De la Biroul de Presă al Administraţiei Bazinale Someş-Tisa din Cluj-Napoca, am primit zilele trecute o informaţie referitoare la posibilităţile de exploatarea a agregatelor minerale de balastieră, formalităţi obligatorii de îndeplinit pentru a putea extrage balast ş.a.
Potrivit comunicatului primit< Autoritatea de gospodărire a apelor acordă dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, cuvetele lacurilor, bălţilor, prin exploatări organizate, pe baza avizului şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, cu avizul deţinătorilor de lucrări hidrotehnice în albie din zonă.
În cazul solicitărilor venite din partea UAT-urilor pentru exploatarea agregatelor minerale în zonele identificate pe cursurile de apă ca fiind cu deponii, sistemele de gospodărire a apelor realizează demersurile în vederea scoaterii la licitație a bunului propus, respectându-se următoarele etape< Desfășurarea licitației și desemnarea ofertei câștigătoare> Semnarea contractului de închiriere> Solicitarea avizului de gospodărire a apelor> Obținerea autorizației de gospodărire a apelor.
Prin autorizaţia de gospodărire a apelor, eliberată gratuit, se acordă autorității administraţiei publice locale dreptul de exploatare a agregatelor minerale în limita cantităţii maxime de 5.000 mc pe an, din care 1.000 mc pe an, gratuit.
În cazuri de urgenţă ca viituri/precipitaţii, pentru remedierea imediată a obiectivelor distruse, autoritățiile publice locale pot solicita avizul de gospodărire a apelor în baza unei documentații tehnice simplificată. Avizul de gospodărire a apelor se acordă, gratuit, în scopul refacerii avariilor produse, în limita cantităţii maxime de 2.000 mc/an. Conținutul documentațiilor tehnice necesare obținerii avizului de gospodărire a apelor atât pentru interes public local, cât și pentru situații de urgență este stabilit în Ordinul MAP nr.828/2019 la art. 24.
Fii primul care comentează