Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANSVSA: În România nu a fost detectată prezenţa acrilamidei în produsele alimentar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În România nu a fost detectată prezenţa acrilamidei în produsele alimentare analizate, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVAS), remis AGERPRES.

ANSVSA precizează că nu a primit nicio notificare până în prezent, prin intermediul Sistemului Rapid pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) organizat la nivelul Comisiei Europene, privind existenţa în România a unor produse alimentare cu nivel crescut de acrilamidă, scrie financiarul.ro.

 

‘În situaţia în care un stat membru este informat despre existenţa unui risc semnificativ direct sau indirect pentru sănătatea publică, cu privire la alimente şi furaje, are obligaţia, ca fiecare autoritate competentă din statele Uniunii Europene, de a notifica imediat Comisia Europeană, prin intermediul SRAAF, conform procedurilor’, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit ANSVSA, acrilamida este o substanţă chimică care poate fi prezentă în alimente ca urmare a practicilor de preparare termică. Studiile ştiinţifice au relevat faptul că, în mod particular, alimentele ce conţin amidon sunt cele mai mult afectate. Printre acestea se includ cartofii sau produsele din cereale sau pe bază de cereale, alimente care au suferit tratamente de prăjire intensă, coacere şi alte procesări la temperaturi înalte.

În luna mai 2007, Comisia Europeană a adoptat Recomandarea privind monitorizarea nivelurilor de acrilamidă în alimente, recomandare care a fost readoptată în iunie 2010 (Recomandarea Comisei 2010/307/EU). În conformitate cu prevederile legislaţiei europene, fiecare stat membru are responsabilitatea prelevării, analizării şi raportării unui anumit număr de date corespunzătoare unui anumit număr de probe de produse alimentare în vederea realizării acestei monitorizări.

Începând cu anul 2011, România transmite datele referitoare la analizele privind acrilamida, într-un format special de raportare, împreună cu datele referitoare la contaminanţi, la data de 31 septembrie a fiecărui an.

Concluzia studiului de evaluare efectuat de experţii JECFA (Comitetul de Experţi privind Aditivii Alimentari (JECFA) din cadrul FAO/WHO ) în anul 2005 indică faptul că acrilamida, compus cu potenţial genotoxic şi carcinogenic, poate ridica probleme de sănătate publică.

În vederea prevenirii şi reducerii nivelului de acrilamidă în produsele care pot dezvolta în urma tratării termice această substanţă, Confederaţia Industriei Alimentare şi a Băuturilor (CIAA) a elaborat în colaborare cu Comisia Europeană un ‘set de instrumente’ care pot fi utilizate selectiv de către producătorii de alimente în funcţie de necesităţile specifice ale fiecăruia, în vederea diminuării nivelului de acrilamidă din produsele lor.

Potrivit presei centrale, autorităţile din Marea Britanie au depistat pe piaţa alimentară 13 produse care conţin o substanţă cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă, într-o concentraţie care depăşeşte limita admisă iar două dintre aceste produse s-ar găsi şi în supermarketurile din România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns