Image 1
Image 2

CÂINI PERICULOȘI

Reglementări și amenzi pentru proprietarii de câini periculoși

Reglementări și amenzi pentru proprietarii de câini periculoși
Încălcarea acestor reguli atrage amenzi considerabile, iar abandonul câinilor periculoși poate implica sancțiuni financiare serioase
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Câinii periculoși trebuie declarați și microcipați conform legii.

Descoperă ce amenzi riscă proprietarii dacă nu respectă regulile!

Proprietarii de câini periculoși trebuie să își declare animalele la primărie și să respecte anumite condiții. Află care sunt rasele considerate periculoase și ce cerințe trebuie să îndeplinești pentru a fi proprietarul unui astfel de câine.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 55/2002, câinii periculoși și agresivi sunt clasificați în două categorii distincte. Câinii periculoși sunt împărțiți în două grupuri, incluzând rase precum Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, precum și Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Din punct de vedere legal, câinii agresivi sunt cei care atacă sau mușcă fără provocare persoane sau animale domestice în locuri publice sau private, sau participă la lupte între câini sau au fost antrenați în acest scop.

Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care:

Să aibă vârsta minimă de 18 ani;
Să aibă capacitate deplină de exercițiu;
Să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni contra persoanelor;
Să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română;
Să declare pierderea sau decesul unui câine în termen de 48 de ore la poliție;
Să inscripționeze în mod vizibil avertismentul “Câine periculos” sau “Câine agresiv” la intrarea în apartament sau imobil.
Proprietarii de câini periculoși trebuie să prezinte o serie de documente la poliție, printre care o adeverință din care să reiasă încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, vaccinarea antirabică și rapelurile conform legislației în vigoare, precum și o declarație pe propria răspundere.

Încălcarea acestor reguli atrage sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 500 și 1500 de lei pentru nerespectarea condițiilor deținerii și între 1500 și 3000 de lei pentru abandonul câinilor periculoși, agresivi sau cu potențial agresiv.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with