Image 1
Image 2

GREVĂ LA PRIMĂRII

Angajații din 34 de primării sunt în grevă de avertisment

Angajații din 34 de primării sunt în grevă de avertisment
Aşa cum am consemnat în ziarul nostru de ieri, 18 martie, membrii sindicatului SCOR, care reuneşte mii de funcţionari din peste 1.200 de primării din ţară... .
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… au intrat în grevă cu încetarea activităţii zilnice pe parcursul a două ore, ca urmare a faptului că Guvernul nu şi-a respectat promisiunile făcute în luna februarie, atunci când sindicaliştii au participat la grevă de avertisment de 2 ore, fără încetarea activităţii. Sindicaliştii reclamă faptul că vreme de 6 săptămâni,  Guvernul României s-a prefăcut că încearcă să rezolve revendicările salariaților din Administrația Publică Locală. Termenul ”prefăcut” descrie fidel situația, în realitate partea guvernamentală nu și-a respectat în nici un fel angajamentele asumate în această perioadă. În contextul în care, prin ordonanțe de urgență, recent adoptate, sectoare de activitate bugetară precum învățământul /sănătatea/asistența socială au primit majorări salariale de 20%, principala revendicare a sindicaliștilor din administrația publică nu poate fi decât acordarea unei majorări identice.

 

Administrația locală este cea care coordonează și are calitatea de ordonator principal de credite în raport cu instituțiile sanitare şi de asistență socială subordonate, fiind total inechitabil ca structura care conduce cele doua servicii subordonate să aibă salarii mai mici cu 20%.
Astfel, Biroul Executiv al Federației Columna-SCOR a luat act de acest lucru și a notificat Guvernul cu privire la faptul că începând de luni, 18 martie 2024, încetează suspendarea declanșării grevei generale, convenită între părți la data de 1 februarie 2024. În perioada 18 – 22 martie 2024, în toate cele 1.213 organizații (grupe sindicale din primării) ale Sindicatului Național SCOR – afiliat federației, cei 18.800 de membri vor fi într-o acțiune de protest cu caracter continuu, pe tot parcursul săptămânii, acțiune compusă din:
1. Grevă de avertisment de două ore, în fiecare zi, la ore diferite stabilite aleator.
2. Grevă japoneză cu exces de zel prin care activitatea din primării se va desfășura normal (în afara orelor de grevă de avertisment) dar nici o cerere, lucrare sau activitate nu va fi soluționată decât în termenul maxim prevăzut de lege, de regulă 30 de zile.

 

 

Urmează a se stabili concret și perioada în care se va desfășura greva generală efectivă, astfel încât impactul acesteia să fie cel așteptat de către membrii noștri. (sursa: Sindicatul Național SCOR).
”Suntem conștienți de faptul că acțiunea noastră de protest va provoca un anume disconfort în rândul colectivității locale, disconfort care ne dorim să fie înlăturat cât mai repede de către Guvern, dar buna noastră credință a fost dovedită prin cele șase săptămâni succesive de suspendare a protestului, pentru a da guvernului posibilitatea să-și țină promisiunile.
Impactul bugetar al măsurilor convenite inițial cu Guvernul, în ianuarie, reprezenta 0,047% din cheltuielile prevăzute în bugetul consolidat al statului pentru anul 2024. Însă, modul penibil prin care Guvernul și-a motivat refuzul de a rezolva problemele noastre, cel puțin până în luna aprilie, prin “nevoia de a analiza execuția bugetului consolidat al statului pe primul trimestru”, reprezintă un “exces de zel” care nu poate fi tratat decât în oglindă, de aceea am ales să luăm alături de noi întreaga colectivitate locală, pentru a aștepta împreună jumătatea lunii aprilie”, precizează sindicaliștii într-un comunicat.
Pe parcursul grevei, la nivelul primăriilor au fost distribuiţi fluturaşi prin care cetăţenii sunt informaţi asupra motivelor pentru care funcţionarii au intrat în grevă.

 

Ba mai mult scrisoarea formulată de sindicat, se adresează contibuabililor cerându-şi scuze pentru neajunsurile pricinuite ca urmare a grevei declanşate.
După cum ne-a spus Anca Pop, lidera filialei Satu Mare a sindicatului SCOR, acesta numără 608 membri din mediul rural care au intrat în grevă, fiind reprezentate 34 de grupe sindicale, din tot atâtea comune, ceea ce înseamnă 53,97% din totalul comunelor judeţului.

Scrisoare pentru contribuabili

Printr-o scrisoare adresate cetățenilor, sindicaliștii greviști își cer scuze și explică situația. Scrisoarea, pe care o redăm mai jos, a fost afișată în majoritatea primăriilor care au fost în grevă.
Sindicatul Național SCOR vă cere scuze pentru disconfortul pe care vi-l vom crea în aceste zile, în care vom fi în grevă de avertisment (câte două ore pe zi de încetare a activității) și grevă japoneză prin exces de zel (prin care vom rezolvarea orice lucrare sau cerere, dar la termenul maxim legal).
“Greva noastră nu este împotriva primarului, și nici împotriva dumneavoastră, comunitatea locală pentru care ne desfășurăm activitatea, ci împotriva guvernului, care ne discriminează și ne umilește.
Știm! Pe toate căile posibile, ne jignesc și ne umilesc, când se referă la noi ca fiind „bugetarii aceia mulți, puturoși și cu salarii nesimțite”!

 

Vă rugăm mult să nu-i credeți și să înțelegeți următoarele:
Și noi suntem cetățeni ai satului, în majoritatea noastră.
 Și noi plătim impozite și taxe, atât la stat cât și la bugetul local.
 Și noi avem familie, copii, părinți sau bunici bolnavi și greutăți ca voi toți.
 Salariul personalului dintr-o primărie mică este limitat prin lege la un nivel de 37,5% față de cel la care au dreptul colegii din primăria municipiului reședință de județ, deși avem aceleași studii și atribuții.
 În jumătate din comunele din România, veniturile reale pentru studii superioare sunt între 2200 și 3500 de lei, mai mici decât venitul minim net legal al muncitorului necalificat dintr-o firmă de construcții.
 Salariații din educație, asistență socială și sănătate, care au făcut greve, sunt salarizați anul acesta la nivelul anului 2023 + 20% și sunt în responsabilitatea și cofinanțarea noastră, a primăriilor.
  Salariile noastre sunt înghețate la nivelul anului 2021, cu o creștere de doar 5% în acest an.
  Din 2021 și până astăzi: Inflația totală a fost de 35%; Creșterea prețurilor produselor alimentare a fost de 39,77%; Creșterea prețurilor produselor nealimentare a fost de 33,52%; Chiar și impozitele și taxele locale au crescut cu 22%.
Guvernul ne-a amăgit timp de 6 săptămâni că ne va face dreptate, acum s-au sucit și ne spun că trebuie să așteptăm jumătatea lunii aprilie, ca să calculeze cum merg încasările din impozite și taxe, deși efortul bugetar necesar pentru noi, în toată țara, reprezintă doar 0,047% din cheltuielile totale ale statului.
Din toate aceste motive, vă rugăm să ne credeți, ne-a ajuns cuțitul la os și trebuie să protestăm, pentru că nu mai avem altă soluție. Vă rugăm să fiți alături de noi!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with