Image 1
Image 2

ANIVERSARE

Artista Oana Păcurar, la ceas aniversar

Oana Pacurar
În semn de apreciere, prietenii și colaboratorii săi din Satu Mare îi urează Oanei Mirabela Păcurar "La mulți ani!" pentru impactul său deosebit în domeniile artei, restaurării și designului. Lucrarea sa emblematică, "Poarta Recunoștinței", aduce un tribut memorabil istoriei, în timp ce proiectele sale de la Castelul Karolyi, Complexul Muzeal Ady Endre, Casa Memorială Vasile Lucaciu, au revitalizat patrimoniul cultural local. Dedicarea ei pentru opera lui Aurel Popp, prin refacerea expoziției de baza a Muzeului de Artă, demonstrează o contribuție valoroasă la conservarea istoriei și a culturii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Absolventă a Academiei de Artă din Cluj, secția pictură de șevalet, Oana Mirabela Păcurar și-a înscris în palmares câteva realizări de excepție și în domeniul restaurării monumentelor de artă, al designului de interior și de carte. Pe lângă propriile proiecte, expoziții personale, diverse lucrări private în țară și străinătate, Oana Mirabela a reușit să ducă la bun sfârșit câteva lucrări de primă importanță în județul Satu Mare. Oanei Mirabela Păcurar, talentului ei, dragostei pentru frumos, i se datorează refacerea interioarelor istorice de la Castelul Karolyi din Carei, care a devenit cel mai vizitat loc din județul Satu Mare după restaurare. Mare admiratoare a pictorului Aurel Popp, căruia și-ar fi dorit să-i fie ucenică, a continuat proiectul acestuia de restaurare a casei memoriale Ady Endre, dar și a atelierului său din strada Aurel Popp.

 

Inspirându-se din schițele lui Aurel Popp, cercetând documente, fotografii de epocă, a reușit să dea o nouă față Complexului muzeal Ady Endre.
După restaurare, numărul vizitatorilor s-a dublat.

 

Un alt proiect important în domeniul restaurării și designului de epocă a fost casa natală a dr. Vasile Lucaciu din Apa.
Pentru repunerea în circulație a operei celui mai important artist sătmărean, Aurel Popp, tânăra artistă a refăcut expoziția permanentă Aurel Popp din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare. Curator al expoziției, a reușit să dea spațiului aflat într-o avansată stare de degradare o față nouă, modernă, care pune în valoare opera lui Aurel Popp.

 

Albumul “Domokos Lehel”, sculptorul care a realizat lucrarea “Fântâna de piatră” din Centrul Vechi, acum în renovare, vine în completarea albumului “Magia restaurării”, semnat de artistă.

 

Ultima lucrare, “Poarta recunoștinței”, un colos de marmură de 18 tone, lucrare dedicată Centenarului morții dr. Vasile Lucaciu, amplasată în spatele monumentului “Lupoaica”, va fi inaugurată anul acesta. Numele a peste o sută de personalități, de la Grigore Maior, Simion Bărnuțiu, Petru Bran, primarul Ferențiu, Dariu Pop, până la ultimii oameni de cultură dispăruți dintre noi, vor fi gravate, pentru totdeauna, în piatră.
Cu toate acestea, județul și municipiul Satu Mare se pot mândri, iar prietenii și colaboratorii cei mai apropiați, cu care a realizat cele mai vizitate obiective turistice din județul Satu Mare, alături de Informația Zilei și Informația TV, îi doresc un sincer “La mulți ani!”

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns