Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Barbu Iscovescu: Artistul revoluționar care l-a pictat pe Avram Iancu

Barbu Iscovescu, artistul revoluționar care l-a pictat pe Avram Iancu, a murit în exil și a fost îngropat în cimitirul din Pera
Barbu Iscovescu, pictor revoluționar român, a murit exilat la Constantinopol, unde a fost înmormântat, lăsând în urma sa o moștenire artistică valoroasă și o viață marcată de angajamentul său în Revoluția de la 1848.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Barbu Iscovescu, un artist emblematic al epocii revoluționare românești, a trecut în neființă în exil, departe de pământul natal, și a fost îngropat în cimitirul ortodox din Pera, Constantinopol. Un monument de marmură, împodobit cu o paletă și pensule, poartă inscripționate versurile poetului Dimitrie Bolintineanu, un omagiu adus pictorului exilat. Versurile evocă fragilitatea destinului unui artist ce-și pierde viața departe de casa natală, un motiv întâlnit frecvent în elegiile dedicate marilor personalități.

Născut într-o familie de zugravi de icoane, Iscovescu a fost familiarizat de mic cu arta, manifestând un talent precoce pentru desen. Talentul său a înflorit la Academia de Arte Frumoase din Viena, unde a luat contact cu ideile revoluționare și cu tinerii revoluționari români. Revenit în țară, a pictat peisaje citadine și portrete, lucrări ce demonstrau un caracter inovator.

În 1848, Iscovescu a fost activ în evenimentele revoluționare, lucrând chiar la stindardul revoluției, pe care scria „Dreptate și frăție”. După înăbușirea revoluției, a fost nevoit să părăsească țara, stabilindu-se pentru o vreme în Ardeal și Banat, unde a continuat să picteze portrete ale liderilor revoluționari.

În 1852, a plecat spre Constantinopol, trecând prin Atena și Smirna. Sănătatea sa s-a deteriorat rapid, și la doar 38 de ani, pe 24 octombrie 1854, Iscovescu și-a găsit sfârșitul. A fost înmormântat în Pera, lângă pictorii Ioan Negulici și Daniel Rosenthal, toți trei fiind marcate de idealurile revoluționare ale epocii.

Ultima dorință a lui Iscovescu a fost ca bunurile sale personale să fie distribuite prietenilor, iar operele sale de artă să fie donate unui muzeu din București. Însă, această ultimă voință a fost greu de îndeplinit, generând numeroase dificultăți în executarea testamentară.

Așa a fost viața și moartea lui Barbu Iscovescu, un artist cu un destin tragic, dar și cu o contribuție remarcabilă la patrimoniul cultural și național românesc.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns