Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anti-rusism și anti-americanism

Greu de crezut, rusismul și americanismul, mai precis anti rusismul și anti-americanismul, sunt teme adânc dezbătute la bodegile și crâșmele de la sate, la terasele și cafenelele fără pretenții din cartierele sărace.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Atitudinea anti-rusă sau anti-americană va fi un factor important care va influenta opțiunile de vot la viitoarele alegeri?  Tot ce este posibil.
Din moment ce la alegerile prezidențiale din anul 2009, lovitura de grația pe care i-a dat-o  mass media și Băsescu lui Mircea Geoană au fost  două întrebări: de ce s-a dus candidatul PSD la Moscova și de ce s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu?
Politică externă se discută mai mult la colțul străzii, la o bere sau la o votcă la o crâșmă de cartier decât la televizor.
Sentimentul antirusesc este profund înrădăcinat în conștiința poporului român.
De unde vine anti-rusismul, respingerea lui Vladimir Putin, a Federației Ruse ca moștenitoare directă a Uniunii Sovietice, nu este nevoie să se demonstreze. În urmă cu peste o sută de ani, la izbucnirea primului război mondial  când se punea problema intrării României în război de partea Puterilor Centrale sau Antantei, când a venit vorba despre a merge alături  sau împotriva Rusiei, un mare om politic, Take Ionescu, spunea că marele vecin de la răsărit ne va lua Basarabia și dacă vom aliații Rusiei și dacă vom fi adversarii ei.
Nu s-a schimbat nimic de atunci.
George Simion face eforturi mari să arate că AUR nu este un partid pro-rus. Mircea Geoană, chiar dacă a fost secretar general adjunct NATO, mai rămâne dator cu răspunsul ce a căutat la Moscova, la Putin, înaintea alegerilor din 2009.
Dacă anti-rusismul românilor știm de unde provine, de unde vine anti-americanismul?
Reflexul anti-american nu este nou. SUA, cu toate defectele ei, cu încălcarea unor evidente libertăți, cu rasismul abolit doar în urmă cu mai puțin de 60 de ani, dintotdeauna a fost supusă atacurilor politice din partea extremiștilor de dreapta și de stânga. În fond, nu este nevoie să se facă o distincție între extremiste.  Din perspectivă istorică este suficientă trimiterea la intervenția  decisivă a armatei americane în cele două războaie mondiale.
Mii de soldați americani și-au sacrificat viața  pe pământ european în timpul debarcării în Normandia pentru eliberarea Europei de sub regimul nazist. Înarmarea și reechiparea superputerii NATO au ținut Uniunea Sovietică la distanță decenii – până când dictatura sovietică, epuizată de cursa înarmărilor, a capitulat.
Americanii sunt acuzați că au purtat un război în Vietnam. Acesta a fost motivul antiamericanismului  de stânga din anii1968, când au apărut protestele de stradă pe  străzile orașelor occidentale  cu fotografii ale copiilor care țipă în timp ce fuge de un atac american cu napalm din Vietnam. Această imagine  o amintire de neșters din istoriei SUA.
Cum ar arăta  Vietnamul dacă SUA ar fi câștigat războiul din Asia de Sud-Est? Astăzi  în Vietnam ar fi o societate liberă, ca Coreea de Sud, ca în Taiwan, ca în Japonia. Aceste zone  asiatice fac deja parte din sfera valorilor occidentale.
Această sferă a valorilor democratice din care facem și noi parte este în prezent amenințată în principal de Rusia, dar și de partidele extremiste de dreapta și de stânga din Europa.
Ajutată  prin dictatura Chinei, o țară comunistă politic profită din plin de libertatea economiei capitaliste de piață liberă.
În plus față de poliția politică din China țara lui Xi Jinping profită din plin și de controlarea digitală a cetățenilor săi, reușind să dezvolte un adevărat amestec de stalinism și maoism în epoca inteligenței artificiale. China a descoperit o formulă mondială de amestec între comunism și fascism, realizând un stat lider mondial  îmbinând comunismul cu capitalismul.
Sub cele două puteri mondiale, Rusia și China,  devine un lucru evident că SUA  și UE sunt amenințate.  Este amenințată cultura occidentală, cu toate valorile ei democratice, strâmbe așa cum sunt, dar preferabile de o sută de ori comunismului. Principiile de libertate prin care ne exprimăm opțiunea pentru Rusia sau pentru SUA sunt amenințate.
Este ușor de observat cum ideologii suveranismului sugerează că statul paralel, coldismul, cumetria dintre SRI și DNA, au fost cultivate atent sub oblăduirea, cu acceptul  interesat al Statelor Unite. Tandemul SRI-DNA a fost rău, distrugător, dar românii l-au inventat. Generalul Coldea este un produs sută la sută a politicienilor români, a  președintelui Băsescu. Dictaturile se fac prin legi. Întâi apar legile adecvate, apoi vine dictatorul
Mai nou Statele Unite sunt acuzate că sunt  interesate să susțină războiul din Ucraina ca să-și vândă armele vechi din stoc.  De aia bagă zeci și zeci de miliarde de dolari ca să susțină Ucraina?
Anti-rusismul și anti-americanismul sunt două curente care încep să prindă teren într-o Românie cuprinsă de febra alegerilor.
Apar ca din senin intervenții bizare. De pildă Victor Ponta, care trece drept consilier al premierului Marcel Ciolacu susține că în cazul în care în turul doi intră președintele PSD și președintele AUR, cel care pierde este Marcel Ciolacu.
A afirma că într-o competiție de unu la unu poate câștiga reprezentantul unui partid înscris cu acte în regulă în rândul partidelor de nuanță populist-extremistă în fața unui reprezentant al unui partid social democrat, fie el și hulitul PSD, înseamnă a pune la îndoială judecata sănătoasă a celor care stau la un pahar de bere pe o terasă și atacă probleme de politică externă.  Marea întrebare este: mergem pe mâna rușilor sau pe mâna americanilor?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Biata opoziție

Asculta acest articol Cu excepția faptului că s-a divizat, prin apariția Partidului Mișcarea Populară, fostul partid de guvernare a rămas

Nicolae Ciucă, un adversar redutabil

Toți la costum, cămăși apretate și cravate asortate, Nicolae Ciucă în ținută de front, asemeni președintelui Zelensky, peste o mie de delegați s-au întâlnit la congresul de validare a candidatului PNL la președinția României.