Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anticipatele anticipate de Dragnea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Fără îndoială cel mai activ militant al Partidului Social Democrat este Liviu Dragnea. Asumându-și total rolul de “coordonator politic”, o denumire care sună… foarte politic, fostul președinte executiv bate țara-n lung și-n lat. Pregătește ședințele de alegeri din organizațiile județene, dar mai presus de toate pregătește moral activul de partid pentru un viitor incert. A ales să lanseze la el acasă, în Teleorman, cea mai importantă știre.

Sub presiunea PNL, a președintelui Iohannis, ținând seama de situația din coaliție, partidul trebuie să fie pregătit pentru alegeri anticipate nu mai departe de luna septembrie. Este convingerea lui Liviu Dragnea că PSD poate câștiga viitoarele alegeri, fie că vor fi la termen, fie anticipate.

Întrebarea este către cine lansează Liviu Dragnea acest semnal? Mai puțin către opoziție. În primul rând el îl avertizează pe Victor Ponta, și abia în al doilea rând partidul. Fără să o spună direct, cu experiența sa îndelungată, el simte că principala problemă a PSD este chiar Victor Ponta. În timp ce adopta măsuri economice și sociale, premierul a uitat să se preocupe de propria persoană. Și-a stricat relațiile cu președintele, a atacat inutil o serie de politicieni din opoziție, a neglijat relațiile cu mass media. Un aspect mai puțin cunoscut ține de relațiile sale din interiorul partidului și coaliției. Guvernează oarecum la întâmplare bazându-se pe o majoritate realizată artificial.

Cele două partide, UNPR și ALDE, sunt formate în mare majoritate din parlamentari care au migrat de la alte formațiuni politice. Așa cum s-au oprit la respectivele partide, acceași parlamentari pot trece sub alte culori politice fără probleme. În fața acestei situații ce altceva avea de făcut Victor Ponta decât să se retragă de la conducerea partidului. După  controversatul concediu medical petrecut în Turcia iată că Victor Ponta șochează din nou. Se retrage de la conducerea partidului. Ce să spui în fața acestei decizii copilărești? Este o dovadă de imaturitate politică.

Se vrea a fi un gest de onoare? Pe cine mai interesează? Cert este că Victor Ponta lasă partidul de izbeliște.  După ce își va rezolva problemele cu DNA se va mai întoarce în fruntea partidului? Adică va mai fi primit?  Din acest moment PSD are o altă conducere. Una interimară, neclară. Oficial conduce Rovana Plumb. De facto, liderul este Liviu Dragnea. După retragerea lui Ponta mai este valabilă avertizarea anticipatelor?

Când Liviu Dragnea vorbește despre anticipate nu pare să țină seama de componența actualului parlament. Dintre cei 560 de parlamentari, pe viitoarele locuri eligibile nu se vor regăsi nici jumătate. Prin urmare, ei nu vor vota niciodată pentru dizolvarea acestui parlament. Mai degrabă Dragnea anticipează căderea premierului Ponta și formarea altui guvern, în jurul PNL. Coordonatorul politic pregătește partidul pentru trecerea în opoziție. Din această poziție anticipează el victoria PSD la viitoarele alegeri.

Formarea unui nou guvern este o preocupare a ambelor tabere. Vechiul PNL consideră că a câștigat și el alegerile din 2012 și i se cuvine să guverneze puțin și în acest mandat. În concepția președintelui Iohannis actualul guvern este doar pe jumătate legitim. Din punct de vedere politic, sunt aceste motive suficiente pentru a-i cere insistent demisia lui Victor Ponta? Nu prea.

Din această cauză s-a mers și pe o altă cale, pe cea penală. În această direcție orice speculație este inutilă. Nu se cunosc toate datele din dosarele lui Victor Ponta și nu se știe cât de departe vrea să meargă DNA. Nu știe nici Liviu Dragnea cum vor evolua lucrurile. Mai mult, el însuși are de dus propria cruce.

Niciodată un partid aflat la guvernare nu a avut mai puțină putere. Niciodată PSD nu și-a extras puterea înscriindu-se în limitele legii. În vremea lui Iliescu, în perioada lui Năstase, a fost un partid puternic pentru că ori nu a ținut seama de lege, ori și-a creat propriile legi. Puterea sa oficială s-a clădit pe abuz și pe corupție.  S-a folosit de toate resursele la nivel național și local. Și-a subordonat economic posibilii adversari. Liderii PSD, cu sau fără firme, au adunat averi considerabile cu care au întreținut partidul. Acele vremuri par să fi trecut.

De fapt, bătălia anticorupție este bătălia împotriva baronilor locali. Cum cei  mai mulți erau de la PSD este normal să pară că DNA are în vizor PSD-ul. Adevărul este simplu, dar social-democrații refuză să-l accepte. A anticipa anticipatele este simplu. Interesant de văzut ar fi cum anticipează Liviu Dragnea finalul luptei anticorupție, și mai ales cum va arăta PSD la finalul acestei campanii, fără Victor Ponta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Ce vrea să demonstreze PSD?

Asculta acest articol Câteva date economico-financiare. Starea economiei românești nu este deloc încurajatoare. Țări precum Ungaria, Slovacia, Cehia, cu o