Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

BCE: Inflaţia preţurilor la alimente va începe să se atenueze în semestrul doi din 2023

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Inflaţia preţurilor la alimente va începe să se atenueze în semestrul doi din 2023, când se va resimţi declinul preţurilor recoltelor, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters. BCE va reuşi să aducă inflaţia la aproximativ 2% până în 2025, a dat asigurări oficialul francez.
Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din 4 mai, BCE să majoreze pentru a şaptea oară dobânzile, pentru a ţine sub control inflaţia. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că oficialii BCE sunt în favoarea unei majorări a dobânzii cu 25 de puncte de bază. În raportul anual către preşedintele francez Emmanuel Macron, Villeroy susţine că este justificat ca BCE să înăsprească în continuare politica monetară, deoarece nu sunt indicii că presiunile asupra inflaţiei se diminuează.
Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat recent că inflaţia în zona euro este prea ridicată şi politica monetară a Băncii Centrale Europene trebuie să fie orientată spre readucerea acesteia spre ţinta de 2%.
Cele mai recente date Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,5% în februarie, până la 6,9% în martie. În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 7,5%, de la 7,4% în februarie.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with