Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boala limbii albastre nu a ajuns încă în Ardeal

Boala limbii albastre nu a ajuns încă în Ardeal
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Boala limbii albastre nu a ajuns încă în Ardeal
Boala limbii albastre nu a ajuns încă în Ardeal

Boala limbii albastre (Bluetongue), o afecţiune specifică rumegătoarelor care a făcut până acum ravagii în mai multe judeţe din sudul ţării, a ocolit deocamdată Ardealul, implicit judeţul Satu Mare.

Specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Satu Mare dau asigurări ferme în această privinţă şi spun că până în prezent nu a existat nici măcar o suspiciune de îmbolnăvire. Pe plan local DSVSA supraveghează în continuare starea de sănătate a animalelor prin examene clinice regulate la marile ferme, dar în târguri sau în gospodării.

După cum ne-a explicat dr. Mureşan din cadrul DSVSA Satu Mare, boala limbii albastre este cunoscută de multă vreme însă a fost cantonată mult timp în partea de sud a continentului.  Din anul 2006 s-au semnalat cazuri şi în nord, în ţări precum Belgia, Germania, Franţa, Luxemburg, Olanda sau Danemarca, iar mai nou şi la noi în ţară.  “Un lucru pozitiv este că la noi în judeţ nu au fost depistate cazuri privind boala limbii albastre şi totodată nu evoluează spre zona Ardealului”, a mai spus dr. Mureşan.

Zilele trecute,  Consiliul Ştiinţific al ANSVSA a prezentat situaţia actualizată a evoluţiei acestei boli şi măsurile întreprinse până acum. Boala a fost depistată până în prezent în 12 judeţe, fiind afectate 347 de animale din care 32 au murit.

Specialiştii sunt de părere că datorită schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala (din genul Culicoides), este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare.

Astfel s-a discutat despre oportunitatea vaccinării împotriva aceste boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul ţării noastre, considerată drept o măsură utilă şi benefică. Potrivit ANSVSA, în perioada următoare va fi realizată o analiză de risc, iar din primăvara anului viitor să fie demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional.

Totodată, s-a analizat şi posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an. Nu în ultimul rând, a fost subliniată importanţa efectuării de dezinsecţii periodice, de către fiecare crescător de animale în gospodăria proprie, o metodă eficientă de distrugere a insectelor care transmit boala.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns