Image 1
Image 2

CULTURA SĂTMĂREANĂ

Bibliotecarul Vasile Pop a prezentat “enciclopedia cucului” în variantă inedită

Bibliotecarul Vasile Pop a prezentat  “enciclopedia cucului” în variantă inedită
Cu siguranţă mii, poate zeci de mii de sătmăreni care au traversat pe jos Podul Golescu din Satu Mare, au avut posibilitatea, dar de această dată şansa, de a se întâlni cu o persoană de sex masculin care traversa respectivul pod zilnic în ambele sensuri, fără a atrage atenţia celor care erau pe trotuar.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Figura acestei persoane trecute de 60 de ani a devenit familiară  pentru mulţi stămăreni, mai ales pentru cei care, cu diverse ocazii au trecut pragul Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

 

Iată că începând de vineri, 5 aprilie, Vasile Pop – profesorul de geografie şi limba rusă, „cucologul Popică” a devenit cu siguranţă persoană publică, dacă până acum nu era.
Aşa cum menționam, vineri, 5 aprilie, Biblioteca Judeţeană Satu Mare a găzduit un eveniment de excepţie, lucru mai rar întâlnit în cadrul acestei instituţii, cu referire la personalul angajat.

 

Bibliotecarul suplinitor de odinioară, apoi legătorul de cărţi, nimeni altul decât profesorul de geografie la nivel gimnazial şi liceal, cercetătorul în ceea ce priveşte pasărea cunoscută sub numele de cuc, a prezentat în faţa unei asistenţe numeroase constituită din foşti colegi, foşti elevi, nu în ultimul rând prieteni, o posibilă “Enciclopedie a cucului”, ilustrată cu zeci de imagini realizate în pictură naivă, în patru volume de manuscris şi într-o colecţie de aproximativ 100 de portative cu lucrări muzicale dedicate cucului, pasărea care nu a avut încă parte de a-şi cunoaşte puii.

 

Despre acest eveniment inedit organizat şi găzduit de Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi prezentarea exponatelor au vorbit:   Dariana Săsărman Ţou – directorul instituţiei gazdă, Paula Horotan– director adjunct, doctorii în ştiinţe Marta Codea şi Viorel Câmpean, profesorii Fazekas Lorand, ornitolog şi Ioan Turcu.
Cei menţionaţi au subliniat printre altele: așa cum am preconizat, evenimentul vernisajului expoziției de artă plastică, „Bibliotecarul Vasile Pop și statornica lui pasiune: cucul” a adunat multă lume în foaierul Bibliotecii Județene Satu Mare. Colegi, prieteni, dar și oameni care abia cu acest prilej au avut ocazia să cunoască personalitatea acestui „bibliotecar ascuns” și pasionat de „pasărea Bunei Vestiri”.

 

Paula Horotan, care a reușit să “îmbrace” datele dintr-un obișnuit dosar de personal, într-o haină din care a răzbătut prețuirea de care Vasile Pop se bucură în cadrul instituției cărții sătmărene.
Dr. Marta Cordea, custode, mai ales sufletesc, al expoziției, a reușit ca într-un scurt cuvânt să-i facă interesați pe cei prezenți la eveniment, să caute pe simeze și pe celelalte suporturi ajutătoare, probitatea științifică, hazul și, dincolo de toate, pasiunea de care dă dovadă Vasile Pop. Punctul cuminant al întâlnirii l-a constituit textul mărturisitor pe care l-a rostit Vasile Pop. Aventura sa, științifică și prietenoasă cu pasărea aceasta, paradoxal, cunoscută, dar care încă mai prezintă necunoscute, datează de peste două decenii. Cele patru volume ale „Enciclopediei cucului”, titlu provizoriu dat de autor, despre conținutul căreia a vorbit de altfel, foarte punctual și concis dr. Marta Cordea, au avut darul de a-i impresiona pe toți cei care au admirat lucrarea.

 

În final, Dariana Săsărman-Țou, managera Bibliotecii Județene Satu Mare i-a oferit lui Vasile Pop o diplomă de onoare, din partea instituției, pentru atașamentul față de instituție dar și pentru exemplara pasiune pe care o nutrește față de cuc.
Pasărea aflată în centrul atenției, a fost apoi și pe buzele coriștilor de la CARP, dirijați de către prof. Renata Bertok-Inovan. Cele două reprize muzicale au fost întregite de „Legenda cucului”, scrisă de către Mihai Eminescu, recitată cu mult har de către prof. Ana Cucu. Programul artistic a luat sfârșit cu cântecul „Cucule, pasăre sură”, interpretat de către solista Sara Moraru, acompaniată de un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, conduși de către prof. Camelia David și de bibliotecara Florica Grad.

 

La finalul evenimentului, Vasile Pop a dăruit celor prezenți cuci din lut, achiziționați de el tocmai din Harghita, precum și turtițe în formă de cuc, realizate de Liliana Costea și ornate de Veres Erzsébet și Szőke Erzsébet.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Biblioteca îi invită pe elevi și liceeni la un concurs de creație literară

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with