Image 1
Image 2
Acasa

DESPRE APOSTOLI

Apostolii au călătorit în toate colțurile pământului ca vestitori ai mesajului lui Hristos

Apostolii au călătorit în toate colțurile  pământului ca vestitori ai mesajului lui Hristos
Raportările și legende abundă, și nu întotdeauna sunt fiabile, dar este sigur să spunem că apostolii au mers peste tot ca vestitori ai mesajului lui Hristos înviat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O legendă timpurie spune că au aruncat sorți și au împărțit lumea pentru a determina cine va merge unde, astfel încât toți să poată auzi despre Isus. Au suferit mult din cauza credinței lor și, în majoritatea cazurilor, au întâlnit moarte violentă din cauza mărturiei lor îndrăznețe și a credinței în Hristos

Apostolul Andrei era fratele lui Simon Petru

Născut în Betsaida, un oraș de pe malul Mării Galileii, Andrei a fost inițial pescar de meserie, lucrând alături de fratele său Petru. Viața lui a luat o turnură semnificativă când l-a întâlnit pe Ioan Botezătorul și apoi l-a cunoscut pe Isus, pe care l-a recunoscut ca Mesia. Andrei are distincția de a fi primul discipol care l-a urmat pe Iisus și nu a pierdut timpul în a împărtăși această descoperire cu fratele său, aducându-l astfel și pe Petru în rândurile ucenicilor.
În timpul petrecut cu Iisus, Andrei este portretizat ca un urmaș umil și dedicat, adesea văzut în fundal, dar constant prezent în momentele critice ale ministerului lui Iisus. O instanță remarcabilă a credinței sale este înregistrată în Evanghelia după Ioan, unde Andrei aduce un băiat cu cinci pâini și doi pești la Isus, pe care Isus îi înmulțește miraculos pentru a hrăni cinci mii de oameni. După învierea și înălțarea lui Isus, se crede că Andrei a început călătorii misionare pentru a răspândi Evanghelia, tradiția susținând că a predicat în regiuni precum Scitia, Grecia și Asia Mică. Conform scrierilor creștine timpurii, martiriul lui Andrei a avut loc în Patras, Grecia, unde a fost crucificat pe o cruce în formă de X, cunoscută acum sub numele de Crucea Sfântului Andrei. Moștenirea sa trăiește ca sfântul patron al mai multor țări, printre care Scoția, Rusia și Grecia, iar viața sa continuă să inspire creștinii să-și împărtășească credința cu ceilalți.
Cunoscută sub numele de Peștera Sfântului Apostol Andrei, este cea mai veche biserică creștină de pe teritoriul României.

 

Există puține informații cunoscute despre istoria Peșterii Sfântului Apostol Andrei. Cu toate acestea, a fost redescoperită în anii ’30 ai secolului trecut de către avocatul Ion (Jean) Dinu, după ce acesta a avut un vis care l-a condus către locația peșterii.
În vara anului 1944, peștera transformată în biserică a fost consacrată de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. În scurt timp după acest eveniment, trupele rusești invadatoare au distrus-o. După decenii de restricții, biserica a renăscut prin devotamentul cuviosului monah Nicodim Dincă, iar locul și-a recăpătat semnificația și importanța inițială, devenind astăzi un reper unic și inconfundabil pe harta creștinismului românesc și, în același timp, pe cea a creștinismului din sud-estul Europei.

Apostolul Toma, cunoscut pentru scepticismul său

Cunoscut și sub numele de Didim, este adesea amintit pentru scepticismul său, ceea ce i-a adus porecla de “Toma Necredinciosul”. Cu toate acestea, povestea lui este mult mai bogată decât acest singur moment de îndoială. Toma a fost unul dintre cei doisprezece apostoli aleși de Isus să-l urmeze și să răspândească învățăturile Sale. Este menționat de mai multe ori în Evanghelii, unde este descris ca un urmăritor devotat și curios al lui Hristos. Cea mai faimoasă îndoială a sa a avut loc după învierea lui Isus, când a declarat că nu va crede în Hristosul înviat decât dacă va putea vedea și atinge rănile Lui. Acest moment de scepticism s-a transformat într-un puternic testament al credinței atunci când Isus i s-a arătat lui Toma și l-a invitat să atingă rănile Sale, determinându-l pe Toma să proclame: “Domnul meu și Dumnezeul meu!”

 

 

În afara acestui episod binecunoscut, viața lui Toma după învierea lui Isus este învăluită în mister și legendă. Conform tradițiilor creștine timpurii, Toma a călătorit spre est pentru a răspândi Evanghelia, posibil ajungând până în India. Se crede că a înființat comunități creștine și a făcut minuni în numele lui Isus. Munca sa misionară în India este deosebit de venerată, fiind onorat ca apostolul care a adus creștinismul în subcontinentul indian. Se spune că Toma a fost martirizat pentru credința sa, iar moaștele sale sunt venerate în mai multe biserici din întreaga lume. În ciuda informațiilor limitate despre viața sa, călătoria lui Toma de la îndoială la credință continuă să rezoneze cu mulți creștini, amintindu-le de importanța de a pune întrebări și de a căuta adevărul în propriile lor călătorii spirituale.

Despre viața Apostolului Filip nu se cunosc prea multe detalii 

Apostolul Filip este adesea recunoscut pentru rolul său în biserică. Deși nu se știe multe despre viața sa timpurie, se crede că Filip a provenit din Betsaida, același oraș ca și Petru și Andrei. A fost unul dintre primii discipoli chemați de Isus, iar răspunsul său imediat de a-L urma pe Hristos reflectă deschiderea și receptivitatea sa la chemarea lui Dumnezeu. Filip este descris în Noul Testament ca o persoană gânditoare și curioasă, dornică să înțeleagă și să împărtășească învățăturile lui Isus. O instanță remarcabilă este atunci când îl invită pe Natanael (cunoscut și sub numele de Bartolomeu) să-l întâlnească pe Isus, spunând: “Vino și vezi”, demonstrând entuziasmul său de a împărtăși mesajul lui Hristos.
Slujirea lui Filip s-a extins dincolo de evenimentele înregistrate în Evanghelii. Conform tradiției, a predicat Evanghelia în diferite regiuni, inclusiv în Frigia din Asia Mică, unde se spune că a făcut minuni și a convertit mulți la creștinism. Dedicarea sa în răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu evidențiază angajamentul său față de credința sa și rolul său ca misionar. Astăzi, Apostolul Filip este amintit și venerat ca sfânt în multe denominații creștine, iar viața sa continuă să inspire credincioșii în propriile lor călătorii de credință și slujire. Ar fi murit martirizat prin crucificare în anul 80 d.Hr. la Hierapolis, în Frigia (azi: Pamukkale în Turcia), la vârsta de 75 de ani.

 

Apostolul Matei este autorul primei Evanghelii din Noul Testament

 

Apostolul Matei, cunoscut și sub numele de Levi, este autorul primei Evanghelii din Noul Testament. Înainte de chemarea lui de a-L urma pe Isus, Matei lucra ca colector de taxe în Capernaum, o profesie care era adesea disprețuită de comunitatea evreiască pentru asocierea sa cu ocupația romană și percepția de necinste. Viața sa a luat o întorsătură dramatică când Isus l-a abordat la cabina sa de taxe și i-a spus simplu: “Urmează-mă.” Răspunsul imediat al lui Matei de a lăsa totul în urmă și de a-L urma pe Isus reflectă o transformare profundă și o disponibilitate de a abraza o viață nouă dedicată slujirii lui Dumnezeu. Ca discipol al lui Isus, Matei a fost martor la învățăturile, miracolele și evenimentele ministerului lui Hristos. Experiența sa ca colector de taxe i-a furnizat abilități în păstrarea de evidențe și scriere, care au fost ulterior folosite în compunerea Evangheliei sale. Evanghelia după Matei este cunoscută pentru relatarea detaliată a vieții, învățăturilor și împlinirii profețiilor Vechiului Testament, făcându-l un legătură vitală între credințele iudaice și creștine. După învierea și înălțarea lui Isus, Matei a continuat să răspândească Evanghelia, călătorind în zone precum Etiopia, Persia și Partia pentru a propovădui. Moștenirea sa persistă prin Evanghelia sa, care continuă să fie un text fundamental pentru creștinii din întreaga lume.
Tradiția susține că apostolul Matei ar fi fost asasinat (străpuns cu o spadă, prin spate, în timp ce se afla lângă un altar) din ordinul regelui etiopian Eggipus, în urma unor intrigi de curte.

 

Apostolul Bartolomeu este cunoscut și sub numele de Natanael în unele relatări biblice

 

Deși Noul Testament oferă detalii limitate despre viața sa, Bartolomeu este adesea identificat cu Natanael, care a fost prezentat lui Isus de Filip și este menționat în Evanghelia după Ioan.
În această relatare, Isus l-a descris pe Natanael ca “un israelit cu adevărat, în care nu este înșelăciune”, evidențiind onestitatea și sinceritatea sa. Scepticismul inițial al lui Bartolomeu cu privire la Isus fiind Mesia, din cauza originilor sale umile din Nazaret, s-a transformat în credință și devotament după întâlnirea sa personală cu Hristos.
Conform tradiției creștine, după înălțarea lui Iisus, Bartolomeu și-a dedicat viața propovăduirii Evangheliei.
Se crede că a călătorit extensiv pentru a răspândi învățăturile lui Hristos, cu unele relatări sugerând că a ajuns până în India, Armenia, Etiopia și Mesopotamia. În Armenia, este deosebit de venerat pentru eforturile sale misionare și este considerat unul dintre sfinții patroni ai țării. Circumstanțele martiriului lui Bartolomeu nu sunt cunoscute definitiv, dar diverse tradiții sugerează că a fost fie decapitat, fie jupuit de viu. Disponibilitatea sa de a suporta suferința pentru credința sa servește ca sursă de inspirație pentru creștini, iar contribuțiile sale la biserica timpurie sunt comemorate prin sfințenie.

 

 

Rămășițele sale pământești ar fi ajuns în Arabia, apoi în Mesopotamia, pe insula Lipari (Italia), la Benevento (oraș în Campania, la cca. 50 km nord-est de Napoli) și în sfârșit (în anul 983) la Roma (la intervenția împăratului Otto I), unde se odihnesc și în prezent în bazilica „Sf. Bartolomeu” de pe „Isola Tiberiana”.
În anul 1238 un fragment de craniu a fost dus la Frankfurt pe Main (Germania) și depus în relicvariul domului ce-i poartă numele („Sf. Bartolomeu”).

 

 

Iacov cel Mic este adesea identificat în acest fel pentru a-l distinge de Iacov cel Mare, un alt apostol al lui Isus. Epitetul “Mic” este interpretat în mod obișnuit ca însemnând mai tânăr sau mai puțin proeminent, mai degrabă decât o remarcă despre importanța sa. Iacov era fiul lui Alfeu și uneori este numit Iacov fiul lui Alfeu în Noul Testament pentru a-l diferenția și mai mult de celălalt Iacov. Se știe puțin despre viața sa timpurie, dar ca și ceilalți discipoli, el a lăsat totul pentru a-L urma pe Isus și a devenit un urmăritor devotat și martor al lucrării lui Hristos.
După învierea și înălțarea lui Isus, Iacov cel Mic a devenit o figură importantă în comunitatea creștină timpurie din Ierusalim. Este adesea asociat cu Iacov cel Drept, care era un lider în biserica din Ierusalim și cunoscut pentru evlavia și respectarea legii iudaice. Această asociere a condus la unele confuzii în distingerea dintre cele două figuri. Contribuțiile lui Iacov cel Mic la răspândirea creștinismului, deși mai puțin documentate decât ale altor apostoli, au fost semnificative în fundamentarea bisericii timpurii. Conform tradiției, a suferit martiriul pentru credința sa, deși detaliile morții sale variază între surse. Iacov cel Mic este venerat ca sfânt în diverse denominații creștine, iar viața sa servește ca mărturie a originilor și rolurilor diversificate ale apostolilor în biserica timpurie.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with