Image 1
Image 2

VIDEO INFORMATIV

Așa va funcționa rețeaua antigrindină din Satu Mare

Așa cumn se știe, Consiliul Județean Satu Mare are un proiect care vizează diminuarea pagubelor cauzate de grindină în tot județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un videoclip de la Consiliul Județean este prezentat modul în care funcționează rețeaua antigrindină.

 

Grindina reprezintă un factor de risc natural important, iar în ultimii ani a produs numeroase pagube în județul Satu Mare. Este și motivul pentru care s-a concretizat acest proiect. În cazul județului Satu Mare, o combatere eficientă necesită cooperare transfrontalieră.

 

Consiliul Județean Satu Mare dezvoltă o rețea antigrindină formată din generatoare. Nu sunt deci nici tunuri, nici rachete. Cum funcționează?

 

Meteorologii analizează riscul apariției fenomenului și emit alerte cu ore înainte să se vadă nori pe cer. Operatorul rețelei pornește funcționarea stațiilor relevante, din cele 40 de stații ale rețelei județene. Stațiile pornit intră în operare, în interiorul acestora se arde o soluție prin care sunt emanate cristale microscopice de Agl, purtate de curenții de aer ascendenți. Cristalele ajung în nori, în interiorul cărora se formează astfel mai multe picături, iar aceste picături sau bucăți de gheață vor fi mai mici. Ele se topesc până ajung la suprafață și se transformă în ploaie. Ploile nu sunt alungate, se reduce probabilitatea grindinei, fără a afecta mediul înconjurător.

 

Deocamdată nu se știe dacă funționează această rețea în Satu Mare sau când va fi pornită. Un lucru este clar, șansele de grindină rămase în anul 2023 sunt foarte mici.