Image 1
Image 2

BUGETARI NEMULȚUMIȚI

Angajații primăriilor din comune vor picheta Prefectura Maramureș

Bugetarii au salarii mari. În această direcție este dusă imaginea lor de către unii și alții. Adevărul e relativ. Sunt mulți angajați la Stat care au salarii mici.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asistența socială, inspecția muncii, direcțiile de sanătate, casa de pensii, șomajul, primăriile rurale etc. sunt instituții în care salariile sunt mici în comparație cu restul bugetarilor îmbuibați de executivul vremurilor trecute și actuale.

Rând pe rând, anumite categorii de bugetari, care au sindicate, au făcut sau vor face grevă pentru mărirea salariilor. Revendicările lor au fost acceptate verbal și scriptic, însă faptic se mai așteaptă. O nouă categorie de bugetari amenință cu proteste. Este vorba de angajații primăriilor din comune.

 

Sindicaliștii din administrația rurală sunt revoltați că nu beneficiază de aplicarea prevederilor legale din legea salarizării, astfel încât lună de lună încasează doar circa 65% din veniturile care li s-ar cuveni.

În acest context, salariații primăriilor din comune se pregătesc de proteste. Vor începe cu pichetarea Prefecturii și sunt deciși să intre chiar în grevă generală.

„Nemulțumirile au atins un nivel foarte ridicat din cauză că salarizarea este raportată la anul 2021. Vorbim despre neaplicarea prevederilor legii salarizării pentru salariații din comune. Din cauza apariției unor ordonanțe de plafonare, de 4 ani, în fiecare an, se plafonează salariile. Rezultă o acordare de doar 60-65% față de cât ar trebui să reprezinte salariul. Majoritatea angajaților din sistemul bugetar beneficiază de aceste prevederi legale, mai puțin cei din comune”, a spus liderul Sindicatului din Administrația Maramureș, Nicolae Mureșan.

Cert este că, în două procese deschise împotriva Guvernului României, Curtea de Apel Cluj-Napoca a transmis către Curtea Constituțională sesizările sindicale cu privire la neconstituționalitatea ordonanțelor de plafonare care împiedică salariatii să beneficieze de veniturile pe care ar trebui să le primească, dacă s-ar pune în aplicare prevederile legale.

Liderul maramureșean a mai spus că un secretar de comună încasează lunar în jur de 3.700 lei, ceea ce, susține el, „pentru zilele noastre, pentru întreaga responsabilitate pe care o au, este puțin. Cerem eficiență de la administrație, dar trebuie să recompensăm această eficiență”.

Salariații primăriilor din comune sunt deciși ca în 5 februarie să treacă la o primă acțiune de protest: pichetarea Prefecturii Maramureș. Următoarea etapă va fi greva de avertisment și chiar greva generală, ceea ce ar însemna încetarea activității pe termen nelimitat.

V. Gherman

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with