Image 1
Image 2
Acasa

PLATA CU NUMERAR

Atitudinea unei mari bănci în ce privește plata cu numerar

O mare bancă susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, în încercarea de a se asigura că monedele şi bancnotele rămân un mijloc sigur de plată, transmite Bloomberg.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comentând o propunere recentă a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar, Banca Centrală Europeană (BCE) a apreciat că ar fi bine să fie clarificat faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite. “Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statutul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. “În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.
Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.
Potrivit BCE, acceptarea plăţii cu numerar a scăzut în majoritatea ţărilor din zona euro între 2019 şi 2022, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Letonia şi Finlanda.
Executivul comunitar a venit cu propunerea de reglementare a plăţilor cu numerar la pachet cu o bază legală pentru un euro digital, la care BCE lucrează în prezent. Proiectul a creat suspiciuni că euro digital este destinat să înlocuiască bancnotele şi monedele, lucru dezminţit de oficialii BCE în repetate rânduri.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns