Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SUBVENȚII DE LA STAT

Bani acordați ca plată avans pentru fermierii sătmăreni pentru anul 2023

Subvenţiile plătite fermierilor pentru diverse activităţi agricole reprezintă compensarea unor pierderi, dar în egală măsură, sursă de finanţare a unor investiţii realizate cu scopul eficientizării activităţilor respective.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum, anunţă publicaţia Agroinfo, invocând surse din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, funcţionarii instituţiei din teritoriu au autorizat la plata în avans peste 843,9 milioane de euro!

 

Potrivit evidenţelor, Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, în perioada 16.10.2023 – 26.11.2023, a autorizat la plata avansului aferent Campaniei 2023 suma de 843.935.993,45 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) + cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) și Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), pentru un număr de 662.586 de fermieri.

 

APIA reamintește că în cadrul Campaniei 2023, Agenția de Plăți acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.

 

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.
La nivelul judeţului Satu Mare, de la declanşarea autorizării la plată a avansului aferent anului 2023 şi până la data menţionată, au fost autorizaţi la plata avansului aproape 90% din cei peste 17.800 de fermieri în baza solicitărilor lor prin cererea unică de plată. Celor aproximativ 16.000 de fermieri din judeţul Satu Mare le-a fost autorizată la plată suma de 38.644.650 de euro avans pentru anul în curs, ceea ce înseamnă peste 4,5% din suma plătită la nivel naţional. Virgil Dragoş, directorul APIA Satu Mare, a făcut precizarea că, autorizarea la plată nu înseamnă intrarea imediată a banilor în conturi, lucru care se va petrece în câteva zile ca urmare a circuitelor bancare.

 

CITEȘTE ȘI:

Începe plata avansului subvenţiei pe suprafaţă

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns