Image 1
Image 2

Ar trebui corectată inscripţia din Gara Satu Mare şi de pe monumentul Holocaustului?

Intalnirea Asociatiei HID Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Intalnirea Asociatiei HID Satu Mare
Intalnirea Asociatiei HID Satu Mare

Pe placheta de la Gara CFR şi pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii scrie că evreii au fost deportaţi de către Guvernul fascist horthyst maghiar

Atât pe placheta memorială de la Gara CFR, cât şi pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii de pe strada Decebal, se află inscripţionate numele evreilor deportaţi în 1944, cu menţiunea că ei au fost trimişi în lagăre de către Guvernul fascist horthyst maghiar.

Considerând că acest text, formulat pe vremea comunisnului, este o stigmatizare a întregii naţiuni maghiare, Asociaţia Hid din Satu Mare a demarat o procedură pentru corectarea sa, căci guvernul horthyst a fost unul totalitar, dar nu nazist, iar deportarea s-a făcut de către Germania hitleristă, cu colaborarea Ungariei, aflată pe vremea respectivă sub stăpânirea armatei fasciste.

În acest scop, sâmbătă, 9 ianuarie, în sala comunitară a Bisericii Reformate cu Lanţuri a avut loc o consfătuire, la care au fost invitaţi cercetători istorici de renume din România şi din Ungaria, care au adus argumente pro şi contra textului actual, respectiv modificării acestuia. Fiecare invitat a avut la dispoziţie câte o jumătate de oră pentru a-şi argumenta punctul de vedere.

Întâlnirea a fost condusă de Krakkó Rudolf, preşedintele Asociaţiei Hid, filiala Satu Mare. Primul invitat, prof. univ. dr. Liviu Rotman, Directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, nu putea fi prezent, astfel Nicolae Décsei a dat citire scrisorii sale, care a surprins puţin auditoriul, căci, până nu demult, după cum spuneau cei prezenţi, a susţinut cauza dezbătută, însă în scrisoarea sa a afirmat clar şi hotărât că atât guvernul Antonescu cât şi guvernul Horthy au fost guverne fasciste, deci inscripţia este corectă. Au mai luat cuvântul: profesorul sătmărean Thoroczkay Sándor, dr. Szakály Sándor, directorul general al Institutului de Cercetare Istorică Veritas, membru al Academeiei Ştiinţifice Maghiare, dr. Ottmar Traşcă, colaborator al Institutului de Cercetări Ştiinţifice de la Cluj al Academiei Ştiinţifice Române şi dr. Trbucz Dávid, colaborator ştiinţific al Academiei Ştiinţifice Maghiare, care, prin argumente istorice au susţinut modificarea textului.

După expuneri a avut loc o dezbatere, prin care s-a stabilit că nineni nu contestă Holocaustul ca fiind cel mai condamnabil act istoric, comemorarea este deosebit de importantă, ca niciodată un astfel de genocid să nu se mai întâmple, dar inscripţia trebuie modificată, pentru că ea învinovăţeşte întreaga naţiune maghiară. În urma dezbaterilor s-a formulat un nou text, care spune că în mai-iunie 1944 evreii sătmăreni au fost deportaţi “prin colaborarea autorităţii Ungariei cotropite de Germania naţional-socialistă”.

Cererea de modificare şi textul propus vor fi înaintate Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, care va studia cazul şi va da verdictul final.

[cardoza_wp_poll id=186]

47 de comentarii

 1. @Eugen: nu ti-as fi raspuns ca nu ma intereseaza elucubratiile tale de copil batrin si semicretin, dar chiar aseara a fost invitat la televiziune rabinul ELie Kaufman. Emisiunea a durat mai mult de o ora, iar rabinul Kaufman a spus in esenta cam ce am spus si eu in aceste postari: ca nu are o parere foarte buna despre Elie Wiesel, Maximilian Katz si Nati Meir, ca exista mult mai mult antisemitism in Europa de Vest (Elvetia, Franta, Germania) decit in Romania, a nominalizat cele mai antisemite tari din perioada razboiului: Ungaria, Polonia, Ucraina si Lituania.
  Ati vazut ma? Ce mai ramine din acuzatiile voastre ridicole? S-au risipit ca fumul! Sau nu-l credeti nici pe rabinul Elie Kaufman? Mai baieti, voi nu va puteti pune cu mine mai, pe mine ma sustin si rabinii! Voi nu sinteti decit niste pigmei cu ifose de intelectuali, daca va ia cineva tupeul ramineti cu nimic! Voi vreti sa-mi puneti piedica, dar ca mine gindesc poate milioane, ca voi gindesc poate 20-30 ca nu toti maghiarii sint batuti in cap ca voi. Eu trec in viteza pe linga voi si nu va bag in seama, eventual va arunc cite un leu-doi pe geamul masinii, ca asa face Mircea Dinescu cind merge la Cetate si il intimpina satenii. Hai, valea!

 2. @Babacule !, ca sa traduc pe intelesul tau cele mentionate de @torpedo pe cere sunt convins ca nu intelegi este ca istoria pe care o cunosti si promovezi este ca si maneaua ( de la manele) lipsita de cultura si civilizatie adica, mai mult toxica si daunatoare din toate punctele de vedere, este un fel de infractiune si un atentat la bunul simt si respect, este o mitocanie curata !. Eu iti propun sa nu te mai amesteci in asemenea subiecte de valoare deosebita deoarece nu-i de nasul tau ca te faci numai de ras (ca sa nu zic,… de plans).

 3. @torpedo: si dupa tine Churchill nu spune “adevarul istoricatrecutului”? Mai @torpedo, cred ca imi pierd timpul si cu tine ca si cu @Eugen. Eu nu sint istoric dar nici nu e nevoie, evenimentele din al doilea razboi mondial au fost analizate in amanunt si toate faptele sint publice, deci lumea are deja o parere formata, iar aceasta parere este foarte aproape de adevar. Churchill a fost unul din putinii lideri care n-a facut niciodata compromisuri cu Hitler, Churchill a spus inca la inceputul anilor ’30 ca venirea la putere a lui Hitler va fi un pericol pentru Europa. Iar tu vii acum si spui ca Churchill nu e credibil? Intre Churchill si Elie Wiesel eu il cred pe Churchill, Intre Alexandru Safran si Elie Wiesel eu il cred pe Alexandru Safran. Intre Elie Wiesel (oportunist, care s-a folosit de tragedia evreilor pentru a cistiga influenta si notorietate) si istoricii romani (care nu sint ” editati pe banda de regimul comunist”, majoritatea celor de acum s-au format dupa revolutie, au trecut deja 26 ani, dar si cei dianinte de revolutie au fost somitati in domeniul lor, aveau deja studii facute inainte de revolutie pe care le-au publicat dupa revolutie) eu ii cred pe istoricii romani.

 4. @Babacu,@Traian Draghici.Prima noastra datorie astazi,este de a
  lasa in mostenire generatiilor viitoare,adevarul istoricatrecutului
  Numai asa putem preveni caHolocaustul populatiei evreiesti sa
  nu se mai repeta niciodata.Incepand din anul1990laSatuMareau
  aparut o serie de lucrari care trateaza Holocaustul evreilor sat-
  mareni scrise de diletanti,sau de ,,istorici editati pe banda de re-
  gimul comunist”.Aceste persoane nu au pregatire in ,sau au
  insusit superficial istoriografia.Din aceste categorie faceti parte si Dvs.Ca urmare operele de istorie scrise se aseamana
  cu balade, falsificand astfel istoria locala.Respectiv ati spalat la
  creier ,intoxicat cu minciuni ,generatiile viitoare,care se poate
  vindeca foarte greu si intr-o perioada lunga.(prelucrarea opere-
  lor in scolile judetului).
  Va doresc curaj la complectarea cunostintelor de Istoriografie!
  Pentru orientare am gasit pe internet niste reguli al acestei
  siinte:depistarea surselor(primare sau secundare)
  -in cazul surselor primare trebuie cercetata persoana care a re-
  dactat documentul.
  -trebuie depistat ce este autentic sau partinitor, adevar sau fal-
  sificare,inteligibil sau abscos.
  -trebuie sa intelegem viziunea asupra istoriei in momentul scrierii lucrarii.
  -care era publicul tinta. etc.

 5. @torpedo: tu nu vezi cit de absurd esti? Deci pentru voi Churchill nu e credibil pentru ca spune altceva decit ce spune raportul, Alexandru Safran nu e credibil pentru acelasi motiv, “istoricii locali” (care o viata intraga au studiat istoria) nu sint credibili tot pentru ca varianta lor nu corespunde cu varianta d-lui Elie Wiesel. Bravo mai, doar voi sinteti credibili si Partidul Evreimii Mondiale! (adica un fel de UDMR). Si va mai mirati ca in lume creste antisemitismul?

 6. @ torpedo. Sau nu știi să citești, sau ești orb, sau faci pe prostul. Sau toate trei.
  Așa cum arată Nicholas M Nagy Talavera, istoric american, el însuși deportat la Auschwitz de autoritățile ungare, Endre László, subsecretar de stat la Ministerul de Interne Regal Ungar, a declarat la postul de radio Budapesta, la 31 martie 1944:
  „ (…) Nu este adevărat că problema evreiască din Ungaria a apărut pe ordinea de zi ca urmare a situaţiei politice mondiale. Unanimitatea societăţii maghiare, apărătoare a purităţii rasiale, urgentează de aproape 25 de ani rezolvarea problemei evreieşti. Antisemitismul maghiar nu este o politică la modă, nu este o copiere sau imitare a ideilor şi curentelor politice actuale. Ungurimea nu de un an, doi, ci de decenii – am putea zice prima în Europa – a constatat pe propria sa piele ce pericol fatal înseamnă pentru ea influenţa evreiască, care se amplifică în proporţii tot mai mari. De-a lungul unei lupte de decenii, s-a cristalizat conştiinţa că numai o rezolvare radicală poate determina rezultatul final şi satisfăcător pentru ambele părţi. Convingerea noastră nestrămutată o putem exprima astfel: pentru rasa maghiară, evreimea nu este un element dorit, nici din punct de vedere moral, nici spiritual şi nici din punct de vedere fizic (s.n.). Conştienţi de această recunoaştere, trebuie să căutăm acea soluţie care exclude şi elimină în totalitatea sa evreimea din viaţa maghiară […]” Documentul poate fi găsit și în cartea lui Randolph L. Braham, A Magyar Holocaust apărută la Budapesta în editura Gondolat.
  Nagy Talavera mai arată: „Consiliul de Miniştrii al Ungariei a decis, pe data de 7 aprilie, să „cureţe teritoriul tării de evrei” (Ordinul Consiliului de Miniştrii Nr. 6163/1944),37 deși această măsură fusese deja hotărâtă cu cinci săptămâni înainte de începerea deportărilor. Pretextul pentru deportarea în masă la Auschwitz era apropierea Armatei Roşii de Carpaţi. Militarii germani, din motive de securitate, au cerut îndepărtarea evreilor din zonele rurale şi concentrarea lor în ghetourile din oraşe. Această concentrare s-a petrecut într-o manieră absolut inumană, supraaglomerarea, lipsa de condiţii sanitare şi de cazare au cauzat, foarte curând, izbucnirea epidemiei de tifos şi alte boli contagioase.”
  Ghetoizarea și deportarea celor peste 18.000 de evrei din Satu Mare de AUTORITĂȚILE UNGARE este descrisă de Braham în cartea Genocide and Reward la paginile 101 – 123 și în A Magyar Holocaust la paginile 457 și 458 : „A magyar hatosagok ugy dontottek etc.”
  În perioada mai-iulie 1944 ziare elveţiene şi suedeze publicau reportaje ample de la KosnNyiregyhâza, Mukacevo, Szekesfehervâr , Oradea etc. Publicaţii importante precum conservatorul Neue Züricher Zeitung și Die Natinn™ publicau, zilnic, descrierea evenimentelor sub titlul „Jurnalul ororilor”, Quakerii din America au protestat. Gazette de Lausane a prezentat un editorial după altul, descriind detalii groteşti, şi finalul unui articol, semnat de redactorul Georges Rigassi, specifica: „Iată ce-a făcut naţiunea ungară nobilă şi creştină cu evreii”. Journal de Geneve a scris o serie de articole violente. Ambasadele ţărilor neutre la Budapesta a, protestat vehement, în special suedezii, elveţienii și mai presus de toți reprezentanţii Vaticanului.

 7. @ Traian Draghici,nu va fortati sa implementati diferite teorii din
  documentele neprelucrate de istorici.
  Mai ales a lui CHURCHIL care a aruncat pe Romania in sfera de
  influenta a rusilor, astfel devenind autorul tragediei neamului
  romanesc pe 46ani. Afirmatiile lui Churchil nu se poate analiza
  unilateral.Ar fi bine de stiut ca englezii cu toate ca cunosteau
  exterminare in masa a evreilor in lagarele naziste ,de ce nu au
  impiedicat trasportul evreimi prin bombardarea liniilor ferate
  spre aceste lagare de extreminare.Deci as dori sa va arat ca
  tragedia evreimii nu se poate analiza unilateral si numai de
  istorici specializati in studiul Holocaustului.
  In Romania singura lucrare autentica care serveste la analiza
  evenimentelor din Nordul Transilvaniei in anul1944 este Raportul Final cu Concluii Istorice a Comisiei Internationala
  Pentru Studierea Holocaustului in Romania 2004.Raport elabo-
  rat de 31 persoane, membrii al Academiei Romane,reputati specia
  alisti in istoriesi in stinte politice din tara si din strainatate ,
  politologi , supravietuitori al Holocaustului ,reprezentanti a orga
  nizatiilor evreiesti si rome nationale si internationale.
  La 11noiembrie 2004 Raportul a fost omologat si declarat ca
  DOCUMENT DE STAT/LEGE. Intrucat Raportul nu face analiza
  afirmatiilor lui Churchil,aceste nu pot face obietul analizei
  activitatii autoritatilor maghiare desfasurata sub comanda si controlul Politiei de Siguranta Germana Comandoul luiEichmann
  si sub ocupatia armatei germane din 19martie 1944al Ungariei.
  Perioada in care toate legile emise de guvernul Ungariei au fost elaborate si emise cu viza lui EdmundWeesenmayer SS brigadefurer,ministru plenipotential a lui Hitler la Budapesta.

 8. @Traian Draghici .Nu va fortati sa implementati,diferite teorii luate din documente neprelucrate de istorici.Mai ales a lui Churcill,care a impins Romania in sfera de influenta a rusilor , devenind astfel autorul tragediei Natiunii Romane.(45 ani)
  Singura lucrare autentica privind descrierea evenimentelor din
  1944si de nominalizare a responsabiliilor pentru deportarea populatiei evreiesti si din Nordul Transilvaniei este ,,Raportul Final cu Concluziile istorice si recomandari a Comisiei Internti-
  ionala Pentru Studierea Holocaustului din Romania 2004. Din comisie alcatuita din31membrii fac parte ,alaturi de membrii
  Academiei Romane specialisti in istorie si stiinte politice din tara
  si din strainatate ,politologi,supravietuitori alHolocaustului ,rep-
  rezentanti ai organizatiilor evreiesti si rome nationale si interna
  tionale.La 11 noiembrie 2004 Raportul Final a fost omologat si
  declarat ca ,,Document de Stat ” (LEGE).
  In acest raport nu se face referire la afirmatiile lui Churcil .Prin
  urmare va rugam sa nu duceti in eroare opinia publica si sa va
  conformati celor costatate de Comisia Interenationala.
  Lucrarea cu parerile personale puteti sa editati la Editura Citadela cu recomandarile ,, istoricilor locali” dinSatu Mare

 9. Dacă mai aveți vreo îndoială despre ce s-a întâmplat în Ungaria și despre cine e responsabil accesați:
  https://www.google.ro/#q=Churchill+jews+deportation+Hungary
  În cartea sa Churchill and the jews, 1900 – 1948, Michael J. Cohen, prof. la Bar-Ilan University, 2003, ed. a 2-a, revizuită ed. Routledge, (prima 1985) p. 355, autorul prezintă 2 scrisori referitoare la ce se întâmpla în legătură cu evreii din Ungaria. Descoperite de autor, în arhiva privată a lui Churchill, ele potențează mesajul adresat de prim-ministrul britanic Churchill ministrului de externe Anthony Eden la 7 (11?) iulie: „There is no doubt in my mind that we are in the presence of one of the greatest and most horrible crime ever committed.”
  „Nu am nici o îndoială că ne găsim în prezența celei mai mari și oribile crime comise vreodată.”
  vezi și: http://www.bbc.co.uk/history/worldwars/genocide/churchill_holocaust_01.shtml

 10. Hotărârea propriu-zisă de strângere a evreilor în lagăre şi ghetouri special organizate şi apoi de deportare a lor în cele de exterminare naziste, în ce priveşte teritoriul părţii de nord-vest a Transilvaniei, a fost luată de Guvernul prezidat de Sztojay Dome, până cel mai târziu la 6 aprilie 1944. Ea a rămas însă relativ secretă, pentru opinia publică, o scurtă perioadă de timp.
  Pe baza acestei hotărâri, la data de 7 aprilie 1944, vitez Endre László şi László Baky, fiecare îndeplinind funcţia de subsecretar de stat la Ministerul de Interne Ungar, au emis ordonanţa ministerială numărul 6163/1944, care avea următorul conţinut: „Guvernul în scurt timp va curăţa ţara de evrei. Evreii, fără considerare de sex şi vârstă, vor fi transportaţi în lagăre de concentrare designate. Strângerea evreilor va fi făcută de poliţie şi jandarmerie. Autorităţile locale să designeze lagărele corespunzătoare. Evreii vor fi deportaţi. Transportul lor se face cu trenul ca prizonieri. Evreii nu vor avea dreptul de a lua cu ei decât îmbrăcămintea ce este pe corpul lor, cel mult un schimb de lenjerie, alimente cel puţin pe 14 zile şi greutatea pachetului maxim 50 kg. Nu vor avea dreptul de a duce cu ei bani, bijuterii sau obiecte de valoare”6.
  Ordonanţa era confidenţială şi a fost transmisă personal de către Endre László autorităţilor administrative şi poliţieneşti teritoriale, prin organizarea a două consfătuiri cu conducerile acestora. Prima, la 25 aprilie 1944 la Satu Mare, pentru judeţele din zonă, iar a doua la 28 aprilie 1944 la Târgu Mureş, pentru celelalte judeţe din zonă.

 11. In legătură cu declanşarea acţiunii de deportare a evreilor din nord-vestul Transilvaniei, a rămas definitorie declaraţia lui Endre László, subsecretar de stat la Ministerul de Interne Regal Ungar, la postul de radio Budapesta, la 31 martie 1944, preluată a doua zi de presa ungară, în care a spus:
  „Aplicarea necondiţionată a tuturor legilor şi dispoziţiilor referitoare la problema evreiască intră în competenţa mea. Deciziile guvernamentale de până acum abia deschid şirul acelor dispoziţii, care în scurtă vreme vor duce la rezolvarea definitivă a problemei evreieşti în Ungaria. Este hotărârea fermă a Guvernului ca, în locul exceptărilor, îngăduinţelor şi pretextelor de până acum, să soluţioneze, în sfârşit, definitiv această problemă. S-a terminat cu epoca experimentelor şi jumătăţilor de măsuri; în interesul naţional, sunt necesare pe toate tărâmurile măsuri urgente şi hotărâte.
  Nu este adevărat că problema evreiască din Ungaria a apărut pe ordinea de zi ca urmare a situaţiei politice mondiale. Unanimitatea societăţii maghiare, apărătoare a purităţii rasiale, urgentează de aproape 25 de ani rezolvarea problemei evreieşti. Antisemitismul maghiar nu este o politică la modă, nu este o copiere sau imitare a ideilor şi curentelor politice actuale. Ungurimea nu de un an, doi, ci de decenii – am putea zice prima în Europa – a constatat pe propria sa piele ce pericol fatal înseamnă pentru ea influenţa evreiască, care se amplifică în proporţii tot mai mari. De-a lungul unei lupte de decenii, s-a cristalizat conştiinţa că numai o rezolvare radicală poate determina rezultatul final şi satisfăcător pentru ambele părţi. Convingerea noastră nestrămutată o putem exprima astfel: pentru rasa maghiară, evreimea nu este un element dorit, nici din punct de vedere moral, nici spiritual şi nici din punct de vedere fizic (s.n.). Conştienţi de această recunoaştere, trebuie să căutăm acea soluţie care exclude şi elimină în totalitatea sa evreimea din viaţa maghiară […]
  Dezevreizarea spirituală şi fizică a ţării reprezintă în primul rând şi în mod indiscutabil interesul maghiarimii; tocmai de aceea o vom înfăptui neapărat”

 12. Multe persoane de pe acest forum au comentarii de rea-credință. Din păcate, în 1944, ungaria – atât autoritățile cât și o mare parte din populație era îmbibată de antisemitism. Ocupația germană n-a făcut decât să elibereze pornirile o dată cu instalarea guvernului Dome Sztoyai! Eu nu fac decât să citez din cartea marelui istoric Nicholas M. Nagy Talavera „Istoria fascismului în Ungaria și România” apărută în editura Hasefer:
  „Chiar în prima zi a venirii lor la putere, fasciştii szegedişti au transformat Ungaria într-o cameră de tortură. în cooperare cu prietenii lor germani, fasciştii au pornit la realizarea celui mai important punct din programul lor: Soluţia Finală pentru problema evreiască. Până în martie 1944, circa 800.000 de evrei unguri au trăit într-o relativă siguranţă, în timp ce comunităţile evreieşti din jurul lor au fost înghiţite de Holocaust. Un singur om a stat pavăză în calea distrugerii: Kăllay. Acum, fasciştii szegedişti, având aprobarea fără rezerve a administraţiei, sprijinul şi simpatia claselor de mijloc neevreieşti, au pornit la treabă cu o viteză ameţitoare ca să desăvârşească, în câteva săptămâni, ce au reuşit nemţii în cinci ani în alte ţări, sau chiar să-i întreacă. Eichmann a primit tot ajutorul posibil în îndeplinirea planului său. în timpul procesului de la Ierusalim, el a declarat: „Ungaria a fost singura ţară pentru care nu am fost suficient de rapizi. Ei ni i-au predat pe evreii lor ca şi cum s-ar fi lepădat de bere acră”.29 Imredyştii aveau motive să
  se grăbească. în câteva luni Armata Roşie putea să ocupe Ungaria şi să salveze viaţa acestor nenorociţi. Atunci când echipa Eichmann-Imredy (Szălasi s-a opus acestor măsuri, până la capăt) şi-a asumat înfăptuirea acestor planuri, avangarda ruşilor nu eţa la o depărtare mai mare de 30 de mile de zona cea mai puternic populată cu evrei, Subcarpatia.
  Josnicia fasciştilor szegedişti, combinată cu lăcomia lor pentru averile evreieşti au produs o situaţie în care oroarea, tortura şi de¬gradarea, fără precedent în istoria Ungariei, au devenit soarta nu a unor indivizi, ci a maselor. Conceptele spirituale ale ideii Szeged au dat roade bogate după douăzeci şi cinci de ani de proliferare, în primăvara anului 1944. Acelaşi lucru se poate spune şi despre apatia larg răspândită a maselor ungureşti.”

 13. @Babacule !, Despre fosta Sinagoga de pe str. Ham Janos faci referire construit in perioada maghiarimii in 1912 cand Transilvania inca nu a fost Romania ?. Asta nu a fost daramata ci pur si simplu s-a prabusit in anul 2007 deoarece cei ca tine nu ati fost in stare si nici interesul nu ati avut ca sa-l salvati !. Aprobarea pt. consolidare a fost primit dupa prabusirea Sinagogii. Pana atunci autoritatile romane “competente” au stat pe ea si au asteptat nerabdatori prabusirea !. Despre vanzarea evreilor la bucata de catre statul roman in perioada ceausista ai cunostinta ?. Sa nu-mi spui ca maghiarii s-au ocupat si de acesta….

 14. @Babacu ,asa bine sunteti documentat poate puteti sa raspundeti si la urmatoarea intrebare -De ce nu a organizat rabinul JoelTeitembaum o miscare impotriva deportarilor in
  anul 1944? In urma intelegeii pe bani cu calaul Eichmann pe
  150.000pengo a fugit in Elvetia impreuna cu familia.Pe trenul
  lui Kastner (evreu din Cluj)impreuna cu 1840 evrei. Iar evreii
  saraci lasati pe voia sortii in lagarele de exterminare naziste. Rabinul avea datoria sa fie printre cei deportati, ca sa le inspire
  increderea inDumnezeu,ca nu vor fi parasiti si sa conduca rugaci-
  unea comuna in sinagoga pe str.Tiblesului.
  Randolph L. Braham Studiul Holocaustului II.Editura Barsai 1986
  pag.155-202.

 15. Am impresia ca vorbesc degeaba. Evreii satmareni au fost dusi cu trenul la Auschwitz, dar pe atunci Satu Mare nu era in Romania. Inainte de a fi deportati evreii satmareni s-au adunat si s-au rugat la sinagoga de pe str. Tiblesului (sau undeva in zona). Acum sinagoga din pacate nu mai exixta, a fost darimata pentru ca era intr-o stare avansata de degradare.

 16. ce zici tu babacule?daca n-a plecat tren direct, nu inseamna ca nu au fost evrei satmareni in auschwitz…iti spun eu ca au fost…cunosc o familie din care doamna(copila pe atunci) a fost singura care a scapat…lasa revistele, adevarul poate fi langa tine!

 17. Ce dovezi vreti ma, “agaricilor”? Faptul ca din Romania n-a plecat catre Auschwitz nici un tren cu evrei nu este o dovada? Voi ati auzit de Wilhelm Filderman (presedinte al Comunitatii Evreiesti din Romania in perioada razboiului), sau de Alexandru Safran (rabinul sef al Cultului Mozaic din Romania in perioada razboiului)? Ei au fost izgoniti din tara de catre comunisti, Filderman a plecat in SUA iar Safran in Elvetia. Stiti ce au spus ei? Citez din http://www.revista22.ro (cu referinta la perioada razboiului) :
  “Dupa aproape o jumatate de secol, el (Alexandru Safran n.a.) a fost primit oficial in Romania, unde a fost numit cetatean de onoare al Bacaului, doctor honoris causa al Universitatii din Iasi si membru de onoare al Academiei Romane. In Senat, la televiziune si in presa el a evocat Shoahul in Romania, aducand omagiu “oamenilor de omenie, in vremuri de neomenie” (printre care regina-mama Elena si Viorica Agarici, presedinta Crucii Rosii din Roman), exprimandu-si imensa sa iubire pentru “frumoasa tara romaneasca”, pentru “bunul si blandul popor roman”.
  Astea ce sint, povesti? E normal sa fiti “plopisti” si sa nu aveti habar, pentru ca astea n-au aparut nici in Ungaria nici in raportul lui Elie Wiesel.

 18. @Babacule !, Daca nu sti sa iesi aici cu niste lucruri foarte bine documentate mai bine lasa-te ca te faci numai de ras. Siu foarte bine ca esti un naiv indoctrinat deoarece te comporti ca atare. La tine dovezile nu conteaza numai ceea ce crezi tu ca si in cazul militienilor nivel la care te situezi. Drept urmare radem de comentariile tale bufoniale !.

 19. @torpedo, @Eugen, @Krakko Rudolf: voi nu stiti altceva decit ce va spun cei din Ungaria sau de la Hungarian Human Rights Foundation din SUA. Fiti convinsi ca oamenii nu stint atit de prosti cum credeti voi, iar “istoricii locali” sint cel putin tot atit de documentati cum sint in toate tarile. N-as fi vorbit de Elie Wiesel (intrigantul de profesie) dar acum ma obligati sa spun: eu nu dau doua parale pe ce spune Elie Wiesel, Alexandru Florian, Maximilian Katz sau Radu Ioanid. Toti sint niste oportunisti, toti si-au descoperit “vocatia” de cercetatori ai Holocaustului (care a existat, dar nu pe teritoriul Romaniei).
  Cind Elie Wiesel a vanit in Romania prima lui grija a fost sa culpabilizeze poporul roman. Laureat al premiului Nobel pentru Pace (ce pace promoveaza asta ca peste tot pe unde a trecut a creat discordii?), el a aruncat asupra Romaniei intreaga responsabilitate a exterminarii celor peste 400000 evrei. A afirmat: “Romania a ucis, a ucis, a ucis”, iar presedintele Romaniei la aceea vreme Ion Iliescu n-a schitat nici un gest, nici o reactie, ca asa procedeaza toti kaghebistii convertiti in activisti de partid. O singura intrebare trebuia Ion Iliescu sa-i puna: cite trenuri cu evrei au plecat din Romania lui Antonescu catre Auschwitz?
  Nici ceilalti oportunisti nu sint mai breji: Alexandru Florian a scris nenumarate lucrari prin care il glorifica pe Ceausescu, Maximilian Katz este un afacerist evreu convertit in “cercetator” al Holocaustului, iar Radu Ioanid s-a vindut inainte de revolutie apartamentul din Bucuresti si a plecat in SUA, iar dupa revolutie s-a intors si a cerut apartamentul inapoi zicind ca i-a fost confiscat de comunisti! Ce escroc! Escrocheria lui a fost dovedita cu documente.
  Cu asemenea oameni defilati voi? Cu astia vreti voi sa ne convingeti? Nu vedeti ca n-aveti nici o credibilitate? Cine poate lua in serios niste oportunisti?

 20. Revista politica si culturala a evreilor din Ungaria ,,Szombat”
  in numarul din 3august 2015 face analiza Studiului realizat de
  Institutul National pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel.
  Cu subtitlul,,Dupa mare majoritate a respondentilor, numai in
  Germania a fost Holocaust ,in Romania nu.
  In articol au fost publicate doua fotografii: nr1Pe o linia ferata
  statineaza o garnitura formata din vagoane de marfa ,in fata
  garniturii pe pamant un morman de cadavre fara haine.
  Cu mentiunea fotografiei :
  ROMANIA JULIE 1941. SUPRAVIETUITORII PROGROMULUI
  DIN IASI AU FOST TRANSPORTATE CU TRENURILE DE DEPORTARE LA CALARASI SAU LA PODUL ILOAIEI ,DAR DIN
  CAUZA CONDITIILOR INUMANE MAJORITATEA LOR AU DE
  DECEDAT PE TREN.(sursa :Historisches Arhiv der Standat Köln.
  Pe fotografia nr.2 Un grup de femei si un sodat inarmat.
  Cu mentiunea . Kisinyov,1941 femei evrei pazite de soldati
  inarmati.

 21. Conform unui studiu realizat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului Elie Wiel,doar o traime dintre romani stie ca in Romania a fost Holocaust.Cei care au declarat ca stiu de Holocaustul Romanesc ,considera principala vinovata Germania Nazista si mai putin un sfert din cei intervievati cred ca Guvernul Maresalului Antonescu este vinovat pentru existentaHolocaust- ustului romanesc.
  Mai mult de jumatate dintre respondenti il considera pe Antonescu, un patriot si un bun strateg..Alexandru Florian directorul INSH crede ca este vorba de neasumarea unor pete din istorie.Respectiv de lipsa prelucrarii la populatie de cele constatate de Comisia Internationala de Studierea Holocaustului din Romania.Poate ca nici cei care lauda pe Antonescu nu au
  avut posibilitatea de a studia, acest Raport? Insusindu-se numai parerile ,,istoricilor locali” -din Satu Mare.

 22. In editia ,,INTOLERANTA SI CRIMA ”de autorii Vasile Moisi si
  Ioan Corneanu este publicat ,,Lista supravietuitorilor din Judetul
  Satu Mare ai Holocaustului Horthist in urma Dictatului de Viena
  din 30 august 1940.Circa 3000 persoane.
  Lista contine pe fosti nomenclaturisti PCR si familiile lor ,respec-
  tiv o serie de persoane care nici nu aveau domiciliile in judetul
  Satu Mare , la 30 august 1944, deci nu puteau fi alungati de aici.
  Mare rusine ca o serie de persoane beneficiaza ilegal de aceste
  ajutoare (cca 600 lei pe luna).Ar fi cazul ca autoritatile statului
  sa verfice pe fiecare persoana cuprinsa pe lista.

 23. @Eugen: nu m-as ocupa de tine ca nu dau doi bani pe ce postezi, dar este foarte important pentru cei care nu stiu: citi evrei a trimis Romania la Auschwitz? Cite trenuri au plecat din Romania catre lagarele germane? Iti spun eu: nici unul! Au fost deportati intre 40000 si 50000 evrei din Moldova in Transnistria, dar nu la Auschwitz! Aproape toti evreii din Romania s-au salvat, cei din Tara Romaneasca n-au avut deloc de suferit, ba chiar guvernul Romaniei i-a primit pe toti evreii care s-au refugiat din Transilvania ocupata. Chiar Raoul Sorban a spus asta (din pacate a murit), el insusi a salvat multi evrei.
  Citi evrei au fost deportati la Auschwitz din Ungaria si Transilvania ocupata de hortysti? Iti spun tot eu: 450000! Dupa Dictatul de la Viena ungurii i-au primit pe nemti cu flori si imnuri de slava in gara din Budapesta. Asta in timp ce omorau romani la Ip si Traznea.
  Asta e realitatea dovedita. De asta dl. Decsei a afirmat clar, fara echivoc, ca statul ungar a fost stat fascist.
  Mai @Eugen, tu ma inveti pe mine istorie? Esti un nimeni! Eu stiu ca adevarul doare si deranjeaza, de asta Ungaria incearca acum sa falsifice adevarul, dar Ungaria nu poate fugi de adevar, trebuie sa si-l asume cu toate consecintele.

 24. Babacu , toate sursele din archivele nationale din Europa spune clar: evrei din tarile din zona noastra az fugit in Ungaria pana in primavara anului 1944, iar Antonescu a fost un fel de “erou” pentru Hitler, din simplul motiv, ca in timp record a exterminat pe evreii din Romania. Asta este dovedit si cu faptul, ca Antonescu este criminal de razboi conform hotararii Judecatoriei intrenationale din Haga, pe cand Horthy a fost citat doar ca martor. Insa nevinovatia lui Horthy in exterminarea evreilor reiese si din faptul istoric, ca dupa terminarea razboiului familia Horthy a fost ajutat financiar chiar de evrei.

 25. Am cunoscut si eu o familie de evrei care a locuit la Miskolc si au fost deportati toti la Auschwitz in luna mai 1944. Tot pe unguri i-au considerat vinovati. Parintii lor au murit in lagar, dar copiii au scapat si ulterior s-au stabilit in Israel. Intre timp au murit toti (ultimul acum 3 ani) dar pana in ultima clipa a vietii lor nu i-au iertat pe unguri pentru ce le-au facut, ziceau ca Ungaria nu a fost obligata sa-i deporteze, nemtii n-au verificat, iar Statul Ungar i-a deportat pentru ca Horty si Szalasi (primul ministru) erau slugile nemtilor.
  Asta e realitatea, Statul Ungar a fost STAT FASCIST. Diferenta intre Horty si Antonescu (amindoi aliatii lui Hitler) este ca in timp ce Antonescu n-a trimis nici un evreu la Auschwitz desi Hitler i-a cerut asta (pe cei din Moldova i-a deportat in Transnistria pentru a inchide gura nemtilor), Horty si regimul sau au trimis sute de mii de evrei in lagare din recunostinta ca Germania le-a facut cadou Ardealul de Nord prin Dictatul de la Viena din 1940. In timp ce ungurii omorau romani in Transilvania (Moisei, Ip, Traznea sint doar citeva cazuri) in Ungaria erau manifestari de slugarnicie fata de nemti, cu flori si fanfare in gara din Budapesta, discursuri obediente, spectacole in cinstea “cotropitorilor” germani. Chiar si in ultimele zile ale razboiului cind era clar ca Germania va pierde, Ungaria continua sa trimita trenuri cu evrei in lagare.
  Acum Ungaria incearca inca odata sa falsifice istoria dar nu va reusi. Ceea ce scrie pe placa este adevarul, indiferent ca le convine sau nu.

 26. de fapt pentru cine pregatiti aceasta schimbar e de placa??? le e frica maghiarilor sa o dea jos si apeleaza la opinia publica dupa ce din manuale au fost scoase lectiile despre atrocitatile din Ardeal dupa instalarea regimului hortist?
  mai triesc batranii refugiati care au trecut prin cosmarul hortistilor instalati….exista numeroase pensii de refugiat dece nu publicati marturiile refugiatilor in viata??? magfhiarii de acum nu sunt de vina pentru atrocitatile de atunci numai daca le sustin si sunt de acord cu ele!

 27. Dacă în Transilvania s a născut poporul roman,atunci cui ai aparține Transilvania?după mintiuca lui Lucian boia,care nu știu ce are de gând.chiar așa să ți discreditezi neamul din care faci parte?Transilvania e România,Moldova e România,țară românească e România,așa cum e,cu bune și cu rele este a noastră a românilor.restul au venit la noi,dacă iubesc această țară,e și al lor.

 28. pot fii milioane de criminali corupți de partea stănga, pot fi milioane de criminali corupți și de partea dreaptă a victimei, spiritul democrației real, deși aparent e singur omul cu dreptatea lui, numai alegerea acestuia contează… cunoaștem cu toți ce stă la baza cererii: criminalul nici nume, nici naționalitate’ aceasta știe și victima și că a răspuns cum a răspuns fiți sigur, nu-i de măndrie nici pentru romăn, nici pentru maghiari… 🙁

 29. Guvernul lui Horthy a fost – pe bună dreptate – unul naționalist, iredentist, cauzele acestui fapt putându-se regăsi în nedrepatea comisă de Antantă, la Vesailles (Palatul Trianonului Mic, 4. iunie 1920., care avea ca scop desființarea nu numai al Imperiului Austro-Ungar, ci și al Regatului Maghiar, ca stat multietnic!
  Contraamiralul vitéz Miklós Horthy de Nagybánya (1864-1957) a fost un pariot, care vroia cu orce preț să se facă dreptate ăn acest sens pentru Regatul Maghiar! Să NU UITE NICIUN ROMÂN faptul, că Regatul României a fost cel care a atacat granitele regatului vecin, și NU INVERS, si a făcut acest lucru FĂRĂ DREPT, ÎNTRUCÂT NU PURTA RĂZBOI CU REGATUL MAGHIAR! Chiar istoricul român LUCIAN BOIA afirma că românii din Ardeal aveau dreptul DOAR LA AUTONOMIE, DAR NU ȘI LA TERITORIUL TRANSILVANIEI, ÎNTRUCÂT, ACESTA NU LE/A APARȚINUT NICIODATĂ!
  În privința veridicității evenimentelor Holocaustului evreilor, RECOMAND TUTUROR CITIREA CĂRȚII SCRISE DE FIUL VIOLONUSTULUI AMERICAN DE ORIGINE EVREIASCĂ YEHUDI MENUHIN (1916-1999), GERALD MENUHIN (n. 1948-), CARE, RECENT, A PUBLICAT O CARTE CU TITLUL:”TELL THE TRUTH AND SHAME THE DEVIL”, ÎN CARE SCRIE DESPRE ”CÂTEVA ZECI DE MII DE VICTIME”, NUMIND HOLOCAUSTUL DREPT ”CEA MAI MARE MINCIUNĂ DIN ISTORIA OMENIRII”, RISCÂND CHIAR SĂ FIE JUDECAT ÎN ELVEȚIA, ȚARA UNDE S-A NĂSCUT! NUNAI CĂ: CUM SĂ FIE UN EVREU GET-BEGET ÎNVINUIT DE ANTISEMITISM???

 30. Problema romanilor indoctrinati este ca nu accepta argumente mai ales cand ei duc lipsa de argumente. La majoritatea romanilor minciuna este ridicat la rang de virtute in asa fel incat cel care nu minte nu este bun roman. Daca condamnati intreaga natiune maghiara atunci la fel trebe condamnat si intreaga natiune romana pt. Holocaust ccea ce nu este corect. Nu cred ca toata lumea a fost de acord si a contribuit la deportarea evreilor. Autoritatile au fost cei care s-au ocupat cu acest lucru, ca urmare nu trebe generalizat.

 31. Ungurii au facut in ardeal mult mai mult rau decat trupele germane,inclusiv romanilor(mai ales)nu numai evreilor!Pe evrei i-au predat nemtilor ,caci asa au dorit nemtii iar de romani s-au ocupat personal!Norocul lor ca romanii au uitat,insa de iertat, niciodata!Iar tara le-a fost “ocupata” pentru ca asa au vrut ei si conducatorul lor de trista amintire,horty !

 32. asa cum romanii de azi nu au dreptul sa-l absolve pe Antonescu de activitatile fasciste,tot asa nici ungurii nu trebuie sa aiba dreptul sal-l absolve pe Horty de crimele pe care l-ea hotarat si le-a facut armata si politia maghiara impotriva evreilor,romanilor ,sarbilor,ucrainienilor etc. Ce face guvernul american care pe romani i-a oprit de al considera pe Antonescu erou iar pe unguri ii lasa sa-l comemoreze pe Horty?

 33. Sirul comentariilor demonstreaza ca mare majoritate a satmarenilor nu l- a citit ,,Raportul Final al Comisiei Internatio-
  nala de Studierea Holocaustului in Romania.
  Din COMISIE alcatuita din 31 membrii fac parte reputati specia-
  listi in istorie din tara si din srainatate.
  Iar comentariile sunt formate pe baza lucrailor falsificatorilor
  de istorie din Satu Mare care arunca vina numai pe autorita-
  tile maghiare, fara sa comunice pulicului ca si ,,deportarea
  populatiei evreiesti din Satu Mare s-a realizat sub comanda si
  controlul Politiei de Siguranta Germana ,COMANDOUL LUI
  Eichmann cu sediul in Oradea.

 34. de ce nu faceti un sondaj de opinie despre refuzul aparitiei in manualele de istorie despre perioada dintre 1940 si 1944 cand ocupatia hortista ocupa aceasta parte de tara si nu admitea nici un cuvant in limba romana nici la scoli si nici la biserici!?
  de ce nuapar in manuale informatii despre deportarea romanilor peste granite si despre schingiuiri si masacre????
  inca mai traiesc victimele dictaturii hortiste!

 35. De ce nu este inclusâ pe placheta că Ungaria a fost o “țară ocupată”?

  De ce nu este inclusâ faptul că evreii din Ungaria au cerut Guvernul Maghiar să rămîne în aliată cu Germania? Sînt documente potrivite care dovedesc acestea. Situația ar fi fost altfel pentru ambele parti, dacă Miklós Horthy ar fi folosit propria sa decizie.

  Horthy nu a fost niciodată condamnat în tribunal internațional!
  El a participat numai ca martor!

  Cei care au venit înapoi din Auschwitz au avut mare respect și dragoste pentru Horthy. Acesti evrei au sprijinit pe Horthy, care a salvat mulți evrei. Sotia lui Horthy a fost evreică!

  De ce lipsesc date despre situatia in România in timpul lui Antonescu. Citi evrei au fost ucisi si deportati?

 36. Serios?????????????? Dar România nu era cotropită tot de Germania național-socialistă???????????? Deci cine i-a deportat pe evreii din România??????????? Azi mâine ungurii vor spune că ei nici nu erau în Satu Mare când au fost deportați evreii !!!!!!!!! Ei au dreptul să falsifice istoria??????????

Lasă un răspuns

Connect with