Image 1
Image 2

ZI DE NAŞTERE

În 1935 s-a născut, la Modena, tenorul Luciano Pavarotti

Singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări a fost Luciano Pavarotti. Celebrul tenor al secolul XX ar fi împlinit azi 88 de ani, văzând lumina zilei la Modena, Italia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parcursul profesional a fost unul extraordinar, însă, din păcate, viaţa şi cariera i-au fost curmate de o boală necruţătoare. Chiar dacă a fost şi este unul dintre cei mai importanţi tenori ai vremurilor moderne, “Big Luciano” nu a avut o copilărie uşoară. Familia sa a avut o situaţie financiară precară, însă cu toate greutăţile perioadei, Pavarotti vorbea frumos despre copilăria sa.

Pasiunea pentru muzică a avut-o de mic, de când încerca să reproducă sunete după vocea remarcabilă a tatălui său. Acesta din urmă nu a profesat în domeniul muzicii, din cauza temperamentului, însă şi-a crescut fiul in spiritul unui mare nume al muzicii. I-a asigurat cunoştinţele necesare, o cultură generală în domeniu, luând chiar lecţii de canto cu un profesor renumit.

A început să cânte în corul unei mici biserici la vârsta de 9 ani, dar îşi dorea să ajungă fotbalist, în timp ce mama îl vroia profesor. Pasiunea pentru muzică a fost pregnantă şi familia a decis să-l susţină financiar până la vârsta de 30 de ani, astfel încât să poată să se pregătească pentru o carieră promiţătoare. În cazul în care nu ar fi reuşit până la acea vârstă să se lanseze în muzică, ar fi urmat să se întreţină singur.

Cu toate acestea, s-a angajat ca agent de asigurări, pentru a-si asigura o parte din cheltuielile lunare.

Tot în această perioadă o va cunoaşte cântăreaţa de operă Adua Veroni, de care se va îndrăgosti, iar cei doi se vor căsători în anul 1960. Primele sale apariţii în public vor avea loc în corul de la Teatro de la Comuna, din Modena, şi mai târziu în „La Coral” de Gioacchino Rossini, unde şi-a demonstrat talentul excepţional.

În anul 1961, Pavarotti este laureat al unui concurs liric, apoi a debutat în rolul său favorit, Rodolph, în „Boema” de Puccini, la Reggio Emilia.

Au urmat, în acel an, alte concerte la Belgrad, în „LaTraviata”, participări la festivaluri, apoi, în perioada care a urmat, mari scene ale Europei îi vor găzdui spectacolele – Viena, Zurich, Londra şi Amsterdam -, toate concertele având loc cu casa închisă.

Popularitatea sa a crescut imediat şi aprecierile la adresa lui au venit fără oprire.

Au urmat succese peste succese, fiind un profesionist desăvârşit şi exigent. A ajuns să îşi limiteze numărul de concerte la cel mult 100 pe an, cântând alături de nume de talie mondială ale muzicii. Montserrat Caballe sau Kiri Te Kanawa, spre exemplu, l-au acompaniat mereu cu o deosebită plăcere, iar Sting, Joe Cocker, Bono sau Mariah Carey, au răspuns mereu invitaţiei marelui tenor, căruia i s-au alăturat în numeroase concerte caritabile, el fiind iniţiatorul spectacolelor umanitare „Pavarotti and Friends”, desfăşurate anual în localitatea sa natală, Modena. Printre partenerii săi de scenă s-au mai numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Eric Clapton, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson.

Cel care a fost acuzat că a transformat muzica de operă într-o manifestare pop, pentru a-şi umple conturile ar fi împlinit în 12 octombrie 88 de ani. Realitatea este că s-a implicat în numeroase opere de caritate ajutând persoanele defavorizate din tari precum Bosnia, Cambodgia, Kosovo, Irak sau Afganistan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Destin de scriitor: G.M. Zamfirescu

Când bat tunurile, mai în ton cu realitatea tehnologică a zilelor noastre, când sunt lansate dronele, muzele se ascund.
Ca şi cum nu ar fi fost mai mult decât suficient un singur război, în altă zonă a lumii, şi mai fierbinte, a izbucnit un nou război, cu totul altfel decât cel din Ucraina.