Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DREPTURILE ROMÂNILOR

Bugetarii nemulțumiți de măririle de salarii, amenințați cu restructurarea

Postare ( Sablon)
Bugetarii nemulțumiți de măririle de salarii, amenințați cu restructurarea
Postare ( Sablon)
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul adoptă în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă care prevede că anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10%, .....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….. dar şi decontări pentru ochelarii de vedere.

 

Premierul a precizat că ordonanţa urmăreşte rezolvarea unor “inechităţi” în rândul personalului bugetar.
Astfel, va fi aprobată o majorare salarială de 10% în două tranşe, în iunie şi septembrie, pentru mai multe categorii de salariaţi din administraţia centrală şi locală. Este vorba în special despre angajaţii din domeniul culturii, cei de la Registrul Comerţului, de la agenţiile de mediu şi funcţionarii din primăriile localităţilor cu mai puţin de 20.000 de locuitori.

 

Ciolacu: Ministerele trebuie să se reorganizeze

 

“Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea faţă de restul bugetarilor şi este corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanţele ţării în acest an. Am văzut că există nemulţumiri faţă de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern sunt angajaţi care protestează, susţinând că muncesc prea mult pentru o mie şi ceva de euro pe lună.

 

Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament şi în alte zone ale administraţiei atât centrale, cât şi locale, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Şi ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”, a spus Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.
„Lămurim și subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari și dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaților, în limita a 500 de lei de persoană. Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari de fițe, care costă mii de lei”, a mai spus acesta.

 

Însă funcționarii din Guvern și Parlament sunt nemulțumiți de majorările promise de premierul Marcel Ciolacu, după ce ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță care prevede majorări de salarii în două tranșe: 5% în iunie și încă 5% în luna septembrie.
Reprezentanții acestora susțin că majorarea promisă de Guvern este, în fapt, de doar 5%, pentru că se raportează la salariul din luna decembrie 2023, care ulterior a fost majorat la începutul anului cu 5%. În cazul funcționarilor din primăriile din localitățile cu sub 20.000 de locuitori, aceștia au anunțat că vor renunța la acțiunile de protest, dacă guvernul va adopta ordonanța care le majorarează veniturile cu 10% din luna iunie.

 

Miting în Piaţa Victoriei

 

Pe de altă parte, ieri, angajaţii de la Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Arhivele Naţionale, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi din Sport şi Tineret au participat, joi, în Piaţa Victoriei, la un miting de protest în cadrul căruia au solicitat ”înlăturarea inechităţilor şi discriminărilor salariale” şi ”respect pentru muncă”, transmite News.ro.

 

Sindicatul Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – SAONRC, Sindicatul Europol – filiala Arhivele Naţionale ale României, Sindicatul Salariaţilor din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) – afiliate la Federaţia PUBLISIND şi Blocul Naţional Sindical – organizează un miting de protest faţă de ”inechităţile” şi ”discriminările salariale” din aceste domenii de activitate.

 

Sindicaliştii afirmă că îşi doresc o salarizare decentă, corelată cu complexitatea muncii, dar şi respect profesional. ”Angajaţii care au ca atribuţii combaterea discriminării protestează în Piaţa Victoriei contra discriminărilor salariale! La astfel de extreme duc politicile salariale haotice ale guvernelor din ultimii 15 ani. Veniturile salariaţilor din Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Arhivele Naţionale ale României, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Sport şi Tineret sunt menţinute deliberat la niveluri care nu refletă complexitatea muncii sau care în anumite situaţiei sunt chiar sub limita subzistenţei.

 

Cu toate acestea, precum şi în condiţiile în care nu se fac încadrări corespunzătoare, angajatorii pretind performanţă, impun muncă suplimentară şi alocă constant extrasarcini, în schimb salariaţii au de respectat o serie de interdicţii specifice profesiilor”, susţin sindicaliştii.
Potrivit SNST, motivele pentru care protestează salariaţii din subordonatele Agenţiei Naţionale pentru Sport şi din Casele de Cultură ale Studenţilor sunt salarizarea foarte proastă, deficitul de personal, condiţiile de muncă improprii, inechităţile salariale şi discriminarea în raport cu celelalte categorii de angajaţi din domeniile similare de activitate. Astfel, SNST solicită majorarea cu 25% a salariilor celor care muncesc în Sport şi Tineret.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris s-a închis vineri, din cauza protestelor în sprijinul palestinienilor

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns