Image 1
Image 2

AVUȚIA ÎN ROMÂNIA

Averea financiară medie pe cap de locuitor, față de media europeană

România are o avere financiară medie pe cap de locuitor de 5.823 euro, în timp ce media la nivel european este...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…de 65.209 euro, a declarat, pe 30 ianuarie, Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România, la evenimentul “Piaţa fondurilor de investiţii în 2024 – aşteptări şi provocări”, organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

 

 

“România în momentul de faţă are o avere medie pe cap de locuitor la 5.823 de euro, comparativ cu averea medie la nivelul întregii Europe de 65.209 euro. Din acest punct de vedere se vede că este o discrepanţă foarte mare între averea acumulată la nivel european şi averea acumulată în România. Discrepanţa, din punctul meu de vedere, este mult mai mare decât discrepanţa dintre salariile de exemplu obţinute în momentul de faţă în România şi salariile obţinute în alte ţări ale lumii”, a spus Dan Popovici, menţionând că datele sunt de la European Financial Management Association (EFMA) şi se referă la anul 2022.

 

 

El a explicat că averea financiară se referă la depozite bancare, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, asigurări de viaţă cu capitalizare şi fonduri de investiţii. Dan Popovici a precizat că în afară de averea financiară mai există una în zona de real estate, formată din investiţii în imobiliare şi terenuri.

 

 

Potrivit sursei citate, averea medie în alte ţări din regiune este mai mare decât în România. Astfel, în Bulgaria este de 7.778 de euro, în Ungaria – 12.058 euro iar în Polonia – 11.249 de euro. În Marea Britanie averea medie pe cap de locuitor este de 112.318 euro, iar în Germania este de 83.903 de euro.

 

 

De asemenea, Popovici a spus că valoarea instrumentelor aferente pieţei de capital raportată la valoarea depozitelor bancare este pe un trend ascendent începând din 2015, iar cea mai mare contribuţie este dată de fondurile de pensii.

 

 

Conform datelor prezentate, depozitele bancare reprezintă, în medie, 68% din averea financiară a românilor. O componentă importantă o reprezintă fondurile de pensii, cu 18,5%.

 

 

Fondurile de investiţii reprezintă în România doar 3,73% din totalul averii medii pe cap de locuitor. Media europeană se situează la nivelul de 10%.

 

CITESTE SI:

Ultimul Raport al BNR arată că avuţia netă a populaţiei a ajuns la un maxim istoric în 2020

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SANCȚIUNI ANAF

Ce sancțiuni au mai aplicat inspectorii antifraudă?

Inspectorii din cadrul Direcţiei generală antifraudă fiscală (DGAF) au aplicat, în perioada 24 – 31 octombrie, 37 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1,3 milioane lei, din cauza abaterilor de la legislaţia specifică comercializării produselor accizabile, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).