Image 1
Image 2

Brâncuși, Cărtărescu și filmele noului val reprezintă România la Europalia 2019

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziţia retrospectivă “Brâncuşi”, curatoriată de Doina Lemny, spectacolul “Rinocerii” după piesa lui Eugen Ionescu, regizat de Robert Wilson, dezbatere cu Mircea Cărtărescu, concerte Ada Milea şi Angela Gheorghiu, dar şi “Videogramele unei naţiuni” – cu filme regizate de Liviu Ciulei, Lucian Pintilie sau Corneliu Porumboiu care vor oferi perspective asupra tranziţiei istorice şi culturale a României – fac parte din programul Europalia Arts Festival, manifestare care va avea loc în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, în Belgia, şi la care România are statut de invitat de onoare.

Principalul eveniment al Europalia România este expoziţia dedicată lui Brâncuşi (1876-1957) la Bozar. Artistului român nu i-a fost dedicată până acum o expoziţie retrospectivă în Belgia. Astfel, capodopere de la cele mai mari muzee din toate colţurile lumii vor călători către Bruxelles şi vor arăta evoluţia şi puterea operei lui Brâncuşi ca sculptor şi fotograf. Sculpturi de Auguste Rodin şi Medardo Rosso vor completa prima secţiune cronologică. O atenţie mare va fi conferită şi studioului lui Brâncuşi şi lucrărilor contemporanilor, prietenilor şi elevilor săi, Amedeo Modigliani, Man Ray, Férnand Leger şi Marcel Duchamp, Isamu Noguchi.

“Brâncuşi a devenit un artist universal prin talentul său şi curajul cu care a uluit şi a modernizat sculptura începutului de secol XX, în momentul în care Auguste Rodin domina această artă”, a spus Doina Lemny la Palatul Egmont de la Bruxelles, în cadrul conferinţei care a anunţat programul Festivalului Europalia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Colocviul național Nicolae Breban la Muzeul Național al Literaturii Române

SCRIITORI ROMÂNI

Colocviul național Nicolae Breban la Muzeul Național al Literaturii Române

Colocviul Național Nicolae Breban, un eveniment de anvergură culturală la Sala Perpessicius, marchează celebrarea a 90 de ani de viață ai scriitorului Nicolae Breban, reunind personalități literare și academice de seamă, printre care și scriitorii sătmăreni Dumitru Păcuraru și George Vulturescu, pentru a discuta și omagia opera și influența acestuia în literatura română.

BIOGRAFIE

O pagină din filosofia de viaţă a dr. Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu (21 ianuarie 1852 – 29 noiembrie 1922) şi-a câştigat un loc bine determinat în istoriografia românească încă din timpul vieţii. Spre deosebire de alţi români transilvăneni, personaje importante în viaţa politică de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, apoi în pregătirea Unirii din 1918, Vasile Lucaciu nu a intrat niciodată într-un con de umbră, nu a rămas un personaj necunoscut sau dat uitării.