Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bugetul Sănătăţii dirijat către spitalele publice

Sigla Informatia Zilei
Bugetul Sănătăţii dirijat către spitalele publice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Bugetul Sănătăţii dirijat către spitalele publice
Bugetul Sănătăţii dirijat către spitalele publice

“Nu lăsaţi medicina de familie să dispară! Discriminarea dăunează grav sănătăţii sociale!” este apelul lansat de profesioniştii din reţeaua naţională de asisteţă medicală primară într-o scrisoare deschisă înaintată preşedintelui României, Klaus Johannis şi celorlalţi decidenţi respectiv, primului ministru, Dacian Cioloş, ministrului Sănătăţii, ministrului Finanţelor Publice, preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de sănătate, dar şi comisiilor pentru sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor. De asemenea, scrisoarea este adusă şi în atenţia Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi comisiei Europene de Buget.

Organizaţiile medicilor de familie arată încă de la bun început faptul că suplimentarea financiară avută în vedere pentru anul 2016, pe Sănătate, s-a preconizat să fie direcţionată exclusiv pentru spitatele publice, fapt ce ar crea disensiuni în sânul breslei medicale, notează semnatarii scrisorii,  Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Tot aici este amintit faptul că majorarea salarială de 25% acordată la finalul acest an a vizat strict personalul medical bugetar nu şi restul personalului medical din sistem, adică cei aproximativ 65%- 70% dintre profesioniştii care nu lucrează în spitalele publice, medici şi asistenţi medicali deopotrivă.

Medicii de familie sesizează că bugetul ce i-a fost alocat  asistenţei primare pentru 2016 este identic sau chiar ceva mai mic decât în 2015, iar în condiţiile ce se anunţă pentru anul viitor, “niciun cabinet de medicină de familie nu va putea sigura după achitarea costurilor de funcţionare venituri similare colegilor din spital, nici pentru medic, nici pentru asistente” se mai arată în documentul citat.

Reprezentanţii medicilor de familie consideră că prin această discriminare de alocare bugetară, inclusiv prin procentul alocat din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, noul Cod Fiscal, dar şi sistemele informatice ale CNAS care ” lovesc şi ele tot sistemul medical” (scriu medicii de familie n.r.), datorită cărora zilnic sunt invalidate servicii acordate pacienţilor, asistenţei medicale primare i-a fost dată o triplă lovitură şi că acest lucru înseamnă, indiferent de intenţii, “distrugerea reţelei de asistenţă medicală primară!”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns