Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Binecuvântarea lanurilor de grâu de la Marna Nouă

Credincioşi încă din străbuni, uniţi prin tradiţie şi prin datini, locuitorii din satul Marna Nouă au respectat şi în acest an
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Credincioşi încă din străbuni, uniţi prin tradiţie şi prin datini, locuitorii din satul Marna Nouă au respectat şi în acest an
Locuitorii din satul Marna Nouă au respectat şi în acest an tradiţia prin care se sfinţesc holdele

Luni, 9 iunie, în a doua zi a sfintei sărbători de Rusalii în satul Marna Nouă, din judeţul Satu Mare holdele cu grâu au fost sfinţite. Tradiţia este păstrată de către săteni, descendeţi ai moţilor din Munţii Apuseni încă din anul 1948.

 

Un alai de 70 de cetăţeni în frunte cu praporii, tinerii care ţineau în mână icoane şi preotul paroh Pop Călin, s-au deplasat până la crucea de la intrarea satului, unde s-a săvârşit slujba de sfinţire a ţarinilor.
La eveniment a mai participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef alături de consilieri şi viceprimari din localităţile vecine cu satul Marna Nouă.
Credincioşi încă din străbuni, uniţi prin tradiţie şi prin datini, locuitorii din satul Marna Nouă au respectat şi în acest an, la fel ca şi pân[ acum, obiceiul de a sfinţi holdele în a doua zi de Rusalii. Cu mic şi cu mare, după slujba de la biserică s-a format un şir de cetăţeni care a pornit cântând melodii religioase, aşa cum spune tradiţia, înspre crucea de la intrarea din satul lor.
Ajunşi la locul procesiunii am putut observa grija şi respectul faţă de această sărbătoare frumoasă ce îi încurajează şi le dă speranţa necesară tuturor. Sătenii speră ca în două săptămâni, pe când începe secerişul, recoltele vor fi bogate şi vremea va ţine cu ei.
Pe cruce au fost frumos ancorate zece coroane făcute din spice de grâu, acestea având ataşate fiecare tricolorul românesc, în semn de iubire faţă de patria în care s-au născut şi pe care o vor iubi până la sfârşitul zilelor. “Aceasta este o tradiţie din moşi-strămoşi începută după cel de-al doilea război mondial. Oamenii s-au stabilit aici pe acest pământ roditor, dovadă făcând-o şi aceste spice de grâu. Cu ocazia acestei sărbători se fac şi coroniţe din spice de grâu care simbolizează jertfa înaintaşilor noştri şi belşugul pământului“, ne-a mărturisit Secan Viorel, locuitor al satului Marna şi preşedintele asociaţiei sportive “Platanu Marna“.
Deoarece holdele cu grâu sunt încă verzi oamenii s-au rugat de această dată ca ploaia să îi ocolească. Doar aşa spicele se vor putea usca şi vor putea prinde acea culoare gălbuie binecunoscută de toată lumea. Atât femeile cât şi bărbaţii aşteaptă cu nerăbdare să îşi vadă producţiile cât mai frumoase şi să îşi numere cât mai multe kilograme de făină.

S-a săvârşit o slujbă specifică sfinţirii  pământurilor

Înainte de sfinţire, părintele paroh al bisericii ortodoxe din satul Marna, Pop Călin, a săvârşit o frumoasă slujbă specifică sfinţirii pământurilor. După încheierea scurtei slujbe, preotul a sfinţit holdele, crucea şi pe fiecare om ce a fost martor la acest eveniment.
În final frumoasele coroane de grâu agăţate de cruce au fost împărţite autorităţilor şi persoanelor din presă care au participat.
“Frumoasa sărbătoare de sfinţire a holdelor m-a făcut să îmi doresc să fiu prezent azi, aici, printre sătenii din Marna. Moţii de aici şi nu numai au reuşit să îşi păstreze tradiţiile foarte bine şi să le şi transmită generaţiilor următoare. Mie asta îmi place la judeţul Satu Mare, această multiculturalitate care îmbină locuri, peisaje, datini a diferitelor etnii”­, a declarat Adrian Ştef.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns