Peste 100 de oameni de cultură sătmăreni, artişti plastici, scriitori, jurnalişti, istorici, dascăli, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură – Muzeul de Istorie, Centrul de Creaţie – public iubitor de frumos, au adus un ultim omagiu celui care a fost pictorul Paul Liviu, trecut la cele veşnice, la 19 ianuarie 2021.
Gestul artiştilor a fost acela de a participa la o expoziţie comemorativă ce a avut loc sâmbătă, 27 februarie 2021. Evenimentul s-a desfăşurat la Galeriile de artă din Centrul Nou din Satu Mare şi a fost organizat de Centrul Multicultural Poesis împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Satu Mare.
În această ultimă sâmbătă din luna lui Făurar când s-au împlinit 40 de zile de când pictorul a ales să mânuiască penelul pe curcubeul veşniciei, toţi cei care l-au cunoscut şi preţuit au făcut un gest de înaltă nobleţe sufletească, acela de a-i onora memoria, de a alina durerea familiei prin prezenţa în mijlocul lucrărilor artistului expuse pe simezele Galeriilor de artă.
Pentru început, toţi cei de faţă alături de familia artistului au ţinut un moment de reculegere şi au rostit rugăciunea Tatăl Nostru. Apoi, curatorul expoziţiei, pictorul Cristina Gloria Oprişa a făcut o prezentare a omului şi artistului Paul Liviu.
“Mânuitor al culorii şi liniei parcimonios compuse pe hârtie sau pânză, fragile, tumultoase, tuşe simple brodate cu picături de culoare sau convulsii ale trăsăturilor de penel, alcătuiesc compoziţiile inconfundabile ce poartă semnătura lui Liviu Paul. A fost un dascăl al multor generaţii de elevi ce au devenit apoi artişti. Urmele sale, gesturi cromatice ale unor frământări fragile sau zbuciumate, strigăte sau tăceri, convulsii sau revolte interioare, sunt pagini de viaţă. File de calendar ale unui artist ce şi-a numerotat creaţiile cu cifre doar de el ştiute, lucrări ce poartă simplu titlul compoziţiei, studiu sau pictură, ascund în exprimări concise răbufniri, pulsaţii, contorsionate vibraţii sau împăciuiri ale trăirilor sale. Paul Liviu – un artist ce a păşit prin viaţă modest, ne-a lăsat amintirea unui suflet frumos, a unui coleg blând, hâtru nu de puţine ori, inteligent şi generos.
El şi-a purtat destinul zbuciumat “zidit” într-un turn Babel, în bătălia cu sine însuşi, trecând în nefiinţă cu o ultimă pâlpâire de lumânare ce a avut lumina aurie”, a spus artistul plastic Cristina Gloria Oprişa.
De altfel, în mediul cultural sătmărean, pictorul Liviu Paul era un artist respectat, uşor introvertit, deosebit prin felul său de a fi, de o modestie extrem de rară, dar şi un dascăl exigent care a format generaţii de artişti. Scriitorul şi poetul George Vulturescu a vorbit despre Liviu Paul ca fiind un om foarte retras, însă apreciat pentru profesionalismul său.
Cât despre artistul Liviu Paul, scriitorul a ţinut să precizeze compoziţia lucrărilor care ascund în spatele lor foarte multă muncă.
Aşa cum reiese din pliantul expoziţiei comemorative “Gest Paul Liviu”, de-a lungul activităţii sale profesionale, artistul a participat cu lucrări la mai multe expoziţii de artă din judeţ şi în ţară, dar şi în tabere de creaţie, însă niciodată nu a organizat o expoziţie personală, tocmai datorită felului său discret de a fi.
Lista celor care au expus
Iată că amintirea lui Liviu Paul a fost onorată cu un gest, şi anume, gestul unei expoziţii personale şi un gest omagial din partea unui număr de aproximativ 40 de artişti plastici sătmăreni care au expus câte o lucrare.
Ei sunt: Antal Anamaria, Andrea Tămăşan Herczeg, Aurelian Busuioc, Cristina Busuioc, Dan Marius Cosma, Dorothea Fleiss, Gnandt Ştefan, Ovidiu Haţeganu, Csaba Herczeg, Edward Herczeg, Kiraly Gabriela, Lazin Csaba, Lepedus Ildiko, Muhi Sandor, Nyiri Zoltan, Maria Olteanu, Valer Sasu, Revesz Csaba, Cristina Gloria Oprişa, Radu Ciobanu, Liviu Scripor, Oana Păcuraru, Dorel Petrehuş, Virginia Pişcorean, Rapa Csilla, Charles Pongratz, Minerva Radu Mărginean, Szemak Zsuzsa, Elisabeta Talpoş, Florin |iţoc, Diana Varga, Lola Belecciu, Erdei Ştefan, Călin Vădan, Cristina Sabău Trifu, Mitroi Timea, Severin Vlad.
Vizită cu discreţie
Amintim aici că expoziţia s-a născut prin generozitatea familiei pictorului Liviu Paul şi a câtorva colecţionari care au pus la dispoziţie lucrări ale artistului spre a fi cunoscute publicului larg şi totodată, a efortului artistului Oana Păcuraru, a directorului Centrului Multicultural Poesis, Dumitru Păcuraru şi a lui Nyiri Zoltan, care s-au ocupat îndeaproape de organizarea expoziţiei, inclusiv tipărirea pliantului ce reuneşte imagini cu lucrările lui Liviu Paul.
Aşa cum a remarcat şi Cristina Gloria Oprişa, de această dată artistul Liviu Paul a făcut posibil acest gest de a-şi aduna colegii împreună şi o parte din creaţia lor.
Pictorul Dorel Petrehuş este unul dintre colegii apropiaţi ai lui Liviu Paul. S-au cunoscut încă din timpul facultăţii, au fost colegi la Institutul de Arte “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca şi au locuit pe strada Speranţei din acel oraş. Încă din timpul studenţiei s-au născut primele idei şi proiectele pe care şi le-ar fi dorit ca la un moment dat în acest urcuş profesional să poată să le împlinească. Una dintre lucrările artistului Paul Liviu este cuprinsă şi în expoziţia “Bunavestire” ce va avea loc în această lună, la Negreşti-Oaş.
Cei prezenţi au putut să vadă lucrările expoziţiei intrând pe rând în Galeriile de artă, pentru a menţine şi măsurile de siguranţă impuse în această perioadă datorită pandemiei Covid – 19. Extrem de răbdători, oamenii au vizitat spaţiul expoziţional parcă cu aceeaşi discreţie pe care a avut-o şi artistul. Expoziţia este deschisă publicului larg cel puţin două săptămâni şi reprezintă de bună seamă una din ocaziile unice de a cunoaşte valoarea artistică a celui care a fost pictorul Liviu Paul.
Fii primul care comentează