Image 1
Image 2

DEVASTATOR

Biserica de lemn din 1746 din Râmnicu Vâlcea, mistuită de flăcări într-un incendiu tragic

Biserica de lemn din 1746 din Râmnicu Vâlcea, mistuită de flăcări într-un incendiu tragic
Este o pierdere tragică pentru comunitatea locală și pentru patrimoniul cultural al regiunii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pompierii militari au intervenit marți, 19 martie, la un incendiu ce a devastat o biserică de lemn din Râmnicu Vâlcea, ridicată în anul 1746, conform informațiilor transmise de ISU Vâlcea.

Printre bunurile mistuite de flăcări, care au afectat o suprafață de 60 de metri pătrați, se numără catapeteasma și 20 de icoane de patrimoniu. Nu au fost înregistrate victime. “Forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea au fost imediat mobilizate, inclusiv trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de salvare și intervenție la înălțime.

Echipele de intervenție au constatat că focul a afectat în mod generalizat biserica din lemn, acoperită cu tablă, pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați”, a declarat Sorin Albinaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, citat de Agerpres. “Nu există riscul propagării incendiului la biserica principală sau la alte construcții din zonă. Nu există locuințe în apropiere care să fie amenințate”, a adăugat el, subliniind că nu au fost înregistrate răniri sau decese.

În urma incendiului, care a cuprins biserica din cartierul Râureni, au fost distruse catapeteasma datând din 1835, 20 de icoane de patrimoniu, mobilierul, instalația electrică, aparatul de aer condiționat, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere video, structura din lemn a acoperișului și alte bunuri și obiecte de cult. De asemenea, pereții din lemn ai bisericii, învelitoarea din tablă, ferestrele și ușa pridvorului, soba din cărămidă, o roabă, o betonieră și un motogenerator electric au suferit deteriorări. Potrivit ISU, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic al curentului electric generat de un redresor defect sau suprasolicitat. Biserica de lemn, dedicată Sfântului Nicolae, reprezintă un monument istoric construit în anul 1746.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns