oamenilor politici, se tem nu atât de mult de trimiterea în judecată, cât de arestările preventive la care recurge DNA în lupta împotriva corupției. În ultimă instanță este vorba tot despre ambiția care domină ambele tabere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

În sfârșit, avem reformă!

Asculta acest articol     Anunțate pentru 2014, măsurile anunțate de Victor Ponta par să fie luate sub imperiul necesității, fără

Sigla Informatia Zilei

A trecut moda tandemurilor

Asculta acest articol În urmă cu patru ani scena politică era dominată de cupluri sau tandemurile politice. Băsescu-Boc, Ponta-Antonescu au