Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Banca centrală a Ungariei a dat drumul la robinetul creditor ieftine. Pe când şi BNR

Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Postare ( Sablon)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După modelul Băncii Centrale Europene (BCE), banca naţională a Ungariei a acordat azi băncilor comerciale locale credite ieftine pe doi ani, în valoare de 56 miliarde forinţi (253 milioane euro), reprezentând prima tranşă dintr-o facilitate destinată relansării economiei ungare, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina sa de internet, Banca centrală a Ungariei a acceptat toate ofertele. Dobânzile pentru aceste credite pe doi ani sunt egale cu dobânda de referinţă a Băncii centrale.

 

Ungaria este prima ţară din Europa de Est care a urmat exemplul Băncii Centrale Europene prin oferirea de credite ieftine pentru băncile locale. Luna trecută, când şi-a anunţat intenţia de a lansa o nouă facilitate de credit pentru a stimula creditarea în sectorul corporativ, banca centrală a Ungariei a avertizat asupra capacităţii de creditare a băncilor ungare, care a atins cel mai scăzut nivel de după criza financiară din 2008.

Economiştii susţin că facilitatea băncii centrale este un prim pas în direcţia corectă pentru a creşte lichiditatea, însă această măsură nu va reuşi, de una singură, să stimuleze cererea pentru credite. ‘Noua facilitate este un lubrifiant. Nu va scoate economia ungară din criză, dar va ajuta la menţinerea roţilor în mişcare’, a declarat analistul Takarekbank, Gergely Suppan.

BCE a derulat în decembrie şi februarie două operaţiuni prin care a pus la dispoziţia băncilor din zona euro peste 1.000 miliarde de euro, pentru a evita griparea sistemului bancar.

Ungaria se confruntă cu o stagnare economică, în timp ce guvernul de la Budapesta taie cheltuielile pentru a reduce deficitul bugetar. Sarcina autorităţilor ungare a fost complicată de disputele legale cu Bruxellesul cu privire la actele legislative care afectează independenţe băncii centrale. Disputele au amânat şi debutul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru un program de sprijin în valoare de mai multe miliarde de euro.

În România, BNR reglează probleme de lichiditate din sistemul bancar doar prin intermediul unor împrumuturi pe scadenţe scurte, de o săptămână. Bancherii au cerut în repetate rânduri băncii centrale să extindă scadenţele, după modelul european, însă BNR a considerat că actuala politică de împrumuturi pe termen scurt este adecvată, atâta timp cât în sistemul bancar se menţine un exces de lichiditate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns