Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aurel Pop şi-a lansat un volum despre omul de cultură Ion Petrovai

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În sala amfiteatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare, vineri, 24 mai 2019, a avut loc, sub semnătura scriitorului Aurel Pop, lansarea volumului biografic aniversar ”Dr. Ion Petrovai – 70 (profesor, poet, eminescolog)”, fost absolvent al colegiului.

Cartea face parte din colecţia Caietele eminescienilor sătmăreni, volumul 17 şi a apărut la Editura Citadela Satu Mare.

Participanţi

Moderatorul manifestării a fost profesorul dr. Ovidiu T. Pop. Au fost de faţă numeroşi participanţi, între care Liviu Rotaru, directorul Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Nicoleta Cherecheş, directoare adjunctă, dr. Aurel Pop, autorul şi editorul cărţii, profesorii Gheorghe Gheorghiade, dr. Paul Orha, fostul director Ioan Pop, mulţi iubitori de cultură.

Discursuri de evocare

După tradiţionalul salut al lui Ovidiu Pop, adresat eminescienilor, Liviu Rotaru a rostit la rândul său un cuvânt de întâmpinare. El a menţionat că acesta este primul volum din seria celor 17 caiete în care se relatează despre un eminescian în viaţă – Ion Petrovai, din Petrova, Maramureş, care a absolvit acest liceu cu 52 de ani în urmă şi a publicat în primul număr al revistei liceului. Ion Petrovai a acordat un interviu postului de televiziune Informaţia TV purtând, ca semn distinctiv, chipiul cu binecunoscuta emblemă LME, fosta denumire prescurtată a actualului colegiu.
Gheorghe Gheorghiade, mai în etate cu zece ani decât autorul, a rememorat schimbările succesive de denumiri ale liceului, care pe vremea sa se numea Şcoala Medie de băieţi, apoi Liceul Mihai Eminescu. În continuare, a evocat amintirile comune care îl leagă de Ion Petrovai, impresii despre numeroasele fotografii cu care este ilustrat volumul şi a dat câteva citate din poeziile omului de cultură căruia i-a fost dedicată monografia.
Şi Paul Orha a remarcat că este vorba despre întâiul volum din serie, cu un eminescian în viaţă. Este nu doar o monografie, ci şi o carte de suflet despre Ion Petrovai, o personalitate a Maramureşului şi a nordului ţării, membru al Uniunii Scriitorilor. Cartea cuprinde creaţia literară, publicistica, activitatea editorială şi literară, toate acestea dovedind calitatea sa de om de cultură. Scopul scrierii este de a face cunoscută valoarea, a subliniat vorbitorul.
La rândul său, Aurel Pop a spus că până în prezent a editat 17 cărţi din caietele eminescienilor sătmăreni şi a vorbit despre ideea care a dus la elaborarea cărţii despre Ion Petrovai, un om care a făcut ceva pentru judeţul Maramureş. A vorbit despre accesul la arhive, de unde se cunoaşte istoria liceului, caietele eminescienilor fiind un unicat în România. El s-a mai referit şi la alte personalităţile sătmărene despre care intenţionează să scoată un caiet în anul centenarului liceului.
Şi Nicoleta Cherecheş i-a mulţumit autorului pentru elogiul adus atâtor generaţii de profesori care au activat în instituţie sporindu-i prestigiul de care se bucură astăzi.
În final, Ion Petrovai le-a mulţumit celor care l-au onorat cu participarea la această lansare. S-a definit pe sine ca fiind ”Ion Petrovai din Petrova, nimic mai mult, dar nici mai puţin”, încheind cu recitarea câtorva versuri dintr-un poem al său.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns