Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂNĂTATE

Beneficiile donării de sânge

Beneficiile donării  de sânge
În fiecare an la 14 iunie este sărbătorit donatorul de sânge,  un altruist care vine în sprijinul semenului său și-i oferă “o picătură de viață“.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua mondială a donatorului de sânge ne face să ne îndreptăm recunoștința față de acești voluntari care salvează vieți. Datele statistice arată că la nivel global au loc peste 112.5 milioane de donații de sânge. Donațiile voluntare acoperă integral sau aproape integral necesarul de transfuzii de sânge pentru mai mult de 70 de state.

 

Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că majoritatea transfuziilor de sânge se îndreaptă către copii aflați în suferință și către vârstnici. Astfel, în țările mai sărace, 65% dintre transfuziile de sânge se îndreaptă spre copii cu vârste mai mici de cinci ani. În țările prospere, peste 76% dintre transfuzii sunt folosite pentru salvarea pacienților cu vârsta de peste 65 de ani, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

 

Cine poate dona sânge

Ca să puteți dona sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 – 60 de ani; greutatea corporală minimă este de 50 kilograme; tensiunea arterială: maxima să nu depășească 160 mmHg, iar minima 100 mmHg; valoarea hemoglobinei să nu fie sub pragul de 125g/l pentru femei și 135 pentru bărbați; să nu prezentați afecțiuni cronice și intercurente recente (exemplu: viroze respiratorii); intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile.

 

Cine nu poate dona sânge

 

Permanent, persoanele care suferă de: afecțiuni cardiovasculare – hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală, tulburări de ritm; afecțiuni ale sistemului nervos central – traumatisme craniene cu sechele, schizofrenie, epilepsie, Parkinson; afecțiuni difestive -hepatită cronică, ciroză hepatică, pancreatită, splenectomie netraumatică; afecțiuni hematologice și endocrine: leucemii, diabet zaharat, hiperlipidemie; afecțiuni respiratorii – tuberculoză, astm bronșic; boli dermatologice – alergie severă, lupus eritematos diseminat și alte colagenoze, psoriazis generalizat; alte afecțiuni – cancer, etilism cronic, persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

 

Temporar nu pot dona sânge persoanele care suferă de: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie, examinare endoscopică, intervenții chirurgicale, tatuaje, contract apropiat cu persoane cu hepatită, HIV, vaccinări, sarcină, alăptare, tratamente dentare, consum de alcool în ultimele 48 de ore.

Ce trebuie să faceți înainte de a dona

În primul rând să vă asigurați că aveți asupra dumneavoastră un act de identitate în original, să fiți odihniți, bine hidratați, să consumați un mic dejun lejer, să nu fumați și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu consumați medicamente, să aveți o stare bună de sănătate fizică și mentală și o igienă personală corespunzătoare.

Cum donați sânge

Cantitatea de sânge recoltată este de 450 de mililitri , adică 10% din totalul existent în corpul uman. Acest lucru nu presupune niciun risc pentru donator. Sângele donat se reface cantitativ în 24 de ore, iar calitativ în două săptămâni fără a fi necesar un tratament sau o alimentație specială. Întregul proces de donare durează aproximativ 30 de minute, din care doar 7-10 minute pentru recoltarea de sânge propriu-zisă. Înainte de recoltare vi se vor face câteva analize de sânge, după care veți fi consultați de un medic care va stabili dacă puteți fi donator sau nu.
După donare este recomandat să evitați timp de 12 ore efortul fizic intens, să evitați conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul și să consumați multe lichide.

 

Beneficiile donării de sânge 

În primul rând beneficiați de un set de analize gratuite: Rh, grupă sanguină, hepatita B,C, HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL(sifilis), ALT (probe hepatice). De asemenea, aveți posibilitatea efectuării ulterioare și a altor analize gratuite (hemoleucograma, glicemie, transaminaze). Nu în ultimul rând de la centru primiți o adeverință pentru obținerea unei reduceri de 50%  pentru transportul în comun, pe o perioadă de 30 de zile, 1 zi liberă (în cazul angajaților cu carte de muncă) și 7 bonuri de masă în valoare de aproximativ 65 de lei.

 

CITEȘTE ȘI:

Regimul alimentar este important pentru sănătatea tractului urinar

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns