Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ANALIZĂ ECONOMICĂ

BNR nu a coborât dobânda de referinţă

Rezervele valutare ale BNR au crescut in luna octombrie
Joi, s-a desfăşurat principalul eveniment al începutului de lună, şedinţa de politică monetară a BNR.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Banca centrală a decis să menţină rata de referinţă la 7%/an, mişcare anticipată deja de piaţă, după ce guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat luna trecută că acest nivel va fi menţinut şi în prima parte a anului viitor. Dobânda lombardă şi facilitatea de depozit au rămas la 8%, respectiv 6%.

În comunicatul de presă care a urmat şedinţei, se arată că „deciziile vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse”.

Cursul de schimb al euro nu a fost influenţat de decizia BNR şi a scăzut de la 4,9752 la 4,97 lei. Întărirea leului s-a datorat scăderii aversiunii faţă de risc, evoluţia de care au profitat şi celelalte monede din regiune. Dacă tranzacţiile din precedentele trei şedinţe s-au efectuat în culoarul 4,973 – 4,975 lei, joi ele s-au realizat între 4,969 şi 4,976 lei.

Piaţa monetară a fost calmă iar indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.

Moneda americană a intrat în a 11-a săptămână consecutivă de apreciere. Ea a luat joi o pauză şi se tranzacţiona între 1,0501 şi 1,0530 dolari, după ce euro a atins marţi un minim al ultimelor opt luni de 1,0452 dolari. În piaţa locală, media monedei americane a scăzut de la 5,7387 la 5,7293 lei.

Evoluţia dolarului se datorează robusteţei pe care o arată economia Statelor Unite în comparaţie cu cele din Europa şi Asia dar şi creşterii preţurilor la materiile prime energetice, situaţie care nu afectează SUA.

Cursul francului elveţian a scăzut marginal la 5,1559 lei iar cel al lirei sterline a coborât la 5,7344 lei.

Preţul gramului de aur a scăzut la 277,1256 lei, evoluţie la care a contribuit deprecierea monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 1.812 şi 1.830 dolari.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 387,66 forinţi/euro iar cea poloneză la 4,5974 zloţi/euro.

Cotaţiile bitcoin au crescut la 27.557 – 27.882 dolari iar ethereum fluctua între 1.633 şi 1.655 dolari.

Sunt folosite date şi informaţii disponibile până joi, 5 octombrie 2023, la ora 14:00.

Radu Georgescu

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

INCIDENTE ÎN HRIP

Elev bruscat la o şcoală

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a remis redacţiei ziarului nostru un Buletin informative privind incidentul de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” Hrip. Redăm integral textul comunicatului.